Jeg trenger hjelp: Hvilken fugler besøker hagen din?

Stillits
Stillits

Hei!
Vil du hjelpe meg å lage Fuglefryd til en fantastisk bok? Jeg trenger hjelp til å få oversikt over hvilken fugler som dukker opp på foringsbrettene rundt om i hele landet, og håper du kan dele dine erfaringer.

Under finner du en liste over noen av de mindre vanlige fuglene. Om du har noen av disse på besøk i din hage eller bakgård så vil jeg gjerne høre det! Fortell hvilket fylke du bor i og om det er på lavland eller fjellet, og gjerne litt om typen hage (villastrøk, hyttehage, ol). Og så er det veldig nyttig om du kan fortelle om det er en fast gjest, eller en du bare har sett den noen få ganger.

Har du besøk av en av disse fuglene?
Toppmeis, stjertmeis, løvmeis
Grønnsisik, gråsisik.
Munk, ulike type sangere
Trekryper, gjerdesmett, fuglekongen
Svaler, tårnsegler, kattugle, spurvehauk, grønnspett, nøtteskrike
Stilits

Svar enten i kommentarfeltet her eller på Facebook, ikke svar begge steder da blir det bare rot 😉

Nedenfor finner du bilder på noen av fuglene:

Toppmeis
Toppmeis
Gråsisik
Gråsisik
groennsisik
Grønnsisik
spurvehauk-spiser
Spurvehauk

 

Grønnspett
Grønnspett
Trekryper
Trekryper
Munk
Munk
lovsanger-1
Hagesanger

 

Stjertmeis
Stjertmeis
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

35 KOMMENTARER

  1. Hei!
    Vi bor på Hell i Nord-Trøndelag. østvendt hage mot blandingsskog. STor furu på 12 meter i hagen med livlig fugleliv og masse ekorn. Vi har omtrent 20 ulike arter på besøk her hver dag. Blant disse er faste gjester: Meis:kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, granmeis, spettmeis og svartmeis. Skilte granmeis og løvmeis på utseende ved hjelpe av min bror som er ornitolog, men vi har lært å skill dem på sangen. Finker:dompap, bokfink, grønnfink, grønnsisik, kjernebiter jevnig ( seks stk.samtidig) Mye bjørkefink og gråsisik. Ellers rødstrupe, flaggspett , svart-hvit fluesnapper, gransanger, svarttrost og gråtrost. Jernspurv og gulspurv ( spesiellt i april), pilfink, ringdue. Rett i nærheten så vi rødvingetrost.
    Sjeldne gjester er Munk (obsevert sist uke i utkanten av hagen vår), spurvehauk,

    Dette er kjempegøy siden vi for knapt et år siden flyttet hit fra Sotra i Hordaland, der ikke hadde fugler i hagen.
    Hilsen Marit

  2. I vår hage ser vi ofte gjerdesmett, rødstrupe, finker og selvfølgelig kjøttmeis, gulspurv, flaggspett, blåmeis, en og annen toppmeis, pluss trost. Men jeg har også sett spurvehauken og spurvugla. Spurvugla fløy i vinduet hos meg en vinter og jeg trodde den var død. Jeg tok den opp og holdt den i hånden. Da kjente jeg hjertet banket og den fikk bli med inn i stua en tur for å varme seg. Skal si det ble liv i fuglen, så ut måtte den, og det litt fort. Men jeg fikk noen fine bilder av den før den fløy avsted igjen da!

  3. Rødstrupe, løvmeis, flaggspett, grønspett, grønnsisik, svarttroster og nøtteskrike er faste gjester her på fuglebrettet i Stryn. Figurmeisebollene etter din oppskrift er det mest populære som blir servert, veldig fint som gaver også til de som har alt 🙂

  4. Hei. Jeg bor i (nordre) Vestfold. Ca 75-100 meter fra fjorden, hytteområde med skog i bakkant.
    Av de fuglene du nevner, har vi:
    grønnsisik, stor flokk daglig
    løvmeis eller granmeis (klarer ikke se forskjell), ganske ofte
    grønnspett, av og til
    stillits, regelmessig
    tårnseiler, har hekket på «loftet» i mange år, helt til inngangen til «loftet» ble steng under en ombygging for noen år siden. Men de kommer fortsatt » og hilser på» om sommeren. Har antagelig funnet en annen plass i nærheten.
    spurvehauk, satt en gang på verandarekkverket, 2-3meter fra foringsbrettet.
    Ellers har vi masse andre, mer vanlige på fuglebrettet. Har ellers observert spurvugle, perleugle, kjernebiter og nøttekråke, bl.a.
    Lykke til med boka!

