Vierhortensia: ‘Annabelle’ mf. Villig, tøff og vakker!

'Pink Annabelle' vierhortensia Hydrangea arborescens

Det finnes mange ulike arter av hortensia. Min favoritt er syrinhortensia  som akkurat nå blomstrer som en tulling her på balkongen. Men jeg vil også anbefale vierhortensia, Hydrangea arborescens.

Både syrinhortensia og vierhortensia er herdige til H5 og blomstrer på årets gren. Dette gjør at det er mye enklere å lykkes med de enn med hagehortensia, som dessverre er vanligere.

Men det er ikke vanskelig å få fatt i vierhortensia, vanligst er navnsorten ‘Annabelle’. Mer om navnsorter nederst, først litt fakta og stell:

Navnsorten ‘Annabelle’

Fakta om vierhortensia:

 • Herdighet: H5. Det vil si at den kan gå i store deler av landet. Les her om herdighetssoner og finn ut hvilken du har.
 • Høyden varierer på navnsort, trivsel og hvordan du beskjærer, men kan bli opp til 1,5 meter høy og like bred. De jeg har sett har vært betydelig lavere.
 • Masse små blomster samlet i baller. Størrelsen på ballen vil variere ut fra navnsort, og hvor mye vann og næring planten får.
 • Blomstene er hvite eller rosa, avhengig av navnsort. Finnes ikke blå vierhortensia
 • Lang blomstring, og når den har blomstret av så er de tørkede blomsterhodene dekorative i bedet lenge utover høst og vinter.
 • Navn: Botansisk navn: Hydrangea arborescens. Svensk navn: Vidjehortensia. Dansk navn: Træagtig Hortensia.
Navnsorten ‘Pink Annabelle’

Stell av vierhortensia:

 • Eventuell beskjæring gjøres på våren. Det vanligste er vel å klippe helt ned til bakken, men noen bare beskjærer toppen. Det gir litt ulike utrykk. Dette vil ikke minst avhenge av hvor mye den fryser tilbake hos deg
 • Får rotskudd. Men jeg har ikke hørt noen klage over det, så det er tydeligvis ikke plagsomt mye.
 • Jord: Vierhortensia er lite kravstor. Den kan godt stå i sur jord men det er ikke ett krav. Den kan stå i både godt drenert og våt jord, men ikke tung jord og vinterfukt (så sandjord går bra, tung leirjord ikke så bra). Og, den liker ikke å tørke.
 • Sol: Full sol eller halvskygge
 • Støtte: Blomsterhodene kan bli så store og tunge at grenene ikke greier å holde seg oppe, spesielt utsatt i regn. Du kan vurdere å understøtte med diverse stativ, eller plante mange sammen så de støtter hverandre.

Kan vierhortensia stå i krukke?
Hehe, jeg veit dere kommer til å spørre så la meg bare svare med en gang. Jeg skal ikke være bombastisk her det har jeg ikke nok kunnskap til, men ja, med rett stell så vil jeg tro det går fint å ha vierhortensia i krukke. Det betyr at du må ha romslig krukke og  bo minst en herdighetssone mildere enn maks (altså H4 eller lavere). Og at du må være flittig med å vanne så den slipper å tørke.

Noen navnsorter:

 • ‘Annabelle’: Hvite blomster
 • Incrediball (‘Abetwo’). Hvite blomster, ekstra store blomsterhoder
 • ‘Pink Annabelle’: Rosa blomster, starter ut en klar rosafarge og falmer så gradvis. Trolig samme kultivar som har trademarknavn Invincibelle Spirit

Har du erfaring med vierhortensia? Eller kanskje er det andre hortensiaer som ligger hjertet ditt nærmest? Bruk kommentarfeltet og del erfaringer!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Dejligt informativt om vierhortensia, jeg ønsker mig en Annabelle og har fundet en god plads til den, så det var dejligt at læse om jordbundskrav og se de smukke billeder.

  • så fint å høre Ulla! Lykke til med å få Annabelle på plass, hun skal nå trives godt i Danmark 🙂

 2. Våre Anna eller har ikke blomstret enda. De ble innkjøpt i mai dette året. Hva kan grunnen være? Noen som vet det.

 3. Jeg bor i Oslo og har hvie Annabeller i mellomstore krukker. Ville ikke anbefalt det, men det fungerer bra her. Er sikker på at jeg ville fått mer ut av plantene om de sto i jorda, men sånn er det jo.

  Sjekk gjerne ut @gncgarden på insta for Annabelle-orama! Hagen ligger i Danmark og herregud så flott den er!!

  • Hei! Bor også i Oslo og har en Annabelle i stor krukke. Har latt den bare stå siden i sommer og er usikker på hva jeg skal gjøre med den nå for å gi den de beste muligheter til våren. Hvordan vet jeg om den har fryst? Jeg har ikke vannet den gjennom vinteren i redsel for at den skal fryse ekstra. Hvordan og når skal jeg beskjære den? Takk for svar 🙂

  • Hei Charlotte, du venter til våren og ser hvordan den skyter, og beskjærer så. Da ser du lett om den har fryst tilbake, fordi der det er fryst kommer det ikke nye skudd 🙂

 4. Jeg har fire pink annabelle som står med noen meters avstand. To av dem er frodige og fine, de andre to er små og pjuskete. Kan jeg gjøre noe for å få de to små til å bli frodige? Har ikke funnet ut hva som gjør denne forskjellen, kanskje det er litt ulikt jordsmonn….Har gjødslet alle, lurer nå på om jeg kan bruke hønsegjødsel? Eller bør de ha rhododendron-gjødsel?

 5. Har en busk hortensia pink annabelle som står i stor potte, skal stå i en vinter stue, som det kan bli en 5 til 6 minus. Skal den vannes i gjennom vinteren og eventuelt klippes, det er første gang jeg har en sånn hortensia blomstrer flått nå. Takk for tilbakemelding

  • Hei, vi vanner ikke frossen jord. Men når jorden tiner så bør du passe med vanning. Jeg tror det vanlige med vierhortensia er å klippe de ned på våren, men jeg har aldri hatt de selv så kan ikke svare bastant.

 6. Tusen hjertelig takk for gode tips.
  Jeg kjøpte min Annabelle i fjord. Den vokste noe heldt vildt og blomstret heldt fantastisk. Jeg ble heldt forelsket i den busken min. Min venninne døpte den om til Lisasbaby. I år står den med masse knopper. Gleder meg så til blomstring. Følger din side. God sommer fra Annabelle og Lisa

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her