Fryd og fakta om svarttrosten!

Svarttrost hanne i rimkledd hage

Svarttrosten er en av mine absolutte favoritter blant hagegjestene. Det er noe magisk med sangen som klokkeklart klinger ut i skumringen, og få fugler har en så sjarmerende måte å føre seg på med sin småpilende gange brutt opp av lange perioder i ro hvor den studerer meg med hodet på skakke.

Jeg hadde mange svarttrost i gamlehagen på Nordstrand, og jeg ble SÅ glad når jeg oppdaget at de ble med hit ned til Frogner. Og passende nok, når jeg på søndag satt og skrev til dere om at jeg var på vei ut av hi, hva hørte jeg for første gang på et halvår, jo svarttrostsang!
– vi er begge i gang med å spre hageglede igjen altså 😀

Svarttrosten er ganske enkel å gjenkjenne da vi ikke har mange svarte fugler i Norge. Hannene er helt sorte med orange nebb, hunnen er ujevnt brunsvart med mørkt nebb. Den er «mellomstor», så større enn kjøttmeis og mindre enn skjære. Noen forveksler den med stær, men om du klikker deg over på posten om stær, så ser du lett at det enkelt å skille de da stæren har et dryss av hvite prikker over fjærdrakten.

Svarttrost hunne. De mangler det røde nebbet, og er spettete mørkebrun
Svarttrostbarn, ligner mest på mor i drakt

Favorittmat naturen: Insekter og meitemark, samt bær, frukt og frø.
Favorittmat foringsplassen: Svarttrosten er ingen god akrobat så den vil helst ha maten på fat. Da spiser den til gjengjeld det meste, og hos meg er det mest populære de hjemmelagde meisebollene samt rosiner og fersk frukt.

Ingen akrobat,men hjemmelaget meisebolle er digg og noen svarttroster er trassigere enn andre…

Sjarmøren heter altså svarttrost på norsk, på svensk kalles den koltrast, på dansk solsort og på engelsk blackbird. Vitenskaplig navn er Turdus merula.

Svarttrosten er både stand og trekkfugl avhengig av lokalt klima og mattilgang (og sikkert også noe individuelt). I Norge regner man at omlag 61% av svarttrosten trekker ut av landet for vinteren, resten overvintrer. På sommeren finner du svarttrost over store deler av Norge, med unntak av til fjells og i Finnmark. Den er såpass utbredt at den er femte vanligste fugl i Hagefugltellingen 🙂

 

Frognerfugl fotografert på balkongen i høst. Trolig en ung hanne siden nebbet er mørkt.

I videoen under kan du se den bevege seg og høre den synge:

SaveSaveSaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Vi har jevnlig besøk av svarttrosten etter at jeg leste du skrev at den liker frukt. 🙂 Den får litt eple som regel, noe den ser ut til å sette pris på. Har også begynt å gi den litt kirsebær (frosne – tiner dem først). Ser du skriver at trost liker rosiner og at man kan gi fugler generelt havre. Trodde de var mat de ikke tålte – at det svellet i maven deres? Husker i alle fall at det ble sagt i min barndom. Men er det bare en myte? Hvis så skal vi prøve med både rosiner og havre her.
  Vi har ellers nek, fuglepeanøtter og meiseboller, og får stort sett kjøtt- og blåmeis, spurv og rødstrupe på besøk. (Forsøkte oss på hjemmelagde meiseboller, men det ville ingen av dem ha. Mulig fordi ikke klarte å få av metallformen rundt 😛 :)) ) Minstemann og jeg har identifisert fuglene ved hjelp av den fine oversikten du har lagd. – Setter stor pris på bloggen din! En glede å følge den.

  • Det med at fugler ikke tåler havre (havregryn) er en merkelig myte jeg ikke har greid å finne ut av hvor kommer fra. Det er rettog slett bare tull, noe jeg har fått bekreftet fra fagfolk. Havre er spiselig enten den er i kornnek, helkorn, gryn eller mel-form.

   Så hyggelig å høre at tipsene mine kommer til glede og nytte! Lite gleder meg mer enn når min blogging hjelper andre til å få flere gode opplevelser fra utearealene sine!

 2. Hej Anne!

  Jag fant hit då jag letade efter fina bilder på Svarttrosten, jag sitter nemligen i styret på ett litet borettslag (48 leiligheter) som heter «Svarttrostskogen» (på Grindbakken i Oslo) 🙂

  Dina bilder är fantastiska! Därför tänkte jag be om lov att få bruke en eller fler av dem på vår hjemmeside (som er under utvikling) de blir nog inte frontad på forsiden men jag har lust att lägga in lite info om Svarttrosten nu när vi ändå heter så.

  Hoppas det skall gå fint!
  Vi refererar givetvis tilbake hit om vi bruker noe, men först vil jag vite att det er ok med deg!

  • He Tobias, takk for hyggelig forespørsel. Det er helt i orden om du vil bruke av mine bilder på nettsiden til boretslaget Svarttrostskogen.

 3. Ok – Svarttrosten synger fint — men jeg har blitt uvenn med den nå. Det har jeg fordi mine
  store – nye flotte røde Geranium, er blitt Svarttrostens bytte. Han har gjentatte ganger
  stjålet/nappet blader av de Når min mann ankom terrassen for å jage den bort fra den ene
  Verandakassen- så han rett på han- fløy direkte bort på den andre kassen. Der nappet han 2
  blader- og fløy sin vei.

 4. Svarttrosten er min favoritt. Det er en flott fugl. Og den synger så fortryllende vakkert!

 5. Så fin info om Svarttrosten, den er en av favorittfuglene både hjemme og på hytta. De siste to ukene har det vært stille fra den her på hytta, men Rødstrupen føler på ansvaret og har tatt over kveldssangen. Ikke like vakkert som Svarttrosten, men nære nok – enhver får synge med det nebbet man har
  God 17.maihelg til deg, godt å ha deg tilbake igjen

 6. Det står en jævel utfor vinduet mitt og kvitrer manisk, og det gjør meg gal! Ikke noe fryd med dette jævelskapet!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her