  5. Frå lista di er desse er innom hos oss: Grønnsisik, sangere, gjerdesmett, fuglekonge, (tårn)svaler, kattugle, spurvehauk, munk. Hagen ligg i utkanten av Bergen, på 170 moh heilt i skogkanten med eit relativt stort villmarksområde rett bak oss. Av desse er gjerdesmett, ein eller annan sanger og kattugla faste gjester som me ser/høyrer i alle fall kvar veke. Resten blir observert med jevne mellomrom. Svalene mest i luftrommet over oss. I periodar ser me fuglekongen ofte i kjøkkenhagen. Men i det siste har fleire store grantre i nabolaget blitt saga ned, og eg mistenker at det var der fuglekongen holdt til. Munken har me sett fleire gonger i kaprifolbusken til naboen, og berre der. Grønnsisiken kjem sammen med gulspurven til foringsplassen på seinvinteren, trur eg. Stjertmeis ser me ein sjelden gang, då virkar det som om dei er mest på gjennomreise.

  6. Vår hyttehage er ved sjøen i Ryfylke. Vi har store og små trær i hagen, en liten dam og mange blomstrende busker og blomster, som er et godt sted for insekter og fugler. Vi har sangere, kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, spurv, linerle, taksvale, gjerdesmett, bokfink, sangere, svarttrost, rødstrupe, nøtteskrike og tjeld. Om våren ser vi ofte havørn, og om nettene hører vi kattugla.
    Hos oss er første vårtegnet når tjelden kommer med sin litt sørgmodige sang. Det kommer alltid ett par- jeg tror det er samme paret- og hekker på holmen. Bokfinken kommer helt i slutten av mars. Først er det en som synger, etter noen dager er det bokfinksang i hele hagen. Linerla kommer 1. eller 2. uka i april. Og taksvalene noen uker senere. I år derimot kom de veldig tidlig- på tross av kjølig vår. Det er flere taksvalepar hos oss, de har slik en koselig sang, nesten som de sitter og småskravler. Gjerdesmetten, smetter ut og inn av hekken. Den ser nesten ut som en liten ball. Vi har sett mye nøtteskrike i år, det undrer oss, fordi vår hytte ligger ned mot sjøen. Riktignok med mye trær i vår hage, men rundt oss er det beiteområder. Stæren har rede under pannene på et anneks.
    Både svarttrost og rødstrupe overvintrer i hagen. De har den vakreste sangen. Rødstrupen er først ute om morgenen- det har bare såvidt begynt å lysne, så starter den med sin trillende sang. Svarttrosten synger sent og tidlig, kanskje mest i skumringen.
    Tidligere var det terner på holmen, med de har fosvunnet helt. Det er veldig trist. Jeg har lest at dette er et fenomen langs hele kysten. Vipene ser vi heller ikke lenger på jordene i nærheten.
    Uti sjøen vipper ærfulglene opp og ned i vannet for å finne skjell. For noen år siden satt vi et langt tau fra en bøye ved brygga, men tanke på at blåskjell kunne vokse- og vi kunne være selvforsynt. Men de søte ærfulgfamiliene, svømmer rundt bøya, og forsyner seg av det som måtte feste seg. Svartbaken, eller havmåke, er vi ikke så glad i. Jeg bekymrer meg for tjelden som legger rede på bakken. Det er år hvor tjeldeparet ikke får fram unger. Jeg mistenker havmåka eller kråkene. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å tilrettelegge for tjeldefamilien.
    Hegre ser vi også i strandkanten. Den har store vinger, og flyr litt tungt. Sangen er nesten som et skrik.
    Jeg synes skjærene er koselige og vakre. De hører til i en hage, selv om de av og til kan overdøve med sin sang eller lyd!
    I fjor hadde vi gjøk i hagen, i år har jeg bare hørt den et stykke unna.
    Hos oss er det ikke seilere. Kanskje de savner høye hus eller tårn?
    Gleder meg til boken din!

  7. Hei. Av dei på lista di har eg regelmessig besøk av grønnsisik og nøtteskrike. Og har av og til besøk av gråsisik og gjerdesmett. Har ellers besøk av rødstrupe, dompap, bjørkefink, bokfink og granmeis. Hagen er i Bergen, Minde. skog og fjell rett bak hagen.

  8. Her i vår hage ser og hører vi nå om dagen rødstrupe, grønnsisik, kjøttmeis, gråtrost,skjæra,bokfink og stær.-,svarttrosten titter innom og høres om kvelden.blåmeisen ligger på reir i fuglekassa, pilfinken har reir under taksteinen hos naboen.

  9. Jeg bor i blokk i Oslo i femte etasje med svære løvtrær rett utenfor balkongen og en ny blokk på andre siden av trærne. Akkurat her jeg bor er det stort sett blokker, men du skal ikke mer enn noen hundre meter før du kommer til villastrøk. I tillegg til de vanlige meisene, spurvene og finkene har vi hatt fast grønnsisik på besøk på balkongen vår for å forsyne seg av meisboller og/eller frø. Innimellom har vi til og med flaggspett. Det flyr masser av svaler her, og jeg ser at de bor under taksteinen på blokka ovenfor oss, men de kommer aldri for å spise noe på balkongen vår, så jeg antar dietten deres består av noe helt annet (jeg er ikke så bevandret i fugleverden).

    Takk for fin blogg!

