Jada, jeg vasker fortsatt juletreet mitt :)

Dere som har fulgt meg siden jeg startet å blogge for snart ti år siden har vel fanget opp at jeg har en pussig juletrevane. Jeg vasker treet mitt!

Jeg hadde nemlig i mange år en nese som fikk panikkangst av helt vanlig juletreduft. Jeg hadde (har til en viss grad fortsatt) et vel overaktivt sanseapparat, og om det blir for mye duft så får jeg rett og slett vondt.

Så, første julen dette var et problem røyk juletreet rett ut, og endte opp med å starte den fantastiske tradisjonen med fuglejuletre.  (se også her)

Den neste julen felte vi juletreet i egen hage. Verdens søteste og spinkleste furu fikk komme inn og være festens midtpunkt. (Hvor mye bar det er på et tre er naturligvis avgjørende for hvor mye duft/problemer det gir). Og det var denne julen jeg (etter tips fra bloggleser) startet det som siden ble en tradisjon: å spyle treet.

Siden dess har treet gradvis blitt mer og mer volumiøst i takt med at nesen min har taklet mer, men jeg fortsetter å spyle treet. For det er latterlig enkelt og temmelig smart.

Ikke mobb treet mitt! Jeg synes faktisk dette var ybersjarmerende 🙂

Slik vasker jeg juletreet:
Juletreet settes inn i dusjkabinettet, enten direkte i juletrefot eller i en skurebøøtte, og blir så dusjet med lunkent vann. Enkelt og greit. Noen blir forvirret av at jeg sier jeg vasker og tror jeg bruker såpe, det gjør jeg naturligvis ikke. Det er kun snakk om å spyle treet med lunkent vann. Og fordi jeg er makelig anlagt så består en god del av den vaskingen av at jeg setter treet under dusjen, setter på dusjen, og så kommer tilbake etter noen minutter, kanskje rotere det så en ny bit får vann på seg. Og så til sist bruker jeg hånddusjen på de delene av treet som ikke har blitt dusjet skikkelig.

I eneboligen hadde jeg romsligere bad enn jeg har i leiligheten, så der pleide jeg å ta av plaststrømpen, (de årene vi hadde kjøpetre). Men i år var badet lite og treet volumiøøst, så da ble strømpen på. Funker finfint det også, lot bare treet stå lengre i dusjen.

Igjen: Fordi jeg er makelig anlagt så blir treet stående i dusjen til det er passelig tørt. Det er ikke nødvendigvis så fest å flytte ett dryppende vått tre, så hvorfor styre med det?… hehe.

Fordeler med å vaske juletreet:
* Du får dusjet vekk pollen, svevestøv, sprøytemiddel og annet som har lagt seg på barnålene og stammen
* Du får dusjet vekk noe av alt det som bor i ett tre. Jeg er opptatt av at vi ikke skal lage trøbbel ut av noe så naturlig som kryp, men for noen er dette et argument.
* Du fremstår som eksotisk om noen kommer på besøk

Ulemper med å vaske juletreet:
* Det tar ett kvarter av livet ditt
* Dusjen er opptatt mens treet tørker
* Du fremstår som kokko om noen kommer på besøk

PS: Jeg har jo snakket om denne vaskingen i mange år, og har hørt fra flere lesere som av ulike grunner ikke tåler trær så godt at de også har glede av å spyle treet. Det er ikke dermed sagt at det løser dine problemer, men det kan være noe å prøve om du eller i noen i familien din reagerer på å ha ekte tre inne.

Bonusmateriale: Hvordan få juletreet hjem når man ikke har godt av å bære: Bruke tralla naturligvis! Jeg har en «sekketralle» med ekstra stort brett som jeg bruker for å frakte alt mulig, de flira godt borte i juletreskogen på Vestkanttorget når jeg kom ruslende med den 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Takk for tips, er også allergisk. Men er det fare for at sluken blir tett av barnåler og skitt? Kanskje lurt å legge en strømpebukse eller lignende over risten?

 2. Smart å dusje treet. Selv gjør vi det ikke emn har venner som har gjort det i mange år i likhet med deg. Smart med tralle da, blir lettere for deg å frakte ting hjem 🙂 Ha ne fin helg og en fortsatt fin førjulstid!

 3. Hei Anne!
  Litt eksentrisk vane hehehe, men sikkert smart+ at treet kanskje ikke tørker ut så fort?
  Men egentlig ble jeg mest begeistret for den nydelige fargen på kåpa di!
  God Jul!
  Lena

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her