Disse grønnsakene skal jeg dyrke for å grille!

'Custard white' og huskerikke :)

Jeg har fått grilldilla 🙂
Å grille grønnsaker og frukt gjør de søtere og mer smaksrike. Det er jo varmebehandlingen som får fram det søte, men røyksmaken gir også en ekstra dimensjon. Virkelig mye bedre enn når de stekes i steikovnen, og enda bedre når man har dyrket grønnsakene selv 😀

Du kan lese om den smarte lille grillen min her (betalt innlegg)

Jeg skal skrive om hvordan grille grønnsaker etterhvert, og det blir nok i liten grad den vanlige «legg ting i aliminiumsfolie» grillingen. Jeg er mer tiltrukket av å grille rett på grillen eller en stekeplate/wok. Men i første omgang ville jeg dele hva jeg har tenkt å dyrke, og gjerne få noen tips fra dere på hva dere liker å grille fra kjøkkenhagen 🙂

Fra kjøkkenhagen til grillen:

cherrytomater er som skapt for grillen, ferdig innpakket

Tomater:

Jeg har åtte tomatplanter, en av hvert slag, og gleder meg både til å spise solvarme og grillvarme tomater. Om du er nysgjerrig på hvilken tomater jeg har og hvordan jeg dyrker de så kan du klikke deg over på dette innlegget om å dyrke tomater. Akkurat nå står alle tomatplantene i drivhuset, men etterhvert så skal de fleste skal bo i kasse mot solvarm vegg, og så blir to stående igjen i den varme kuvøsen. (Drivhuset kan du lese om det lille skapdrivhuset her om du vil, betalt innlegg).

Grillingen så langt har vært å bare legge små tomater rett på grillen, da blir de enda søtere og får en skjønn herlig konsistens som kan fungere litt som «saus». Jeg kan sikkert gjøre mer avanserte ting også.. 😀

One Ball, som perfekt for å fylle og grille 🙂

Squash:

Jeg elsker squash! Det er en av de grønnsakene som er overlegent bedre hjemmedyrket, fordi man da kan ta de før de er modne, og fordi man da kan dyrke mye artigere sorter. Jeg har sådd og dyrket frem planter av ‘Custard White’, ‘One Ball’, ‘Long White Bush’ og ‘Golden Zucchini’. Litt bekymra for en par av de, de ser ut som de fikk litt heteslag, men satser på at de kommer seg og lager masse god grillmat til meg! Spesielt Custard White har jeg store forhåpninger til, den skal fylles!

Squashen skal stå i plantekasser. Dersom du vil ha squash så anbefaler jeg å ha det i bed eller store kasser, de kan godt stå i krukker men da må du vanne veldig jevnlig, de drikker mye og liker ikke å tørke ut.

Sukkererter er fantastisk å grille

Sukkererter:

Eh, ja, jeg har ikke fått sådd de enda da, men jeg SKAL ha sukkererter. Det er så godt! Jeg liker godt å spise de rå, men grillet blir de enda søtere! Blir nok den vanlige ‘Sugar Snap’, er den jeg har frø til allerede. Sukkererter er også ganske tørste, tørker de ut får de lett meldugg. Så en romslig krukke eller kasse, gjerne rett i bakken eller i pallekarmen.

Husk klatrestativ til sukkerertene, sjekk på pakken din for hvor høye de blir.

Poteter.

Jeg blir jo aldri sjølberga på poteter, men de er morsomme å dyrke også i en liten kjøkkenhage for de kan godt dyrkes i krukke. Var tidlig ute med å skaffe meg settepoteter, la tre slag til driving, og der ligger de fortsatt… De ser ikke spesielt happy ut, og jeg veit ikke helt hva jeg gjør jeg, men jeg får vel plante de og se. Og kanskje kjøpe noen til. Tidsoptimist + dårlig helse + vår er ikke gode kombinasjoner, menmen 😉

Potet er en genial grønnsak fordi den så lett bærer smak av annet, og kan få så flott konsistens. Skjønner meg ikke på de som synes potet er kjedelig!

Lilla gulrøtter, godt på grillen!

Gulrøtter:

Jeg hadde gulrot i krukke i fjor, det gikk kjempefint! Og, for de som bryr seg om slikt, gulrot har veldig pent bladverk så den kan faktisk ha prydfaktor selv om alt det gøye egentlig skjer under bakken.

Det blir både vanlige orange, og den spennende lilla gulroten ‘Deep purple. Dyrket i plantekasse.

Vårløk/lufteløk/pipeløk

Magen min takler ikke vanlig løk, men vårløk, pipeløk og luftløk går fint i moderate mengder. Jeg synes de er vanskelige å grille rett på flammen uten at de blir overstekt, men det er mye enklere å lykkes på en stekeplate. Eller bare drysse de finhakket ferske over grillmaten.

Luftløk og pipeløk er nesten et must i en kjøkkenhage for meg, mest av alt fordi de kommer igjen år etter år, av seg selv, og veldig tidlig. Jeg har dessverre ikke fått med meg noen hit, men regner med å lett få bommet til meg noen i en hage i løpet av våren, villige greier dette 🙂

Vårløk har jeg kjøpt på matbutikken og plantet «bunnene» på, og høster allerede av den. Funket kjempefint!

rabarbra er enkelt både å dyrke og grille

Rabarbra

Jeg må jo innrømme at jeg primært dyrker rabarbra fordi jeg synes det er en innmari kul plante. Jeg er ikke spesielt glad i å spise den, fordi den i rå form er for syrlig (og pga kranglete tarm så spiser jeg ikke sukker) og jeg liker den ikke varmebehandlet. Men. Jeg veit mange andre liker rabarbra, og jeg har da gjester innom av og til, de skal få den grillet som del av desserter.

Jeg har en flott rabarbrapost her med både dyrketips og oppskrifter, skal fylle på noen grilloppskrifter der i løpet av dagen!

diverse krydderurter for grillen i hånd

Krydderurter:

I tillegg skal jeg ha raust med urter som kan brukes til grillingen. Hva og hvordan veit jeg ikke helt enda, er i starten på min grillkariere så kom gjerne med tips!

 

Det var det jeg kommer på. Håper du har tips til enda mer som jeg kan berike kjøkkenhagen med. Eller tips på hvordan du pleier å grille det 😀 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her