Slik fordriver mor georginer:

Anne med georginer forran kornåker

Forrige uke var jeg en tur hjem til foreldrene mine og da måtte jeg jo ut i drivhuset til mor og se på georginene. Faste lesere husker vel at mor hvert år gleder naboene med et 30 meter langt georginebed langs veien, og nå er altså forberedelsene til dette i gang.

langt rendyrket georginebed

Hvorfor fordrive:

Mor pleier å fordrive sine georginer. Fordriving gjør at georginene kommer raskere i blomst, og om du har litt kortere sommer enn vi har i Osloområdet eller du er ekstra utålmodig så kan det være noe å vurdere.

I tillegg gir fordrivningen plantene beskyttelse mot glupske snegler! Georginene (og de fleste andre planter) er ekstra ømtålige for snegleangrep når de har sine første spirer oppe. Det er da de smaker best, og det er da det er mest katastrofalt med beiting fordi sneglen biter av hele skuddet. Når hun fordriver er det lettere å ha kontroll med sneglene!

Skudd av dahlia som er fordrevet

Slik planter og steller hun georgineknollene som fordrives:

Selve pottingen av røttene er ikke komplisert, det er egentlig bare å halvfylle en potte med jord, legge i knollen, og fylle opp jord rundt. Når du fordriver er det nok med en cm jord over øverste del av knollen, når du så planter ut i hagen kan du med fordel plante dypere.

Så vanner du godt gjennom jorden, og setter potten ett sted det er minst fem varmegrader. Når plantene begynner å skyte må de ha godt med lys, og jo varmere det er jo mer lys trenger de (slik er det med alle planter).

Når det er godt og varmt ute (minst ti grader på det kaldeste, helst varmere) så planter du georginene ut i beddene.

Om du ønsker mer informasjon om hvordan plante georginer så har jeg en grundig guide til det her.

Georgineknoller / dahliaknoller

Nakne knoller som venter på å plantes. Mor har tung leirjord, så hun vasker knollene rene for jord, tørker de litt, og setter de i kasser i kjelleren. Du kan lese mer om å vinteroppbevare georgineknollene her. 

De geniale merkelappene! Robuste saker som brukes i mange år. Far skjærer de ut av noe plast som sikkert egentlig var søppel, og så borrer skikkelig hull i. Gjennom hullet fører mor sprengtråd (som ble sanket sammen engang noen i nabolaget sprengte for ørten år siden), og så festes merkelappen i rota om vinteren, stikkes i pottene når den fordrives, og når planta er stor nok fester mor merkelappen på planten. Dermed holder hun orden gjennom hele sesongen, kan kontrolere at merkelappen er rett, og det er overkommelig for andre å hjelpe til uten å lage rot i systemet.

potter med georginer til fordriving i drivhus

Pst, legg også merke til at alle pottene står på avispapir. Skikkelig tykt lag (de sparer aviser gjennom vinteren). Dette holder både ugress og snegler ute (de som har overvintret under iallfall). Når georginene er klare til utplantning så tar min bror over drivhuset. Han har gresskar der, som han fordriver i sitt eget drivhus og så planter rett i jorda (det er meget god jord under). Da skjærer han bare rett og slett ut i avislaget og planter, og dermed slipper også han ugress, og jordsprut. Flerbruk!

Og nå er det bare å smøre oss med tolmodighet! I juli begynner georginene å blomstre, og jeg lover å dele bilder med dere også i år, både fra bedene og de mange bukettene jeg lager 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Jeg plantet dahlia direkte i bedd. Så var det snilene da. Klippet ringer av en plast bøtte, tok kobbertape rundt og satte det rundt knollen. Det fungerte, ingen snile angrep.

 2. Heisann,

  jeg vet ikke hva jeg har gjort feil, jeg plantet fire knoller til fordriving for ca 4 uker siden-ingenting har skjedd! Jeg fulgte til og med din «oppskrift» for å ikke gjøre noe feil.
  Jeg leste en plass at jeg kunne forsiktig prøve å skrape litt i jordlaget for å se om det hadde skjedd noe, det har jeg gjort, og fant ingenting. Jeg er redd jeg kanskje la litt for mye jord på toppen? Tror jeg hadde mer enn 1 cm.. Kan jeg eventuelt ta de opp og plante de på nytt eller er det dumt? Dette er første gang jeg planter Dahlia, så har ingen egen erfaring med dette.

  • Hei Ingrid Mengde jord vil ikke være utslagsgivende. Men hvor varmt står de? Har du vannet litt eller mye? Og virket knollene veldig tørre når du plantet de?

 3. De står innendørs, så vil si i omkring +/- 20 grader. Kanskje for varmt?
  Jeg har ikke vannet siden jeg plantet de, men da jeg plantet knollene fuktet jeg jorden ganske mye. (Jorden er ganske tørket opp nå da)
  Jeg la knollene i litt vann før jeg plantet de i tillegg. Men det er snakk om 5-10 minutter. Er jo veldig fersk på dette, så er usikker på om knollene var veldig tørre ved plantingen.

  Tusen takk for så rask tilbakemelding- er veldig fan av bloggen din!

  • Hei, om de ikke har kommet på en måned og de har stått i 20 grader så er jeg skeptisk. Men sjekk jorda, er den tørr må du vanne den og gi den en sjangse til for den vil ikke skyte om jorda ikke er fuktig, om ikke så er jeg redd knollene var for tørre.

  • og for å være veldig tydelig: Jeg tror ikke du har gjort noe feil, jeg tror du har fått tørre vanskelige knoller.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her