Rødstrupe – perlende sang og tillitsfull gjest

Rødstrupen er en av de kjæreste hagefuglene, en skikkelig liten gledesbombe med sin nydelige sang og sin sjarmerende fremtoning.

Fakta:
– Grå rygg og rød mage, hunn og hanne er like. Ligner ikke på noen andre norske fugler. Barna ser helt anderledes ut med en spettete drakt
– En av de mindre småfuglene. Er 13 cm lang med en relativt trinn fremtoning
– Relativt vanlig i hager, parker og blandingsskog nord til Trøndelag, mer sporadisk lengre nord
– Vitenskaplig navn Erithacus rubecula, svensk navn rödhake, dansk navn rødhals. Ikke å forveksle med rødspette som er en fisk 😉

Rødstrupen er en av de mer tillitsfulle fuglene. Dette går naturligvis mye på tilvenning, trolig over generasjoner. I noen hager blir den nesten tam og følger trofast etter hageeierene når de spar i hagen for å kunne kaste seg over mark og andre godsaker som spas opp 🙂  En koselig liten gjest som tripper rundt, eller ser på deg med hodet på snei fra en gren.

Sangen til rødstrupa er virkelig melodisk og vakker. Jeg hører rødstrupen daglig for tiden, den sitter ute i parktrærne og synger for meg. Du kan høre rødstrupen synge her, og her.  Kanskje du også har en rødstrupe du ikke ser?

Menyen til en rødstrupe er variert. Den er veldig glad i insekter, men spiser også frukt og frø. På foringsplassen min har de vært spesielt glad i hjemmelagde meiseboller, men den er ingen akrobat så enten må det serveres på skål, eller så går den og plukker i seg smuler på bakken under. Solsikkefrø, brødsmuler og nøtter er også foretrukken mat, om noen andre har pakket ut solsikkefrøet fra det harde skallet og hakket litt i nøtta, for den har ikke så kraftig nebb 🙂

Nå er det straks hekketid for rødstrupa. Den liker å hekke på åpne men skjermede steder. De er ikke den enkleste leieboeren å få, men du kan kjøpe eller lage fuglekasse for rødstrupen. De skal da lages som en boks med halve fronten åpen slik at de i realiteten bor på en veranda, (det er oppskrift på en i boken min Fuglefryd). Rødstrupeforeldrene samarbeider om å fostre opp sine små, og lager vanligvis kun ett kull pr år, men i gode år kan de starte ny familie i juli.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Rødstrupen er min vårfavoritt. Jeg synes den er så vakker, og da den dukker opp utenfor vinduet er det vår. Den kommer trofast igjen, år etter år.
    Ønsker deg en god helg, kos deg med rødstrupesangen.

  2. Hei. Vi laget ekornkassa som du la ut mal på. Men nå ser det ut til at et kjøttmeispar har flyttet inn. Så nå følger vi spent med.

    • Fantastisk sjarmerende fugl, vi har minst to i hagen som har fotfulgt oss i hagen i hele sommer, om vi spar, beskjærer eller står med bråkete sag er en av dem aldri lengre borte enn to steg. Veldig kjekt følge til hagearbeidet .

  3. SISSEL 14. august 2022 at appr. 07.30
    Hallo! For en koselig side. I dag morges da jeg lå og leste på sengen, kom plutselig en liten fugl inn gjennom det åpne vinduet. Det viste seg å være en rødstrupe, riktig vakker. Den var nok litt engstelig – gjemte seg inni et skap som også sto åpent. Til slutt slukket jeg lyset og gikk ut av soverommet, så min lille gjest skulle få komme seg ut igjen. Da jeg kom tilbake en stund senere, var den fløyet ut i den vakre augustmorgenen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her