Squash! Dyrkningstips og oppskrifter

Custard White er en squash som skapt for fylling og grilling
Favorittsquashen min 'Custard White'

Squash er en av de grønnsakene som er mange ganger bedre hjemmedyrket enn fra butikk. Delvis fordi du når du dyrker hjemme kan så spennende squash du aldri har sett i butikk, men mest fordi squash i butikk ofte er overmoden og vassen, mens den du har hjemme kan plukkes når den er på sitt beste.

Fordi det nå er litt sent å så gresskar (den må tyvstartes inne) så fokuserer jeg i dag på sommersquash (som er det litt mer presise navnet på det de fleste mener når de sier squash), men i realiteten dyrkes squash og gresskar likt. Forskjellene mellom de går på smak og konsistens på frukt og at gresskar må såås mye tidligere. Det er også viktig å merke seg at gresskarplanter kan bli svært store og kun gir en par frukter sent på høsten, mens squash har en størrelse og nytteverdi som passer også i en liten hage og på en romslig balkong.

sommersquash

 

Hvordan dyrke squash

Squash trenger en solrik og lun vokseplass. Den kan fint bo ute på friland (altså i hagen), med mindre du bor i de kaldere delene av landet, der bør du nok ha drivhus.

– Du kan naturligvis kjøpe ferdige planter på hagesenteret, men de er enkle å så, og da kan du dessuten velge deg artige sorter. Disse har flott utvalg av frø til squash i alle fasonger og farger: Runåbergs økologiske frø, og Impecta og Fuglebjerggård

– Squash har store frø som plantes ca to cm dypt, en og en i en liten potte. Det holder igrunnen med to-tre planter for en husholdning, men så gjerne dobbelt så mange som du trenger i tilfelle noen frø ikke spirer. Overskuddet kan alltid gis vekk. Sår du inne så kan du med fordel la såpotten stå på varmegulvet til det har spirt, eller direkte i vinduskarm. Squash ha mye sol og minst 15 graders romtemp. Skal ikke såås eller plantes ut ute før det er minst 15 graders jordtemperatur ute.

– Sommersquash gror relativt fort og kan i milde deler av landet såås direkte ut. Men om den tyvstartes inne 4-6 uker før utetid, (eller i drivhusløsning ute), så kan en få frukt tidligere og dermed en lengre sesong.

– Sommersquash får buskaktig vekst og kan gro i både romslige krukker, pallekarmer og direkte i bed. Skal du ha den i krukke så er det viktig at denne er stor slik at du greier å holde jorda fuktig, den liker ikke å tørke. Planten får kraftig bladverk og jeg tenker en plante blir mellom 50 og 80 cm i diameter.

– Squash og gresskar er sultene, gi de raust med næring gjennom hele vekstsesongen.

– Høst fruktene mens de fortsatt er små, det er da de har best smak og konsistens. Javisst er det gøy å dyrke monsterdigre squash, men tre små gir bedre mat 😉 Og husk, jo mer du plukker jo flere nye frukter lager planten.

squash-hann-hunn-blomster

– Squasblomster er spiselige. Det lages oftest flere hannblomster enn den trenger, og så lenge det alltid er minst en hannblomst igjen så kan du ta noen av de uten at det påvirker hvor mange frukt du får. Se forskjell på hann og hunnblomster i bildet over, hunnene har helt fra blomsterstadiet ett lite fruktemne (kul) under blomsten.

– Squash må pollineres, gjerne av humler, så om du har de i drivhus så husk å ha åpne vinduer og flere blomster der inne som frister humlene inn.

– Ettårig plante, så nye til neste år! Og om du bor snilleste delene av landet og alikevell forkultiverer så kan du vurdere å så først inne, og så litt senere en runde direkte i hagen. Da er du garantert at du har produktive planter helt til frost.

squash

Mat med squash!

Jeg har laget en samling med oppskrifter for å vise litt av alt det kjekke man kan gjøre med squash. Når squashen er høsteklar utpå sensommer kommer det flere oppskrifter, blant annet er det veldig gøy å fylle de små runde squashene, og som sagt lage noe med squashblomster 🙂


.

