Jeg har drevet frem skjærsmin på stua!

Hele vinteren og våren gjennom fyller jeg vaser med grener og ser hva som skjer. Jeg prøver alt mulig rart, nesten. Men en busk jeg ikke hadde prøvd fordi jeg var helt sikker på at jeg ikke ville få den i blomst var skjærsmin.

Skjærsmin kalles også falsk sjasmin og falsk jasmin, og mange tror at skjærsmin er jasmin, men det er den ikke, bor du i Norge og tror den hvite busken i hagen er jasmin så er det overveldende sannsynlig du har feil. Jasmin tåler nemlig ikke frost, med unntak av vinterjasmin, og den er gul.

Skjærsmin ganske vanlig busk egentlig, med hvite blomster og herlig duft, og herdighet på H3-H5. Den blomstrer i juni-juli, og av den grunn så tenkte jeg at det jo sikkert ikke var noen vits å prøve å drive på den.

Men, inspirert av en kommentar på #juksevår på Instagram så prøvde jeg. Og SE!

Det er nå du skulle hatt lukte-telefon 😀

Det tok rett nok eksepsjonelt lang tid. Faktisk ikke sikker på hvor lenge, men over en måned! Jeg valgte med vilje en skikkelig gammel og mosegrodd gren slik at den var interessant i seg selv. Synes det er så fin kontrast med de små bladskuddene mot laven og gamle blomsterstender.

 

Men, etterhvert kom faktisk knopper, og etter enda lengre tid foldet de seg brått ut i herlige velduftende blomster.

*lykke*

Om du vil prøve det samme så er trikset å sørge for rent vann i vasen, rent skår på grenen, og at det ikke er for tørr luft der grenen står. Denne sto faktisk i lange perioder på badet, mulig det var utslagsgjørende. I alle fall ikke la grener du driver stå over panelovnen eller i solsteika, det er en dødare.

Om du vil se busken grenene er klippet av og lese mer om hvordan dyrke skjærsmin i hagen så klikk her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

    • Jeg har nordvent vindu på badet, med frosting så det er ikke masse lys, men endel. Lyset er kun på på kvelden.
      Jeg er litt overrasket over dette selv, neste ledd nå er egentlig å se hvor mye lys har å si for fremdrivingen, jeg misstenker at plantene trenger mindre lys enn jeg trodde!

  1. Flott! Men blomstrer ikke skjærsmin på fjorårsskudd? Er dette en gren med flere års vekst, og fjorårsskudd ytterst som blomstrer? Hvilken sort Philadelphus er dette? Coronarius?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her