Smart redskap gjør beskjæringen enklere og artigere

Reklame for Fiskars PowerGear

God redskap kan gi mye glede! Sånn helt sprøtt hvor mye kjekkere det er å holde på når redskapen blir en forlenger av armen og viljen, ikke noe man må slåss med.

Og så er det ganske pussig hvor fornøyd man kan være med det man har, for så å prøve noe nytt og bli helt sjokkert over hvor mye bedre det var. Hehe. Jeg hadde en grensaks og sekatør jeg synes var bra, så fikk jeg tilsendt disse i Fiskars PowerGear serie, og ble løpende rundt og jakte på ting jeg kunne klippe over…. Seriøst… Det er på slike tidspunkt jeg ønsker meg en stor hage med gamle slitne busker 😀

For ja, denne våren har jeg fått prøve meg på Fiskars nye PowerGear serie. Hovedpoenget med denne serien er at redskapen har gir (tannhjul) som gjør at du med minimalt med krefter kan klippe av ganske tykke grener. 3 ganger så mye kraft sier reklamen, og ja virkelig, det virker!

Så nå vil jeg vise deg serien, og i bunn får du noen gode tips for beskjæring 🙂

Serien består av:

  • Sekatør/ beskjæringssakser (grener opp til 2,6 cm)
  • Grensaks/ ryddningssaks (grener opp til 5 cm)
  • Multikutter (grensaks på hysterisk langt og smart skaft, opp til 3,2 cm diameter på grenen)
  • Hekkesaks

Fiskars sendte alle tre sekatørene (beskjæringssaksene), så da fikk jeg prøvd både sideskjær og motskjær. Sideskjær er ment for ferske grener, mens motskjær er optimalt for døde. Om du skal ha bare en hagesaks så er det sideskjær, om du ofte klipper tykke døde grener så er det verdt å vurdere en motskjær i tillegg.

Det er to størrelser på sekatøren, medium og large. Den store klipper større grener, men er også større i grepet, så jeg foretrekker medium, som ligger greit i hånda og som klipper mer enn tykke nok grener.

Beskjæringssaksene har et smart grep som ruller for å gi deg mer kraft (prøvd vist med videoen nedenfor), men obs: dette gjør at de kun er egnet for høyrehendte.

Den største grensaksen var den mest magiske av redskapen. Jeg er dønn imponert over hvor lett jeg kommer gjennom tykke grener!  Den hadde dog litt problemer med å klippe de mest saftspente grenene helt av, det ble av og til en liten barkflik igjen. Men det regner jeg med ikke er et problem når jeg holder meg til korrekt beskjæringstid (se tips lengre ned om det).

Jeg har også fått multikutteren og hekkesaksen. Hekkesaksen overrasket meg med hvor lite kraft jeg trengte, multikutteren ligger på vent og jeg gleder meg til å leke med den i løpet av sommeren.

Les mer om PowerGear serien her. Det er også verdt å påpeke at redskapen er lett og god å holde i, og at bladene er av god kvalitet 🙂

Grensaks. Girene/tannhjulene er det som gjør saksen magisk

Tre viktige grunner for beskjæring:

1. For å tukte størrelse og/eller form. Beskjæring kan være nødvendig for å holde busker og trær i sjakk slik at de ikke er i veien eller skygger eller blokkerer.
2. For å få mer blomster, blader og frukt. Relativt unge grener er mer produktive enn gamle grener. Det er derfor lurt å hvert år fjerne noen av de eldste grenene på mange busker.
3. For å få større og mer velsmakende bær og frukt. Frukt og bærbusker bør ikke ha flere grener enn at solen kan komme til på fruktene. Blir det for tett så får du mindre smakfull frukt/bær. De blir også mer utsatt for sykdom og skadedyr.

Når beskjære:

Det er mange bastante meninger om dette. Men av alle som mener noe så vil jeg hevde at Norsk trepleieforum er de mest kompetente, og de sier lett omformet:

«Beste tiden for beskjæring er perioden rett etter at bladene er fullt utviklet (saftspente mørkegrønne blader i full størrelse) på forsommeren og frem til bladverket begynner å vise antydning til fargeendring på sensommeren. Viktigheten av å treffe med beskjæringstidspunktet øker trolig i takt med størrelsen/ omfanget på inngrepene som er tenkt utført. Mindre inngrep kan i mange tilfeller utføres når som helst på året.»
Side 82 av » Beste praksis for beskjæring av trær, utarbeidet av Norsk trepleieforum». Les hele her.

Det presiseres videre at en bør unngå å beskjære i perioden like før, under og etter bladsprett. Det vil si at for noen av oss har våren nå kommet så langt at vi kan beskjære i vilden sky, mens de som bor i kaldere klimasoner bør vente med store inngrep til bladene er «ferdigutspringte».

Ideelt beskjæringspunkt. Du ødelegger ikke grenkragen, og du unngår død stump

Hvor beskjære

Jeg dropper å vise hvordan velge ut hvilken grener å fjerne, det er omfattende og får komme i en annen bloggpost. Men, jeg vil gjerne få presisere hvor du bør beskjære.

Der en gren kommer ut fra en stamme så er den litt tykk, og du skal legge skåret der den slutter å være tykk. Se bildet over. Det tykke kalles kappen og når du klipper akkurat der den avsluttes så gror den inn over såret. Ikke klipp i kappen, og ikke la det stå igjen en død stump utenfor. Både dårlige sår og døde grener er sykdomsmagneter og bør unngås.

(Om du vil nerde skikkelig så har tidligere nevnte pdf fra Norsk Trepleieforum en masse eksempler.)

La det aldri stå igjen døde grenbiter når du beskjærer, de er sykdomsmagnet!
Klassisk feil beskjæring, noen har latt det stå igjen en grenbit som så dør ut og blir magnet for sykdom. Grensaksa står der den burde vært beskåret.
Unge sideskudd på gammel lind, klippes også helt inntill, så tett du kommer, men ikke i grenkragen. Akkurat denne formen for beskjæring kan kalles kolling.

SUMMASUMARUM:

Er du lei av å krangle med buskene dine? Kanskje ny redskap kan gi ekstra hageglede!
Jeg er iallefall glad for at jeg fikk muligheten til å bli kjent med Fiskars PowerGear, veldig gøy å så lett kunne klippe grenene 🙂

Ps:
Av og til er det jo noen som er kritiske til at jeg kan ha en komplett hageblogg med så liten hage, men det går så fint så! Jeg har ikke nok å beskjære i egen hage til å skrive om redskapen, men har hatt PowerGear liggende i bilen og brukt de både hos foreldrene og en venn og slik fått god erfaring med de. Og for å få tatt bildene så hang jeg redskapen på den store rullestolen og hadde trilletur i park med en venninne. Så det er sagt: Jeg var høyst respektfull med trærne jeg klippet på, de var sikkert fornøyd med å få litt omsorg 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her