Slik forlenger du roseblomstringen!

roser-klippe-2

Hvem har vel ikke lyst på lengre og kraftigere roseblomstring? Det krever ikke store innsatsen, kun en liten runde med saksa om du har en remonterede rose!

Her forklarer jeg først forskjellen på remonterende og engangsblomstrende roser. Og så viser jeg deg hvor du skal klippe.

rhapsody-in-blue-1
‘Rhapsody in Blue’, en remonterende rose

Det finnes to typer roser:

1. Roser som blomstrer en gang, engangsblomstrende roser. Dette er i stor grad «gammeldagse» roser. De får alle blomstene sine nesten på en gang og blomstrer maksimalt en måned før de gir seg for året. Engangsblomstrende roser setter ofte nydelige nyper.

2. Roser som er kultivert frem til å ha lang blomstring, i de beste tilfellene gjennom hele sommeren. Dette kalles remonterende roser, og dette er altså forebeholdt såkalt «moderne» roser. Remonterende roser har oftest et hovedflor i (juni-) juli, og så varierer det litt hvor kraftig blomstring de får resten av sommeren. Noen av mine tar en måneds pause etter hovedfloret før de setter igang igjen, andre blomstrer jevnt og trutt utover sommer og høst.

‘Lykkefund’ en engangsblomstrende rose

Hvilken type rose du har avgjør om du nå skal frem med hagesaksen eller ei. Har du en engangsblomstrende roser i hagen eller på balkongen så lar du den være i fred slik at den kan lage nyper. Nypene er jo vakre, og spiselige både for deg og fuglene. Men har du remonterende roser så bør du frem med hagesaksen og klippe vekk de visne blomsterhodene. Dette vil nemlig stimulere til økt blomstring (og så gjør det at busken ser mye penere ut).

roser-klippe-3

Slik klipper du rosene:

Start ved blomstene og se nedover grenen med blomster, og klipp like over der du ser første skikkelige bladgruppe som kommer rett ut fra gren, fri for «blomsterstilk». Se bildet over, der jeg har pekefinger skal du klippe. Ja, det kan på kraftige roser bli ganske mye, men klipp der så gir du planten optimal sjangse til å vise seg fra sin beste side resten av sommeren!

roser-klippe-1

Veit du ikke helt hvilken type rose du har? Kjenner du navnet på rosen så kan du google, det står oftest om rosene er remonterende eller ei på gode beskrivelser. Veit du ikke navnet eller ikke helt gidder å styre med googlingen så kan du rett og slett la rosen være i fred og se hva som skjer utover sommeren. Setter den flere blomster så er den remonterende, så noterer du deg det og veit til neste år.

‘Sekel’, en remonterede rose

Les mer om roser:

Slik skal roser plantes. Viktig!
Oppskrift på rosegele
Tips til roser i hardt klima

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Hei, og takk for nyttig informasjon! Jeg er ny som rosedyrker i år og trenger å lære meg beskjæring. Er det klaserose som er på bildet hvor du viser skjærepunktet? Jeg har noen klaseroser (Aspirin og Royal Celebration), hvor jeg har klippet av visne blomster akkurat der hvor blomsten begynner, fordi det fortsatt er knopper på resten av klasen. Bør jeg heller vente til alle blomstene på klasen har visnet, og så klippe lenger ned?

  • Tja, det er helt opp til deg. Om du synes det er stygt med de vissne blomstene så kan du fjerne de fortløpende, og så klippe vekk hele klasen til sist. Men om det ikke generer deg at noen blomster blomstrer og andre visner så venter du til hele klasen er avblomstret å klipper den så der jeg viser. (med noe forbehold om at du bør fjerne vissne kronblader fra klasene/blomstene dersom de blir liggende i store mengder og skape trøbbel for planten, det ser du om skjer)

 2. Hei Anne!
  Eg er så helig å ha en hage med masse gamle duftende roser. Buskene blir klippet litt om våren men no har de blitt alt for store, opp mot to meter noen av de, og de trenger en klipp. De er ikke remoterende, så eg lurer, kan eg klippe de ned nå? Noen har tykk stamme (flere cm tykk i diameter) nederst og det er gangske høgt oppe på busken/treet at bladene kommer. Kan eg prøve å klippe noen av de helt ned?
  Skulle det komme mye snø til vinteren er eg redd de vil knekke sammen.

  MVH
  Line Træen

  • Heisann, her har jeg oversett et veldig godt spørsmål, og nå er det vel for sent for Line. Men, til glede for de som leser kommentarfelt: Ja, her bør du klippe ut de eldste grenene helt ned til like over bakken, det er hva man kaller foryngelsesbeskjæring, og det er det beste for denne typen roser.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her