Hvordan vanne minst mulig!

Har du vanningsrestriksjoner, eller kanskje du synes vanning er kjedelig? Nok vann er vesentlig for vekst og trivsel for planten. Men det betyr ikke at du ikke kan ha frodig hage også med begrenset tilgang på vann, du må bare være litt smart 🙂

Fire tips for å redusere vannforbruk:

 1. Prioriter de plantene som trenger det mest
 2. Vann smart slik at vanningen har maks effekt
 3. Dekk til jord slik at vannet ikke fordamper
 4. Plant smart

 

Prioriter:

 • Nyplantede (og nysådde) planter må vannes jevnlig, de har lite rotnett. Dette gjelder både blomster, busker, trær og plen
 • Planter som jobber skikkelig hardt trenger mer vann enn de som står der på gammel vane. Salat, squash, og det meste annet i kjøkkenhagen må vannes jevnlig
 • Planter som er designet for å tåle tørke, tåler tørke. Har blomstene tykke/tøffe blader greier de seg generelt sett bedre enn om de har tynne/myke blader.
 • Gress som er etablert (har bodd i hagen din mer enn ett år) greier seg stort sett uten vanning. Ja, plenen blir brun, men plantene dør ikke av den grunn, de kommer igjen når det regner.
 • Planter i sol tørker fortere ut enn planter i skygge
Dryppvanning er genialt!

Vann smart:

Sørg for at alt vannet kommer ned i jorden der det trengs, ikke fordamper, renner av på overflaten eller går rett gjennom og ut i drenering.

 • Unngå å vanne når solen er sterk (med mindre planten er supertørr og står og gråter da). Vann fordamper fortere når sola skinner på.
 • Bruk heller vanningssystem som gir litt vann over lang tid, enn mye på kort. Da trekker vannet inn der du vanner fremfor å rømme utover. Dryppvanning, svetteslanger ol er det mest vannøkonomiske, vannspreder er definitivt det minst vannøkonomiske. Ett bra tips for å vanne trær er å lage noen små hull i bunn på en bøtte, sette bøtten nær stammen, og fylle den opp med vann. Da drypper vannet sakte ut og trekker langt ned i bakken. Du kan også bruke selvvanningskasser, både i bed og krukker. Jeg har slikt og har skrevet om det her, betalt omtale
 • Vanner du for hånd bør du skaffe deg en vannpistol hvor du med en hånd enkelt kan styre mengden/skru av vannet, da slipper du å sløse vekk vann mellom krukker ol.
 • Vann nok til en rotbløyte (30mm) når du først vanner. Det er mye lurere å vanne skikkelig en skjeden gang enn en skvett ofte, (med mindre plantene er nyplantet). Dette fordi du ønsker vannet langt ned i bakken, det er best for røttene og det er mer vannøkonomisk.
 • Vann jorda, ikke bladene. Altså, plantene liker godt å bli  våte de så fremt det ikke skjer i knallsol, men det er vannsløsete.

 

Det er kanskje ikke det mest dekorative, men bunndekke er veldig praktisk!

Dekk til jorden:

Dette er et undervurdert tips!
Naken jord bør unngås, både fordi naken jord tørker lett og fordi det meget nyttige mikrolivet i jorda trenger dekke. Du kan dekke jorden ved å plante tett, og ved å legge jorddekke. Jorddekke kan være døde plantedeler ala gressklipp, bladverk, nedklippede planter og halm. Det går også ann å bruke duk eller avis, men hageavfall er absolutt best da plantedekke på sikt vil gi deg en mye bedre jord (mer næringsrik og bedre struktur).

Enkelt jorddekke: avklippet fra tomatplanter legges rett på jorda. Planen er at en klatreplante skal legge seg over her, men det tar nok noe tid

Plant smart:

Det er endel valg du kan gjøre før du planter som hjelper plantene å greie seg bedre på egen hånd.

 • Maksimer jordvolum. Altså, gi plantene mye jord å stå i. Har du planter i krukker så velg så store krukker/kasser som mulig, og om du anlegger ny hage velg å ha mye jord oppå eventuelle drensmasser. Her er det mange utbyggere som «jukser» og bruker et minimum av jord (fordi jord koster mer enn grus), med det resultat at hagen tørker rekordfort
 • Har du sandjord? Denne tørker lett ut, og du kan utbedre den ved å tilføre organisk masse, aka kompost. Grav ned når du graver, eller tilfør som jorddekke
 • Rett plante på rett sted. Ikke sett planter som ikke takler tørke ett sted hvor det er lite vann…
 • Om det er til å unngå: Ikke plant nå midt i heteperioden. Vent heller med å anlegge ny hekk ol til det har blitt kjøligere, bedre både for plantene og vannverket.
 • Flytt krukkene dine slik at de står i delvis skygge. Viktigste er å få skygget fra den sterkeste midt-på-dagen sola. Bare det å sette krukkene sammen i en gruppe hjelper, da skygger de for hverandre.

Det var mine vanningstips. Hva er dine? Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook 🙂
Håper du vil dele, både fordi jeg selv vil lære, og fordi dine tips kan være til stor hjelp for andre som har vanningsforbud, datovanning eller andre restriksjoner fra sitt lokale vannverk. Eller hyttehage uten innlagt vann.

Bonustips: Har du ikke utevann? Slik kan du enkelt koble vannslange på inne!

Slik kan du koble vannslangen inne, så du kan vanne ute!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

 1. Så nyttig i denne varmen! Takk for gode tips som vanlig. Letse det meste så mulig du nevnte flasketrikset før man skal reise bort, men skriver det likevel. Gjennomvann godt, fyll flasker og sett på hodet så tar jorden til seg vann etter hvert. Dette er utmerket i krukker og inneplanter.Selvsagt ikke på de mest synlige steder slik at man annonserer at man er bortreist:-)Ha en fin dag:-)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips