Humleplanter: Ti direktesådde sommerblomster

Humla trenger hjelp! Bestanden reduseres dramatisk og dette er meget alvorlig fordi vi er avhengig av humlen for å bestøve både prydplanter og matplanter.

Du som har en balkong eller hage eller lyst til å bedrive geriljahaging kan bidra til å redde humlen, rett og slett ved å plante noen flere nyttige blomster! Et utvalg planter humlene har glede av finner du her

Alle disse plantene kan du så rett ut i bedet på våren, de rekker fint å blomstre i år! Det betyr at du kan fylle hagen eller grøftekanten med vakre og humlevennlige blomster, og det for bare noen få kroner! Les her for å lære om hvordan så direkte i bedet

Ti sommerblomster humlene elsker:

hagepoppelrose

Hagepopelrose, Lavatera trimestris
– Blomster i rosatoner, hvit og rød. 60-100cm.
– Trives best i sol, meget tolerant for regn, lang blomstring, god til snitt. Jeg hadde navnsorten ‘Silver Cup’ for noen år siden og var direkte imponert over hvor lenge den blomstret og hvor godt den tålte den våte sommeren.
– Svensk navn: Sommarmalva, Dansk: Mamelukærme.

Koriander!

Koriander, Coriandrum sativum
Helt vanlig «krydderkoreander» får noen aldeles bedårende blomster som jeg alltid får mye humlebesøk på. Egentlig elsker humlene alle urtene i kjøkkenhagen, men koriander anbefaler jeg spesielt for den kommer så raskt og er enkel å lykkes med. Og ja, det gjør ikke noe om korianderen din «går i stokk» som det heter når den blomstrer, da bare sår du ny koriander i et bed, mens du og humla spiser blomster og du så så etterhvert samler og spiser frøene.
– Hvite blomster, litt ulike høyder på ulike navnsorter, men ca 50-100 cm høye.
– Trives best i sol. Har ikke lang blomstring. Selvsår seg villig.
– Hele korianderen er spiselig, blomstene og frøkapslene smaker som bladene.

svart-kornblomst

Kornblomst, Centaurea cyanus.
– Vanligest i blå og ca 60 cm høy, men du kan også finne hvite, rosa, lyslilla og mørklilla-burgunder i ulike høyder fra 20 til 80 cm. 
– Kronbladene er spiselige. Godt egnet til buketter.
– Trives både i sol og halvskygge
– Svensk navn: Blåklint, Dansk: Kornblomst.
Bilde: Tatt av meg, viser ‘Black Ball’.

Hvit agurkurt og humler

Agurkurt, Borago officinalis
– Vanligest i blå, men selges også i hvit. Ca 70 cm høy
– Kan stå i både sol og halvskygge.
– Blomstene er spiselige.
– Svensk: Gurkört, Borag. Dansk: Hjulkrone, Agurkurt

Jomfruen i det grønne, Nigella damascena
– Blå, rosa eller hvite blomster, 40-60 cm høy.
– Trives best i sol.
– Gode til snitt, spesielt vakre frøkapsler. Blomstene kan tørkes.
– Svensk navn: Jungfrun i det Gröna. Dansk:

Ringblomst, Calendula officinalis.
– Gul, orange og rød. 30-60 cm høy, finnes mange navnsorter. Ikke velg de som er helt fylt (så tett med kronblader at du ikke ser knappen), der kommer ikke humlen til.
– Kronbladene er spiselige. Ringblomst kan blomstre helt til frosten kommer. Godt egnet til buketter.
– Trives best i sol. Meget enkel å lykkes med.
– Svensk navn: Ringblomma, Dansk: Morgenfrue

Burgunder solsikke med humle

Solsikke, Helianthus annuus
– Vanligst i varm sterk gul, men du kan få solsikker i alle nyansene av gul, og i orange og helt mørke røde farger. Høye vil variere på navnsort. Noen har en blomst pr stilk, andre har flere.
– Trives best i sol
– Blomsterhodene er gigantiske tallerkner med mat for humlene med pollen, og så etterhvert med frø for fuglene.
– Svensk navn solros, dansk solsikke.

Honningurt, Phacelia tanacetifolia
Honningurt er fantastisk god matplante for humler og bier, og den er vakker og kul når den er i blomst, men blomstringen er ikke lang og planten blir så gul og stygg. MEN. Den er så rask at jeg her i Oslo rekker å dyrke den frem to ganger! Sår du den tidlig vår, og så spar den ned når den har blomstret av, så blomstrer den altså igjen på sensommer/høst. Og. Dette har da også den fine bonusen av at honningurt er godt grønngjødsel (den binder og omdanner næringsstoffer).
– Blålilla blomster, ca 50-80 cm høye
– Blomstene er spiselige
– Trives best i sol. Formelt sett foretrekker den skrinn jord, men jeg har også sett den dyrket med stor suksess i stiv leirjord.
– Svensk navn: Honungsört, Dansk navn: honningurt.

