De fornuftige tulipanene som går og legger seg om kvelden..

Botanisk tulipan 'Little Beauty', lav med rosa blomster

Om jeg sier tulipan så tenker du mest sannsynlig på de store flotte tulipanene som har blitt de vanlige. De er kultivert frem over mange hundre år til en slags superversjon av seg selv.

Botaniske tulipaner er «opprinnelige» tulipaner, slik tulipaner er i naturen, uten menneskers innblanding. De botaniske er lavere, mindre og i det store og hele mer beskjedne en sine fancy slektninger.

Little Beauty er en tulipan med små rosa blomster

De kultiverte er fantastiske. Men, det er noen gode egenskaper som har gått tapt i kultiveringen, hvorav det viktigste er at de botaniske tulipanene kommer igjen like fine år etter år, og noen ganger formerer seg selv, mens de kultiverte stort sett bare blomstrer skikkelig det første året etter planting.

Fornuftige småpiker som legger seg om kvelden.. 🙂

Og så er det en egenskap som noen nok synes er dum, men som jeg elsker: De botaniske tulipanene går og legger seg om kvelden! Når det blir dårlig vær eller lite sol, da lukker de botaniske tulipanene seg. Fornuftig det, for så beskytter de seg mot været og passer på pollenet sitt. Jeg elsker det fordi jeg elsker at hage er i forandring. Jeg liker at blomster kommer og går, og at de snur ansiktet til solen og gjør annet for å vise at de lever, ikke bare er en statisk og sterilisert plastblomst.

nærbilde av tulipan
Og som dyrker solen med fynd og klem 🙂

Jeg er virkelig glad i de botaniske, men i år var ikke helt våren for de. Det ble så varmt at all løk kom samtidig, og varte kort, menmen, jeg veit jo de dukker opp igjen til neste år også 😀

Hva synes DU om botaniske tulipaner? Jeg har jo skrevet entusiastisk om de i mange år nå og veit jeg har inspirert noen til å kjøpe, lurer jo fælt på om dere ble fornøyd… Del gjerne erfaringer, gode og dårlige, i kommentarfeltet! 

Du kan lese mer om botaniske tulipaner her!

Disse tulipanene kommer igjen år etter år:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Jeg har ennå ikke fått prøvd meg på botaniske tulipaner, enda så lenge det er siden jeg bestemte meg for at jeg skulle ha det. Jeg har likt de helt siden jeg leste om de for første gang på bloggen din for flere år siden.
    Noen ganger har gartneriet vært utsolgt, noen ganger har de ikke hatt det og noen ganger har jeg rett og slett glemt det. Men jeg gir ikke opp, så en dag blir det vel botaniske tulipaner i min hage også.

  2. På grunn av din store entusiasme kjøpte jeg noen løk av turkestanica i fjor høst, og de skuffet virkelig ikke! Dessverre var det jo så varmt, så de holdt vel bare ei uke, men jeg må nok ha noen flere typer neste vår! Ser ut til at de lett blir forbigått i hagesentrene, så har sett dem på salg på slutten av sesongen flere ganger…

  3. Hei Anne!
    Helt enig! Spesielt for oss med hager i høyere soner er disse tulipanene en ekstra bonus – de kommer tidligere enn andre tulipaner og er et etterlengtet fargeinnslag i vårhagen – der det meste annet preges av gult eller lilla. Jeg elsker de! 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her