Min favoritt i krukker akkurat NÅ!

Visste du at ranunkler tåler litt frost? Dersom de er godt herdet så takler de fint både kalde netter og snødryss, og dermed er ranunklene perfekte i krukker på våren 🙂

Jeg anbefaler ikke å plante ut “vanlige” sommerblomster før nattetemperaturen er minimum fem varmegrader, helst ti. Men ranunkler tåler faktisk noen  minusgrader, og jeg vil derfor anbefale ranunkel enten dere er så heldig som meg som jo praktisk talt har sommer, eller dere fortsatt får vinteren på besøk på nettene. (Du finner flere blomster som tåler frost her.)

Ranunkler tåler frost og snø, og er derfor perfekt i krukker på våren

Et lite obs: Ranunklene er en vårblomst. Du kan ikke forvente at de skal blomstre hele sommeren. Hvor lenge de holder vil jo avhenge av kvaliteten på planta, stell og hvor varmt det blir. Mine har blomstret siden starten av april og jeg er fornøyd om de holder på til midten av juni. Jeg har erteblomstplanter som skal settes i de krukkene så snart jeg får tid, så skal ranunklene og erteblomstene altså sameksistere en stund før erteblomstene tar over.

Hvit ranunkel blomst. Den kommer også i rosatoner, gul, orange og lilla

Ranunklene har jeg tenkt å la stå så lenge de er fine, når de blir stygge kaster jeg de, det er mulig å overvintre ranunkelknollene inne, men det er komplisert å lykkes med så det dropper jeg.

Hvordan få lengst mulig blomstring på ranunkel:

  1. Vanning: Ranunkler liker ikke å tørke ut, men vil heller ikke stå konstant våt. I krukker blir det ikke for vått om du husker drenering i bunn av krukken, så da er det bare å huske å vanne…
  2. Romslig krukke. Ja. Altså. Stor krukke er alltid bedre, da blir det jevne forhold og du slipper å vanne hver eneste dag. Kan også plantes i bed naturligvis.
  3. Fjern vissne blomster! Dette er et godt triks for de fleste sommerblomster. Ved å knipe av visne blomster så nekter du planten å sette frø, og da bare må den fortsette å lage blomster. Knip av helt nede der stilken starter, så blir det pent også 🙂
  4. Skygge! Når det utover vår og forsommer blir varmt så kan det være et triks å sette ranunklene i skygge, iallfall unngå at de står i en lun krok og solbader. Varme gjør at den blomstrer av raskere.
  5. Næringsrik jord/ gjødsel. Ivrige sommerblomster trenger mat skal de orke å jobbe. Så gi de det 🙂
Avblomstrede blomster av ranunkel, fjernes for økt blomstring
Husk å knipe av så blomstrer den mer!
planter liker ikke å bo i små krukker
Det ser søtt ut med liten krukke. Men planten synes ikke det er like gøy!
Ranunkler i stor krukke, stortrives!
En skikkelig krukke derimot er bra både for plantenes trivsel, og din arbeidsinnsats!

Er du også ranunkelfan? Isåfall, hva er din favorittfarge?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Hei Anne!
    Må bare kommentere det at en helst ikke skal plante ut sommerblomster før det er omtrent 10 grader om natta. Her i sone H6-7 er det sjeldent/nesten aldri så mye som 10 grader på natterstid. Jeg planter ut sommerplanter rundt 10 juni når det ikke er så stor fare for nattefrost. De greier seg somregel fint bare de er fordrevet (sånn at de i det hele tatt begynner å blomstre) i drivhus og avherdet før de plantes ut permanent

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her