Oppdatering fra kjøkkenhagen!

Nyetablert kjøkkenhage våren 2013

Ett av årets store prosjekt er den nye kjøkkenhagen 🙂
For to uker siden ble pallekarmene satt ut og fylt med jord, og så har jeg i mellomtiden plantet og sådd, priklet og stiklet, tyvet og høstet. Og kost meg!

Selve kjøkkenhagen består av pallekarmer og litt bed, det er grønnsaker, urter, frukt og bær, samt spiselige blomster. Noen planter er sådd inne om vinteren, noen er sådd direkt. Noen av plantene hadde jeg andre steder i hagen og har flyttet inn i kjøkkenhagen, andre planter er kjøpt.

kjokkenhage-4
– Veldig spent på om disse jordbærene smaker like godt som blomstene ser ut, isåfall er de et kupp! Skal få stå i krukke sammen med sittegruppen, er jo ikke bare i kjøkkenhagen at det kan være godis 😉

Det er foreløpig ikke videre frodig i bedene, de kalde nettene gjør at det vokser litt saktere enn jeg skulle ønske, men sånn er det nå med hage 😉 Vi er ikke helt ferdig med plantingen enda, bla så er ikke eplehekken plantet enda, og druer skal plantes i pallekarm mot husveggen, og om jeg kommer over slangeagurk så skal jeg kjøpe det for den jeg hadde sådd ville ikke spire gitt.

kjokkenhage-3
Koreander. Spirte villig og er små fine planter 🙂 Har sådd mye ettersom det jo er en plante det brukes mye av når den først brukes. Skal forresten såås jevnlig, tenker jeg sår en gang i måneden gjennom sommeren.

Det skal snekres litt til også, og settes inn noen fargesprakende krukker og monteres klatrestativer til bønnene. Og generelt fikles litt så det blir pent og koselig 🙂

kjokkenhage-2

kjokkenhage-5
– Det blir mye blomkarse i bedene. Jeg digger blomstene, synes de er pene, og så har de virkelig mye smak så de er artige å bruke til salater mm. Akkurat denne har jeg jukset og kjøpt, tar nok en måned til før de jeg sådde sjøl gidder å blomstre.

Det kommer en bloggpost på pallekarmene og hvordan bruke de og hvor kjøpe de litt senere i uken for jeg har fått mange spørsmål som jeg skal prøve å få svart på. Og så dukker kjøkkenhagen og jeg opp på mandag på God Morgen Norge, krysser fingrene for godt grovær fram til da!

kjokkenhage-6
– Kjøkkenhagen sett fra trappen, noe av det første som møter deg om du kommer som gjest til Moseplassen 🙂

Oppdatert:
Lyst til å se hvordan det ble? Her er en bloggpost skrevet om kjøkkenhagen noen år senere. Hint: Jeg er kjempefornøyd!

Min erfaring med å dyrke i pallekarmer:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

  • hehe, ryddig er tingen synes jeg med kjøkkenhager som denne. Midt i adkomstpartiet som den er så er det digg at den får stramme rammer, så flyter jo grønsken ut over kantene og myker opp etterhvert 🙂
   Gleder meg til det!

 1. Så ordentlig ogflott det blir.

  Lirer på om di har noen tips til vanning for drivhus i ferietiden 😉 Har standard planter som agurk, paprika, squash, tomat, reddik og honningmelon i store krukker og i store plastbakker med små dreneringshull på sidene. Salaten står ute. Kan koble til vann, men mannen er skeptisk at det skal stå å tenne når vi er borte. Må jo omtrent vanne daglig nå.hva anbefales som vanningssystem, uten at det koster skjorta.

  Spennende å følge bloggen din og dine fine bilder på IG. 🙂

  • Skrivefeil bryr vi oss ikke med 😉
   Du, jeg har lite erfaring med automatisk vanning. Det finnes flere ulike system, og jeg tror ikke du skal være redd for å la det stå på uten tilsyn, ikke med kvalitetsutstyr iallefall. Det finnes bla system som er ganske nette hvor du putter små slanger (som går ut fra en tykk slange) ned i en og en potte, det er fleksibelt og greit. Men utover dette har jeg ikke så mye tips å by på gitt, vi er alltid hjemme så behovet har ikke oppstått…

 2. Så flott kjøkkenhagen blir ! Så gøy med så god plass !

  Det har dukket opp en skjønn lilla blomst i hagen min som jeg ikke aner hva er. Finner jeg ikke ut av det, legger jeg den på insta og tagger deg ; ) Du vet det kanskje.

  Hilsen Hanne 🙂

 3. Så fint det har blitt. Gledet meg litt for tidlig til kjøkkenhagen på hytta. Var innom mandag og da hadde det vært tyver i hagen – rådyr, urghh, så vi får se hva som blir stående… Men pallekarmene fungerer i alle fall etter planen:) Lykke til med groingen.

  • uff, det var da irriterende med rådyra! Kanskje du skal lage nettingbur til de? For rådyra husker hvor det er gode saker…

 4. Tusen takk Anne 🙂 skal se om vi finner noe slikt. Ville nok fungert. Vil jo ikke tørke ut avlingen for en ukes ferie.

 5. Moro moro moro! Jammen er det blitt fint hos dere, Anne.
  Har 3 opphøyde bed her i min hage. Utrolig hvor mye som kan vokse og gro i så lite areal. Dette er andre sommeren. Jeg fryder meg over ruccola, reddiker allerede. Men jeg syns også at veksten går utrolig treigt på bønner, rødbete, mangold. Hm, må være de kjølige nettene, som du skriver her.