Les mer:
– Dette er en del av en serie hvor jeg deler dyrkningstips og oppskrifter på et utvalg grønnsaker. Tidligere har jeg skrevet om løpstikke og rabarbra, snart kommer poster om gressløk, brønnkarse, koreander og bønner. Og så etterhvert enda mer og fler.
Om kjøkkenhage interesserer deg så finner du mine beste tips samlet her

sommersquash-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Gresskarplantene mine fikk litt hard medfart da jeg plantet dem ut i fjor, så jeg endte med å direkteså også for å se om det gikk og det gjorde det. Det var vel kanskje den varme sommeren i fjor som gjorde at det gikk. Da vi kom hjem fra ferie i juli i fjor så var gresskarplantene på vei ut av blomsterkassene, over belegningssteinen og bort til neste bed. Så jeg kan bekrefte at de blir store 🙂 Jeg ga dem en kraftig stuss og temmet dem. Tidligere denne måneden sådde jeg litt forskjellig inne, jeg hadde ikke mulighet for å så før i mai i år. I går plantet jeg ut agurk og squash etter å ha herdet dem noen dager. Spent på hvordan det går, for det er en del regn og vind for tida. De hadde fiberduk over seg i natt og skal få ha det noen netter til. Gøy med kjøkkenhage! 🙂

 2. Hei, hvor mye må de gjødsles? Mine vil ikke strekke seg, men kommer i stedet med blomster i en klump. Hva tror du jeg gjør galt med min squash? Kjempefin blogg jeg ofte har sett innom forresten:)

  • Det finnes to typer squash, en lager renker, den andre har blader og blomster ut fra senter. Høres ut som din er den typen som ikke lager renker 🙂

 3. Hei. Blomstene på enden av squashen min blir myglete og ødelegger frukten, hvorfor skjer dette?

  • hm, jeg har dessverre ikke godt svar til deg! Kan det være at det er for vått?

 4. Hei. Ser tråden er fra 2015 men håper du kan hjelpe. Har forkultivert squash både vanlige gule og grønne og mussel squash. Men det var jo alt for tidligPlanetene står på vaskerommet og er nå ca 10-15 cm høye og det er knapt 15 grader på dagtid. Hva gjør jeg? Kan jeg plante de ut i pallekarmer med armeringsjern og plast drivhus? Eller må jeg rett og slett vente litt ennå med å få de ut? På forhånd takk for hjelpen. Mvh betina

  • Squash takler ikke lave temp, og det er nattens kaldeste som teller, ikke den varmeste. Så selv om det hjelper med improvisert drivhus så synes jeg ikke squash har noe ute å gjøre på flere uker. Har du frø igjen? Så noen nye, så prøver du å holde liv i de du allerede har frem til det er varmt nok, men om de blir for preget av innelivet så har du noen unge bedre planter å sette ut også 🙂

   Klassisk nybegynnertabbe å så for tidlig, jeg har ikke sådd min squash enda for å si det sånn, tenkte å så dennne uken faktisk.

 5. Hei.
  Jeg har sådd squash og agurk, men nå kan klarer jeg ikke å skille plantene.
  Hvordan ser man forskjell på en agurkplante og en squashplante?

 6. Hei, jeg dyrke pattypan squash i bøtte innendørs. Hva slags næring anbefaler du? Jeg har leste at jeg må bruke NPK 5-10-10 som er umulig å finne i Norge.

 7. Jeg fikk en squashplante som nå har gitt oss en stor, flott squash (gul). Men så lurer jeg på om man skal fjerne noen av bladene? De blir jo så digre! Tar de ikke kraften fra nye squash?

  • er det en renke-squash så kan du jo kutte av noen renker, men ellers ville jeg latt friske blader være på om du ønsker mange squash, de gir energi – de tar ikke

 8. noen av squashene mine ser ut til å råtne i tuppen før de er høsteklar, er e det noe jeg kan gjøre for å unngå det? får ellers flere fine sqush,

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her