Linerle, fryd og fakta!

Linerle er en av trekkfuglene og et sikkert vårtegn. I likhet med rødstrupen som jeg skrev om for to uker siden så er også linerla en tillitsfull insektseter som kan rusle rundt etter deg i hagen. Den er faktisk så uredd at den kan finne på å legge redene sine på de mest pussige steder, for eksempel i blomsterpotter både i hager og i gartneri 🙂

Fakta:
– Grå, svart og hvit drakt med karakteristisk lange halefjær. Hannen har mer markert svarte tegninger, hunnens er noe mer grålige, og barna mangler nesten den sorte smekke og hette.
– Linerlen er 16,5-19 cm lang, mye av den lengden er halefjær.
– Linerlen kalles også vippestjert. Det vitenskaplige navn er Motacilla alba. Samisk navn beštor, Svensk navn sädesärla og dansk navn hvit vipstjert.
– Insektsspiser. Spiser også meiseboller om den slipper å leke akrobat.

Jeg tror linerle er en av de første småfuglene folk lærer navnet på. Den kommer jo så tett på oss, og har så unikt kroppspråk at den skiller seg ut. Drakten er jo også relativt unik, men det er måten den går på som er mest karrakteristisk. Når den går sakte vipper den så flott med halen, og om den så brått ser mat så piiiler den kjapt bortover bakken.

Linerla er en trekkfugl, den overvintrer fra syd Europa og sørover og kommer så til Norge i mars-april for å stifte familie. Mor og far holder sammen i monogame forhold og  kan få to kull unger, hver med 5-6 egg.

Redet er lite og legges i hulerom, gjerne på temmelig kreative plasser… Det er for eksempel ikke uvanlig at linerla legger reder inne i gartnerier, og traktorer og andre maskiner er også yndet gjemmested. Fuglevennen refererer sågar til at det kan gå greit at traktoren er i daglig bruk!

Linerleungene er naturligvis like søte som alle de andre fugleungene. Den er ikke ikke riktig så masete som spurveungene, eller høylytt som stærungen, men vil den ha mat så er den ikke redd for å si i fra, og så har den sine foreldres kroppsspråk og piler rundt på bakken når den ikke sitter trygt i høyden.

Linerla er temmelig uredd, og tripper gjerne rundt når jeg er i hagen. Veldig trivelig fugl å ha i på besøk, og koselig når den kommer på fuglerestauranten med ungeflokken for å spise hjemmelaget meisebolle ut av en skål, eller ta seg et bad og en drink i fuglespaet 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  • Klart det er lov å spørre om det 🙂
   Jeg bruker ett olympus M5 kamera, og bilder av fugl tas med mitt Panasonic H-Fs100300 objektiv. Kamera og objektiv er i Micro four thirds, genialt system som gir kamera og objektiv som er halve størrelsen og vekten av ordinære speilreflekskamera, uten å miste kvalitet.

   Eldre bilder (tror jeg byttet system i 2012) er tatt med ett olympuskamera og objektiv det også, og flere av bildene her er i fra da. Husker ikke lengre hva kamera og objektiv het.

 1. Hadde ei linerle på besøk inne i stua mi i dag. Den var ganske rolig, kanskje fordi jeg var rolig selv. Etter hvert så fant den balkongdøren og fløy sin vei. Tenker å lage et lite fuglebad til den. og andre småfugler. Jeg legger litt finhakkede nøtter i blomserpottene på balkongen, den er ofte der og henter seg en godbit…får bryte opp litt av en meisebolle også:)
  Takk for fin info, og flotte bilder av våre vakre småfugler.

 2. Hvor lang tid tar det fra eggene klekker hos Linerlen til redet er tomt? Har ett kreativt par som laget rede som jeg ikke merket mens jeg snekret, og gjør jeg meg ferdig kommer de seg ikke ut og det er jo ikke helt ønskelig, men jeg vil gjerne ha dem vekk så jeg får tettet igjen hullet igjen.

 3. Hei, jeg har lurt på navnet linerle, men har hittil ikke funnet noen god forklaring. Så jeg har sjøl funnet på en teori som handler om «linhella», en større flat stein med slik form at den ble brukt til å tørke det nyslåtte lingresset på, da det var aktuelt, helst på 1800-tallet. Den solvarme steinhella trekker til seg en mengde insekter som får gratis «lading» før neste flytur en kjølig vårdag. Og – insektene trekker til seg en liten fugl som kan gå rett i matfatet – linerla! Hørtes ikke det greit ut? Arnt

 4. Så koselig å lese om linnerla, jeg har en som kommer på besøk hver dag. Hva slags mat kan jeg gi den?
  Hvordan vet den at det er tid for å reise til varmere strøk, reiser de i følge alle på samme tid og hvordan har det seg at noen bosetter seg i sørnorge mens andre langt oppover i landet?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her