  • Ja, spesielt bønner vil jo ha det varmt, salaten bryr seg ikke like mye. Så gøy at du har reddik allerede da! grattis!!

 6. Så flott kjøkkenhagen blir ! Så gøy med så god plass !

  Det har dukket opp en skjønn lilla blomst i hagen min som jeg ikke aner hva er. Finner jeg ikke ut av det, legger jeg den på insta og tagger deg ; ) Du vet det kanskje.

  Hilsen Hanne 🙂

 7. Så fin og spennende kjøkkenhage. koriander kjekt å så. Ingenting i veien med spirevnen der nei…inngangspartiet ditt er virkelig blitt trivelig og matnyttig!

  • Korander var virkelig en plante jeg anbefaler nybegynnere, har prøvd det bare en gang før, sånn urtepotte, det funket veldig dårlig, men her får den jo være en og en plante, ikke en karselokkalike 😉

 8. Så fint og praktisk du har laga det til 🙂
  Her kjem det nok til å vekse masse godt 🙂

  Kva retning ligg dette mot?
  Eg har plass på austsida av huset der eg kunne tenkt meg kjøkkenhage. Blir det for lite lys og varme der trur du?

  • Denne delen av hagen ligger på sydsiden av huset, men, det meste av den har skygge på formidagen fra store trær i øst. Så kryper jo sola rundt hushjørnet i syvtiden, så da faller jo gradvis skyggen innover igjen. Jeg har med andre ord ikke sånn helt perfekt forhold på sol for de mest solhungrige, men mer enn godt nok!

   Jeg tipper (og dette er altså litt synsing fra min side) at du kan ha kjøkkenhage med fritt valg av planter om du har direkte sol fra morgen frem til tolv, og ganske ok dagslys etter det. Godt mulig tomatene vil somle litt, men er det lunt der og du har tomatplanter egnet for friland så går det nok greit.

   Har du mer skygge enn det så er det vel endel planter som kan trives i halvskygge også, det vokser bare saktere så planter som trenger lang periode for å modnes passer ikke så godt da.

 9. Kjempefin kjøkkenhage Anne! Jeg har også hatt kjøkkenhagen min i karmer i flere år nå (nærmere ti, tror jeg) og synes det funger veldig bra. Enkle å holde i orden og dyrke i. Mine karmer er hjemmesnekra og litt større enn pallekarmene, men størrelsen er vel av mindre betydning.
  Tenkte bare jeg ville si litt om automatisk vanning i veksthus, som Marit spurte om den 19/6. Jeg har kjøpt en svetteslange som jeg har lagt over alle dyrkingsbøttene med tomater, paprika, agurk etc. og koplet denne til hageslangen. Mellom utekrana og hageslangen har jeg satt en vanningscomputer som jeg har programert til å slippe igjennom vann 10min x2/døgn. (Her lønner det seg å prøve seg fram, slik at det blir passe menge vann i døgnet). Jeg har brukt dette systemet i tre år nå, og synes det er et bra og forholdsvis rimelig vanningsalternativ til de mer «proffe» vanningsanleggene. Vanningscomputerne koster vel ca kr.400 – kr.1500, og fås kjøp bl.a. på Felleskjøpet og Plantasjen.

  • Høres ut som en fin løsning. Jeg har arvet noen gamle svetteslanger som jeg flytter rundt i hagen ved behov, men har aldri falt meg inn å legge de på pottene!

 10. Satte frø av slangeagurker tidlig i våres,nå 29/8-er de 1til1.5 m høye med store blader og blomster men ikkeen eneste agurk,er det meg eller plantene det er noe galt med? Likedan gladioler lange blader 60-70cm men ikke en eneste blomst! er det noen som sitter med svaret?

  chris

  • Hei Chris.
   Det blir ren gjetting, men om du får blomster og ingen frukt så vil jeg tro du ikke har bestøvning på blomstene. Bor plantene i drivhus? da kommer gjerne ikke hverken vind eller innsekter til, spesielt om det er lite annet i blomst der inne som frister dyrene inn gjennom luftelukene.
   Du kan håndpolinere med en liten pensel, som du flyr fra blomst til blomst.

   Når det gjelder gladiol så tror jeg det kan være fordi løken ikke har nok kraft til at den orker å sette blomster, kanskje har den ikke hadd nok næring i jorda, kanksje var den for liten eller for tørr når du kjøpte den (dårlig kvalitet).

 11. Hei Anne takker for svar! Agurkene har stått ute i en krok inntil huset inneklemt med mange tomatplanter så det kan nok være grunnen,gladiollene der kjøpte jeg løker på europris kan nok være dårlig kvalitet ja,stusset litt da jeg plantet de syntes de var noe tørre,en erfaring rikere takker!

 12. Så flott kjøkkenhage du har! Ser eg ligger nokre år etter men eg driver og lager kjøkkenhage no. Det blir nok ein kjøkkenhage i endring kva gjeld beliggenhet og utforming i nokre år framover men fekk nokre gode ideer til begge deler her. Eit spørsmål, den innretningen du har bygd over nokre av karmane dine, kva er det du har dekt med der? Går det an å rulla ned noko så det blir eit tettare drivhus ved behov eller er det noko anna enn drivhus som er tanken?

  Mvh,
  Gudrun

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her