Valmuer:
Alle valmuer er strålende mat for humla, biene og sommerfuglene. Her er en par av de:

Kornvalmue, Papaver rhoeas
– Naturlig form er rød, finnes også i hvit, rosa. Blir 30-80 cm høy
– Trives best i sol
– Vakre frøkapsler. Frøene er spiselige,
– Svensk: Kornvallmo, Dansk: Korn-valmue

Kaliforniavalmue, Eschscholzia californica
– Gule, orange, rosa og røde blomster, 20-60 cm høy
– Trives best i sol.
– Svensk: Sömntuta. Dansk: Guldvalmue eller Californisk Guldvalmue

koriander og humle 🙂

Lyst på flere tips til gode humlevennlige planter for hagen? Jeg har blogget mye om dette, se feks:

kornblomst og humle
kornblomst

Bloggposten ble først skrevet i 2013. Ble oppdatert i 2019, bla med nye bilder og en liten endring i anbefalte blomster til det villigere og vakrere 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Jeg ønsker meg hjelp med de danske navnene som mangler!
  Tenkte det var litt ok for alle dere danske som er innom å få deres egne navn med på plantene, så er det enklest mulig for alle å gjennomføre plantevalg til egen hage, dere har sikkert humleutfordringer i Danmark også.

 2. Hei!

  Kjempeflott at du slår et slag for humla. Vi har startet med planting av humle til øl produksjon, og gleder meg til å se hvordan det vil vokse utover sommeren. Imidlertid, hvis naboen planter humle fra frø og lager hannplanter, sliter vi i forhold til smaken på humla. Den blir da befruktet, og blir da ødelagt for øl produksjon.

  Oppfordrer derfor til å plante masse humle, men få røtter og stiklinger av hunnplanter i stedet for å plante frø som kan bli hannplanter. Da blir det god øl:-)I enkelte områder i verden der det dyrkes humle til storproduksjon er det forbudt med hannblomster på opp til en kilometers avstand fra «humlegården». De er også penere i og med at de har konglene…:-)

 3. Hei!

  Kjempeflott at du slår et slag for humla. Vi har startet med planting av humle til øl produksjon, og gleder meg til å se hvordan det vil vokse utover sommeren. Imidlertid, hvis naboen planter humle fra frø og lager hannplanter, sliter vi i forhold til smaken på humla. Den blir da befruktet, og blir da ødelagt for øl produksjon.

  Oppfordrer derfor til å plante masse humle, men få røtter og stiklinger av hunnplanter i stedet for å plante frø som kan bli hannplanter. Da blir det god øl:-)I enkelte områder i verden der det dyrkes humle til storproduksjon er det forbudt med hannblomster på opp til en kilometers avstand fra «humlegården». De er også penere i og med at de har konglene…:-)

  • selje er en av de viktigeste humleplantene vi har fordi det er mye av den og fordi den jo kommer så tidlig på året. Fantastiske bilder!

 4. Humlemagneter i min lille hage er Honningurt og Sitrontimian, nå på våren er det den rosa lerkesporen og ikke minst når epletrærne blomstrer. Humler er hyggelige å ha i hagen og jeg prøver å dyrke økologisk for ikke å forstyrre livet i hagen.

  Ha en fortsatt fin dag Anne!

  • Randine, så fint at du deler erfaring. Jeg har hørt mange si at timianplantene er populære, at den likte den rosa lerkesporen visste jeg ikke, det er fint å vite for den erjo enkel å lage bunndekker av.
   Ha en riktig herlig helg Randine!

  • Hei Henriette.
   Det veit jeg jammen ikke. Så langt jeg veit så er ingen av disse farlige, (det er veldig få blomster som faktisk er farlige) men jeg har ikke sjekket så det er ikke noe jeg kan si for sikkert.

