Stuelønn, årets trendplante?

Stuelønn med mørke røde blomster i drivhus på Gunillaberg

Stuelønn er på ingen måte en ny plante, men i år har det formelig eksplodert med både oppmerksomhet og tilgang på denne gamle klassikeren av en inn-ut plante.

Det er i alle fall slik jeg opplever det. Og nå har jeg fått så mye spørsmål om stuelønn at jeg innser dere trenger en bloggpost. hehe. Nytter å mase 😉

Stuelønn med gul blomst

Fakta om stuelønn, Abutilon

 • Flerårig, men tåler ikke frost og må derfor overvintres inne
 • På sommeren kan den stå i både sol og halvskygge
 • På vinteren vil den trives best i en vinduskarm i et kjølig rom
 • Sommer: Krever god næringsrik jord og mye vann, men får den det er den lettstelt. (Vinter, se nedenfor)
 • Kan (må) beskjæres, både for å holde den passe stor og ønsket vekstform
 • Husk, liten potte = liten plante. Vil du ha den stor må du passe på at den har plass til røtter, aka potte opp ved behov!
Stuelønn, pelargonia og fuchia i krukker ute
Gul stuelønn sammen med fuchia og pelargonia.

Overvintring av stuelønn:
«Alle» sier stuelønn er villig og enkel å lykkes med i hagen. Men om vinteren må den inn så nå håper jeg dere lesere slår til og deler erfaring! For ja, lyst vindu i kjølig rom er ideelt, og jeg husker den stortrivdes i finstuene på gårdene jeg vanket i som barn, men kjølige rom er ikke noe folk flest har i moderne boliger…

Har DU hatt stuelønn en par år? Skriv litt om hvordan du overvintrer den i kommentarfeltet her eller på facebooktråden. Så samler jeg sammen erfaringer og lager en oppdatering her om litt 🙂

Mørk rød stuelønn hos Tage Andersen
Det har alltid summet med blomsterfluer i blomsterlønnene jeg har sett ute, det gjør de jo enda litt finere i mine øyne 🙂

Utseende:
Stuelønn kommer med gule, orange, røde, rosa og hvite blomster. Og det finnes stuelønn med varigerte (flerfargede) blader

Det er bladverket som har gitt de navnet stuelønn da bladene ligner på bladene til lønn. Blomstene synes jeg ligner mest på hawaiiblomster (hibiskus).

Gul og frodig stuelønn i hage

Beskjæring:
Stuelønn må beskjæres om den skal holde seg pen i mange år. Men den er veldig tilgivende! Hovedbeskjæring gjør du på våren, og så kan du knipe inn nye skudd for å få den tettere utover sesongen (men bare husk at kniping forsinker blomstring).

Og ja, du kan velge om du vil ha den i en buskfasong, eller om du fjerner alle andre enn ett skudd og så stammer opp det skuddet så du får et minitre.

Gul stuelønnblomst med liten blomsterflue

Hvor kjøpe stuelønn:
Jeg synes jeg har sett stuelønn på ca alle hagesenter jeg har vært i år!
Både Plantasjen, Hageland og diverse små gartnerier, tipper den også selges på enkelte blomsterbutikker. Det kan jo være litt utplukket nå så sent i sesongen, men let og du skal finne 🙂

I dag var jeg på Mjærum staude og urtegartneri og de har den orange du ser nedenfor til salgs. (Det er også der jeg har fotografert den gule. Den lekre røde er fotografert i Tage Andersens hage).

Orange stuelønnblomst

Hvordan formere stuelønn (lage dine egne planter):
Du kan faktisk så stuelønn! Jeg ser at Gardenliving selger frø fra Lord Nelson, så frø er med andre ord enkelt å finne. Det er også enkelt å lage stiklinger av stuelønn. (Jeg forklarer hvordan generelt lage stiklinger i nederste video her).

Stuelønn i krukke i hage
Stuelønn. Kan du like?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Så gøy du skriver om stuelønn- jeg hadde disse på 80 tallet- en kjempestor orange bl.a.
  Ante ikke at det nå er blitt trendy igjen- godt er det. Har hatt den kun inne men den er virkelig flott!
  Du er nå allsidig i alt du skriver- ha en fin helg!