  10. Hei!

    Bor ved sjøen i et landlig område i Fana i Bergen, med gårder og hytter, med skog og våtmarksområde rett bak.
    Faste gjester i hagen er blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, spurv, rødstrupe, svarttrost, gråmåke, skjære, kråke.
    Eller har vi sett munk, grønnfink, grønnsisik, gråsisik, løvmeis, bokfink, bjørkefink, linerle, gjerdesmett, taksvale, låvesvale, dompap, løvsanger, flaggspett, nøtteskrike, spurvehauk, skogdue, gråtrost. Vi har også hatt orrhøne på tomten, og havørn flyr innimellom rett over (da vokter vi oss vel for å slippe ut den lille pomeranienen vår!) Fuglekongen har vi sett noen hundre meter unna. Vi så en gang hauken plyndre skjærereiret til foreldrenes store fortvilelse. Og vi har sett skjærene plage en freidig liten mår som tilbragte en søndagsmorgen litt for nær reiret…

  11. Hei hei Anne :o)
    Jeg bor i Akershus/Bærum i ei koselig bygd som heter Lommedalen. Jeg bor i ett byggefelt med rekkehus. Jeg mater fugler med solsikkefrø og meiseboller. om vinteren lager jeg mye mat selv. I vinter hadde vi mange Stilits og nå har vi noen ferre men de er her daglig. Grønnfinker har vi mange av de kommer i flokker hver dag. For meg har det den beste observajonen i det siste vært dompapp :o)
    Sender med Stilits bilde fra i vinter :o)
    Tagjerne kontakt om det er noe :o)
    Hilsen Toril @Mitt_liv_som_Toril

  12. Hei Anne, nå er jeg ikke så flink til å skille alle småfuglene fra hverandre, men nøtteskrika og spurvehauken er det vanskelig å ikke kjenne igjen når de kommer innom! Vi bor nær skogen her i Rissa på Fosenhalvøya, og har et yrende fugleliv på gården, til hundens store irritasjon! 😉

  13. Hei 🙂
    Bor i Vestfold, i innlandet (Revetal). Hagen er i et byggefelt, men med litt skog, bekker og landbruk rundt. Her er grønnfink og grønnsisik vanlige gjester på fuglebrettet. Løvmeisen er på besøk av og til, spettmeisen litt sjeldnere. Gråspurv høres ikke så spennende ut, men den blir visst mindre og mindre vanlig. Et stillitspar dukker opp med ujevne mellomrom, det samme gjør flaggspetteten, men den sliter med å få ut maten. Vi har også et kjernebiterpar på besøk, det er virkelig fine fugler. Spurvehauken ser vi av og til, den har til og med fløyet rett i stuevinduet vårt på jakt etter en på fuglebrettet, det gikk heldigvis bra for begge.

    Takk for en inspirerende blogg 🙂
    Hilsen Sidsel

  14. Hei Anne. Vi har Stillits i hagen. Vi bor i Hedmark fylke på et sted som heter Ridabu. Her er det masse fugler i hagen. Alt fra perleugle til spurvehauk. Vi har også fasaner som kommer spankulerende inn i hagen for en matbit eller to.

  15. Vi har grønnsisik i hagen. Så faktisk en liten fugleunge her om dagen som var på en av sine første flyturer (litt tidlig?)… Konnerud, Drammen, Buskerud. Ganske fast gjest fra tidlig i våres.

  16. Hei. Vi bor på Klinga, ei lita bygd litt sør for Namsos i Nord Trøndelag, dette er i lavlandet. I hagen har vi hatt besøk av mye forskjellig. Grønn sisik og gråsisik har vi hatt besøk av, men ikke sett siden januar. Både taksvaler og låvesvaler har vi sett i hagen, nøtteskrike og andre kråkefugler er det mye av her, senest i dag fløy det Ravn forbi her, Kattugle har vi sett, men det er for det meste på vinteren. Hønsehauk har vi også sett. Hagesanger har vi her, og kjøttmeisa har det travelt med å fore opp sine små håpefulle i fuglekassen, ellers er det blåmeis, granmeis, stær, svartmeis, bokfink, gulspurv, gråtrost, rødvingetrost, svarttrost, Flaggspett og helt sikkert flere andre som jeg ikke kommer på i farta. Her er det som du skjønner et rikt fugleliv. Den travle dagen til kjøttmeisa kan du se bilder av på bloggen min hvis du vil. ¨
    Hilsen Anne-Grete Hovde
    http://www.annegretesfotoblogg.com

  17. I vinter har jeg hatt stillits,dompap,blåmeis,kjøttmeis,rødstrupe,svarttrost,pilfink,grønnfink, kjærnebiter, skjære, hakkespett, spettmeis. Nå har gråtrostene kommet tilbake. Og når snøen kom tilbake i går og jeg måtte ut og kjøpe mere frø, fikk jeg storfint besøk av en flokk bokfinkhanner. de rakk ikke å spise så mye for de så ut til å være svært opptatt av å jage hverandre. Men artig var det lell. Det er nok diverse sangere her også, men de er små og vanskelig å se i alle kvistene. Linerla er tilbake også nå, men ikke på matfatet. Den er ute i gata og vipper rundt på asfalten 🙂 Jeg gleder meg over yrende fugleliv her i hagen på Kalbakken i Oslo.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her