Kjærlighetsurt/ løpstikke, kulturplante med potensial som kultplante!

Løpstikke er en flerårig krydderurt som kan dyrkes over hele landet. Tøff og villig plante som burde dyrkes mer, noe jeg nok tror vil skje når foodies oppdager hvor spennende smak den har.

Hele løpstikken kan spises, både røtter, stengel og blader. Røttene er visst tandre, men det vanligeste er å spise stengel og blad. De har en duft og smak som kan minne om seleri, eller krydderbuljong. Veldig kraftig på smak så her kommer du langt med litt, noe som er lett ironisk ettersom den blir ganske stor slik at en plante omtrent kan fore en bygård.

løpstikke medio april

Slik dyrker du løpstikke:
– Om løpstikka får velge så vil den helst ha sol eller lett skygge, og godt drenert jord med jevn tilgang på fukt. Ikke plane egnet for tørr skygge mao, ellers tror jeg nok den takler det meste. Dette er ingen primadonna som må ha perfekte forhold.
– Blir en til to meter høy, med lange stive stengler med blader ytterst. Er tidlig oppe av bakken på våren og er raskt stor nok til å brukes.
– Kan brukes hele sesongen gjennom, fra vår til frosten kommer. Du høster ved å skjære over bladstilken nede ved bakken. Som på urter flest så blir de gamle bladene ofte litt treene og bitre, skjær de av så kommer nye.
– Blad og stilk kan fryses og brukes gjennom vinteren.
– Du kan så frø av løpstikke, Solhatt har frø
– Er enkel å dele. Når planten er noen år gammel har den vanligvis dannet sideskudd/utløpere slik at den kan deles i to eller flere, og vips så har du en plante å gi vekk.
– Om du ønsker å kjøpe løpstikke så er det best om du finner en plante som er ment for hagedyrking, men det er verdt å prøve å dyrke den fra matbutikkens urtepotteutvalg også, bare ikke like lett å få den til å etablere seg.

lopstikke-4

Slik bruker du løpstikke:
Den er en strålende smakssetter for kraft og supper, feks denne og denne. Du kan bruke løpstikke for urtesalt, og lage pesto av den. Jeg har utfordret et knippe matbloggere som får så mye de vil av min løpestikke, så nå håper jeg det dukker opp noen flere spennende løpstikkeoppskrifter i ukene fremover, oppdatering følger! Og har du noen gode oppskrifter å dele så bruk kommentarfeltet!

lopstikke-2

Løpstikke har blitt dyrket i Norge siden 1600 tallet. I dag er den lite kjent, men jeg tror den har potensiale som trendplante med sin uslåelig kombinasjon av spennende smak og villighet. Løpstikke kalles forøvrig også kjærlighetsurt, det kan vel og veie positivt? 😉

Pst: Det er superpraktisk med vekster som kommer igjen av seg selv, du finner flere flerårige krydderurter i denne oversikten.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

  • Smaker fantastisk! Hver høst fryser jeg ca 2 l løpstikke.. og vips har jeg et næringsrik krydder som kan brukes til det meste.

 1. Jeg elsker Løpestikke.Har en plante, som jeg. fikk. Skjærer av den 4 ganger i sesongen. Skulle gjerne hatt en til. Har du det å selge. jeg bor på Lørenskog. mvh Tove.

  • Du kan forsyne deg av løpstikke hele året gjennom, og de vokser gjerne såpass godt at jeg kjenner ingen som har _to_ løpstikker. Men, om du vil ha to så finner du det på mange hagesenter, jeg selger ingenting dessverre.

 2. Vet noen av dere noe om hvilken gjødsel den liker best? Jeg tenkte å prøve tørket hønsegjødsel blandet ut i vann.

  • Helt unødvendig å styre med særgjødsel på løpetikke, den har ingen krav utover at det gjødsles. med hvasomhelst.

 3. Smaker fantastisk! Hver høst fryser jeg ca 2 l løpstikke.. og vips har jeg et næringsrik krydder som kan brukes til det meste.

  • Hei, tørking av blad gir den sterkaste smaken.
   (Stenglar og rot kan og tørkast)
   Eg nyttar mellom 0 og 70 grader, skrur ned om natta og sjekkar ut tørking undervegs.
   Kor kraftige blad, stenglar eller rot er avgjer tørketida.

 4. Jeg bunter løpstikke sammen med hyssing, henger den mørkt og tørt. Og rasper av bladene og putter de i et norgesglass(fordi det er tett). Jeg bruker noen få blader, som jeg knuser i morter, eller bare gnir de i mellom hendene, i supper og i kjøttkaker, og i mange andre kjøttretter. I potetsuppe bruker jeg ganske mye. Sammen med løk, hvitløk, parmesanost, fløte, og masse poteter. I denne suppen er det godt når løpstikke er nokså fremtredende.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her