  • Jeg har fått lyst på jomfruen jeg også, men tror jeg får sette strek, haha, har så mye jeg skal så da gitt…

 5. Flott innlegg! Takk for tips! Humler er så søte og så nyttige! :)Vi har en ganske stor tomt, med litt villniss her og der.. skal så ringblomster. Har lagt merke til at humler er glade i den store skjærsminen vår. I et par år har jeg har en staude som heter Prakttelekia (Telekia speciosa. Humlene er veldig glad i den. Jeg også! 🙂
  Her skinner sola, håper den skinner på deg også! 🙂
  Klem Lisa

  • Ja, skjærsmin er populær, det har jeg også sett. Praktlekia var ny for meg, den skal jeg sjekke opp, takk for tips 🙂

   Her skinner endelig solen igjen ja! Hurra 😀

 6. Flott og viktig innlegg, jeg har twitret om det!
  Jomfruen i det grønne er en enkel plante, jeg sår den direkte ut. Tar veldig lang tid før den spirer, men så danner den et fint grønt bladverk, med nydelige blomster gjennom hele sommeren.
  Jeg var ikke klar over at fenikkel tiltrakk seg humler. Den skal jeg ha i grønnsakshagen.
  Takk for gode tips og en fin blogg!
  Ha en fin vårhelg!

  Kristina

  • Hehe, skal se at det plutseig ramler noen jomfruelige frø ned i handlekurven min alikevell.. 😉

   Jeg synes også det var interessant at fenikkel er humlemagnet, i det hele tatt så er det mange av nytteplantene som kan doble som humleplanter 🙂

 7. Hei!

  Nå ble jeg glad! Har masse kornblomster ved garasjen, og da er jeg jo godt i gang allerede.
  Ringblomst og valmue, har frø klart, men må se på denne jomfrua også!

  Tusen takk for tips – artig å bidra!

  Hilsen Hanne

 8. Hei!

  Nå ble jeg glad! Har masse kornblomster ved garasjen, og da er jeg jo godt i gang allerede.
  Ringblomst og valmue, har frø klart, men må se på denne jomfrua også!

  Tusen takk for tips – artig å bidra!

  Hilsen Hanne

 9. Interessant lesning!
  Ja det er viktig å la humla suse.

  Årets mål er å overvinne den iboende frykten for alt som er svart- og oransjestripet: veps, bier, humler, blomsterfluer med falsk vepsemønster og sist men ikke minst; tigere…

  Gleder meg til en ny hagesesong!
  Blomsterstjernen.

 10. Interessant lesning!
  Ja det er viktig å la humla suse.

  Årets mål er å overvinne den iboende frykten for alt som er svart- og oransjestripet: veps, bier, humler, blomsterfluer med falsk vepsemønster og sist men ikke minst; tigere…

  Gleder meg til en ny hagesesong!
  Blomsterstjernen.

 11. Kjempefin lesning om humla 🙂 har selv erfaring med sitrontimjan,salvie og sommerblomsten Cosmos…sistnevnte plante i fjor kunne man formelig høre humla suse 😉 Humla har våknet her..og er på violene ute..ikke mye annet som blomstrer her nå 😉
  Ha en flott dag i humlens tegn 😉

 12. […] irriterer dem på annen måte. Så la humla være i fred og vær glad når du ser den. Plant gjerne blomster som humla liker. Og for deg som vet at du er sterkt allergisk mot humle- eller biestikk, husk alltid å ha […]

 13. […] Min såhelg: Jeg sår endel frø denne helgen. Grønnsaksfrø som såås i kasser delvis fordi vi ikke har rukket å bygge opp kjøkkenhagen enda, og delvis fordi det foreløpig er litt tidlig for squash i bakken, så de står i en kasse i drivskapet (mini-vegg-drivhus). Jeg sår spiselige blomster (kommer bloggpost) som også skal få flytte over i kjøkkenhagen, disse er sådd delvis i kasse og delvis i bed hvor jeg kommer til å prikle ut noen av småplantene og la andre stå. I tillegg sår jeg humleblomster (se her for liste over ni humleblomster du kan så direkte). […]

 14. Denne bloggsiden er en favoritt, en glede og fryd…!
  Jeg har ingen grønne fingre men har så gjerne lyst å lære og det gjør siden din, man blir virkelig inspirert. Jeg bor ved kysten som medfører vind og salt, Karmøy. Hva slags planter kan du anbefale som er mat for hummler og bier.

 15. Hagepoppelrose er en fantastisk humlemagnet ! den er lett å så,lett å overvintre og lett å formere med stiklinger. I år skal jeg stamme opp en. Ellers har jeg valgt å plante 4-5 stiklinger sammen i en ganske stor potte.De blomstrer helt til frosten tar dem. Den store dronninghumla var der sent på høsten. antagelig den som overvintrer. Håper på å se den nå, i påskeliljene.

 16. Mange fine tips. Jeg har allerede sett flere humler i år enn på mange år. Blir så glad! Her om dagen kikket jeg over gjerdet og der surret det som bare det. Viste seg at det har kommet opp noen grøftekantplanter(husker ikke navnet i farta) og der var det både humler og bier, 7-8 stykker på et lite område. Fantastisk!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her