 2. For meg har stuelønn alltid vært inneplante (har ikke visst om noe annet). Prøvde ute ifjor, men det var ikke så vellykket, sikkert noe jeg gjorde feil eller slurvet med… 🙂

  Jeg har de ikke i kjølig rom om vinteren, jeg har de i stua. De skranter litt, så det hadde sikkert vært bedre med kjølig rom, men jeg har hatt dem i mange år uten egentlig å vite noe særlig om dem, og da har det bare ‘blitt slik’ for min del.

  De skranter ikke mer enn at jeg plukker vekk det som visner osv. Noen har jeg hatt lenger inne i rommet, og de stagnerer mer enn de som får stå i vindu. Men de er generelt veldig mye mer robuste enn de ser ut som. Har man glemt å vanne, kan hele planten henge og se ut som den trekker sitt siste sukk, men den er utrolig rask til å reise seg igjen, når den får etterlengtet væte! Da er det mye lettere å ‘vanne den ihjel’. Det har hendt at jeg har vannet ekstra og satt ned temperaturen om jeg skulle være bortreist en stund. Mye vann kombinert med lavere temperatur, liker den åpenbart ikke.

  Spennende planter! Her er det bare å prøve seg frem! 🙂

 3. Jeg hadde også denne røde varianten av Stuelønn – 70-80 tallet. Hadde ingen anelse om at de kunne være ute om sommer’n. Fikk lyst å prøve en igjen. Julestjernene koser seg skikkelig på trappa (med tak) nå om sommer’n . Kan se at de liker det – de rett og slett stortrives – morro!

 4. Hei, stuelønn i litt dus orange farge Erling favoritt. Husker mor hadde en stor på gulvet i spisestuen på 50-60 tallet. Det er skjøre planter sommer tynne bladene indikerer. Må ofte klippes til, men toppskuddene kan bli nye planter å ha selv eller gi bort. Jeg pleier å ta 2-3 toppskudd, fjerne knopper og la det stå igjen 2-3-4 blad og stikke de ned langs kanten i en litt stor potte med gjennomvannet jord. Sett hele potten i en gjennomsiktig plastpose (IKEAs stoffposer er flotte) og knyte godt igjen. Sett potten med plastposen et sted med noe lys og vent minst 3-4 uker før du åpner og ser om det er liv i stiklingen. Ved å stikke toppskuddene nær pottekanten, skal det være lettere for planten å slå rot. Har forsøkt å sette toppskudd i vann, men det har aldri blitt røtter. Det finnes også en litt svakt rosafarget stuelønn som det kan være fint å blande med de orangefargete, 2 toppskudd i en farge og 1 toppskudd i en annen farge i samme potten. Stuelønn blomstrer ofte og er vakker å se på med de tynne matte grønne bladene, men jeg har mistet noen planter opp gjennom årene og har derfor lært meg hele tiden å lage nye.

 5. Hei
  Jeg sådde stuelønn selv for skkert 3-4 år sden. Jeg har den i kjelleren sammen med tårer og pelargonia. Der har de tilleggslys i form av blomsterlysrør. Det var fint å få info om beskjæring for det har jeg ikke gjort og den blir nok finere i formen.

 6. Jeg kjøpte en stuelønn på Hesleberg i juni, den har stått og blomstret noe vanvittig hele sommeren! Men nå gulner bladene og det virker som om den gjør seg klar til høsten …! Er det nå jeg bør ta den inn? Før den VIRKELIG tror det er høst? (Eller kanskje den er fra et land som ikke har høst, haha.)

 7. hei
  stuelønn er min ynglings blomst. eg ønsker så att eg hadde en sån mørk vinrød og en lys rosa, noen som har tipps.

 8. Min stuelønn setter jeg ut i gapahuken (som har et tak som lyset slippet gjennom, ikke solen) rundt St.hans. Det står den til høsten kommer. Da setter jeg den inn på et mørkt og kjølig rom. Ingen vindu i dette rommet. Den kommer bestandig med blomster på våren og utover sommeren.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her