Skogsbalkongen versjon 2019!

Yey! Endelig har jeg fått flyttet tilbake krukkene etter denne vårens bytte av rekkverk og siooxbehandling av gulvet 🙂 Det er naturligvis fortsatt litt finpussing igjen, bla skal jeg flytte inn en par planter til, men i de store trekk så er det nå slik jeg vil det skal være.

Og det er forsåvidt relativt likt slik det var i fjor med oppsett, men alle planter står på nye steder.

Fremst til venstre: En viftelønn, trolig Acer palmatum dissectum ‘Viridis’.

Grunnideen her er en hagesti gjennom et skogbryn, som ender i en bortgjemt liggestol 🙂 Derfor står krukkene i grupper mot vekselvis gjerde og husvegg slik at jeg tvinges til å gå i en snirklede bevegelse. Jeg har tenkt å sette til noen flere krukker slik at stien blir enda mer snirklete. Jeg kunne satt krukker på hver side og laget en smal tunell, men da ville det ikke blitt like spennende å gå, for nå som du må bytte retning hele tiden så ser du plantene fra litt ulike vinkler og i ulike sammenhenger.

Her ser du blant annet den japanske slynghortensiaen, bladene på blodurt, litt alunrotblomstring og div stauder. Og en potte med blomkarse som ikke skal stå der. Og i bakgrunnen den kjære liggestolen fra Trimm Copenhagen (sponset).

Gruppene er plassert slik at det er planter mot rekkverket fremfor stue og kjøkkenvinduet. Det er delvis fordi jeg da kan åpne vinduene helt opp, og delvis fordi det da blir hyggelig å se ut innenfra.

Ut kjøkkenvinduet. Treet er hengelerk, Larix kaemp ‘Stiff Weeping’.

På denne siden er det kun flerårige vekster, og jeg legger ikke så stor vekt på blomstring. Jeg bytter faktisk ofte om på ting så når en krukke er i blomst, da hender det jeg løfter den frem på sydsiden hvor jeg oppholder meg noe mer, og så kommer den tilbake igjen i skyggen etter blomstring. Dette fungerer fint for meg, her er det nok med spennende blader og former.

Noen blomster er det jo, blant annet denne hostablomsten
I fremkant ser du japansk slynghortensia, Schizophragma hydrangeoides, ‘Moonlight’. Den har blitt torturert i solen og er veldig glad for å få komme tilbake på denne siden..

Og her i siste bildet ser vi mot hjørnet mellom nord-østsiden og sør-østsiden hvor kjøkkenhagen ligger. Her ser dere vel at det mangler litt krukker og litt dandering, skal ikke være sånn «på lang kjedelig rekke». Men hey, hager er til for å utvikles!

Nå gleder jeg meg til det blir enda frodigere og tetter og grønnere!

Pst:
Nysgjerrig på å ha trær i krukker? Jeg har skrevet en bloggpost hvor jeg deler mine beste tips, den finner du her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  • Takk Anne Elise, så hyggelig du synes 🙂
   Og ja, det hjelper jo mye på her at det er fint utenfor også da, trær i nabolaget var faktisk en målfaktor for meg når jeg så på leilighet.

 1. Hei Anne
  Så flott det ble med rekkverk i glass!!! Det ble som en helt ny terrasse!
  Fikk en Syrinhortensia etter bryllupet i fjor, og den overlevde vinteren med bravur!
  Pottet om,og skal straks få en enda større krukke. Men det jeg lurer på er: for å få den enda kraftigere/sterkere grener,bør jeg klippe den litt tilbake etter blomstringen? Event hvor mye og når?
  Nyt testen av sommeren og høsten.

  • Hei Bjørn Tore, du, jeg har prøvd både å beskjære og la den være, og den jeg beskar vokste ikke noe finere enn de jeg har latt være. Så jeg er litt like klok. Aner ikke hva som er best! Sånn i teorien er det ofte best å klippe, men hos meg har det ikke fremmet vekt det jeg har sett.

   Og gratulerer med syrinhotensia!

 2. Hei. Vi kjøpte en Japansk hengelerk i sommer som vi plantet i utkanten av et blomsterbed. Bekymrer litt for om den vil tåle vinteren. Bor i nærheten av Lillehammer og det er nok mer klimasone H6-7 her. Bør jeg pakke den inn til vinteren? Egner den seg kanskje best i potte på verandaen?

  • Hei, om du planter i krukke så er det *tøffere* enn å stå i bakken. Så om målet er å la planten stå ute året gjennom så må den i bakken. Det er også et alternativ å ha planten i en krukke som løftes inn i en utebod, men det er krevende å overvintre krukker inne da det oftest blir for varmt, og våren kommer for tidlig. Dersom du velger å ta den inn så bruk en utebod hvor det fryser, og vent med å løfte krukken inn til det er frost ute, og ta den ut tidlig på våren (sånn at den ikke tyvstarter våren inne).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her