Gullknapp, hagens høyeste staude

Jeg digger høye stauder med nette blomster som danner sky over bedet. I fjor oppdaget jeg gullknapp i et bed på gartneriet Vegge gård i Horten, og vips så ble tre små planter med hjem. De er ikke små nå lengre…

Aller først navn og familie. På tross av navn og utseende, dette er ikke en knapp/scabiosa. Vitenskaplig navn er Cephalaria gigantea, hvilket vil si at den tilhører kaprifolfamilien.

gullknapp-1

Gullknapp har noen nydelige lysegule blomster, relativt små på toppen av laaaange stive stilker. Selve bladverket er ikke så veldig høyt (ca 60-80 cm hos meg), og over det blir det en liten skog av tynne stilker og dansende blomster. Planten har et litt rufsete utrykk, men er veldig sjarmerende. Blomstrer juli-august (tilpasset lokalt klima). Mine blomstrer av nå etter en blomstring på fire uker. Det synes jeg er en alright lengde, men det kan godt hende den blomstrer kortere i varm solsommer.

gullknapp-8

Det mest unike med gullknapp er høyden. Litteraturen spriker enormt på høydeangivelser. Fra 80-230 cm, men min har blomster som når helt opp til 270 cm! Hvor høy en staude blir avhenger av hvor godt den trives, og hvor gammel den er. De fleste stauder bruker noen år på å nå sin makshøyde, og om det er lite sol, eller lite næring, eller tørt, eller kaldt osv, så vil de vokse mindre enn med mer optimale forhold. Jeg har ikke gitt min noe spesielt stell, men det var ganske kraftige planter når jeg kjøpte de, så det hjelper nok. Herdig til H5.

gullknapp-staude

Jeg er superglad i gullknappen. Jeg digger nemlig stauder som danner skyer over bedene, og det gjør så absolutt gullknapp. Den er nok ikke å anbefale for små balkonger, men har du et romstort bed så er den genial. Den er dog ikke videre enkel å fotografere i helfigur, men det er en utfordring den deler med andre skystauder.

Humlene digger også gullknapp, en av hagens mest besøkte!

gullknapp-10

Slik skaffer du deg gullknapp:
Gullknapp kan sås! Søk etter Cephalaria gigantea i utenlandske nettbutikker så dukker det ofte opp frø. Jeg ser at blant annet Impecta og Plant World seeds har. Det står en par steder nevnt at den selvsår seg flittig, så jeg skal følge med på mine og sanke frø til en liten give-away i høst. Om du foretrekker planter så kan du være heldig å finne de på velassorterte hagesenter, spør på ditt lokale. For dere som bor nær Horten så veit jeg at Vegge Gartneri noen inne. (Og finner du ikke planten lokalt nå så er nok tilbudet bedre til våren, og da vil jeg tro Gardenliving har fått inn nytt parti, de sender jo pr post.)

gullknapp-9

Har du gullknapp så del gjerne erfaringer med planten!

Lyst til å lese om andre høye blomster? Jeg anbefaler kjempeverbena og hjortetrøst og tårnjernurt.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Gullknapp var fin! Jeg har den ikke, men den kunne jeg godt tenke meg 🙂

  Derimot har jeg Knautia Makedonia(Makedoniarødknapp), kjenner du den? Jeg har lært den av Claus Dalby. Den ligner gullknapp, men er vel da pga navnet en annen slekt? Blir ikke fullt så høy, men over metern, og har burgunderrød blomster(knapper? Den blomstrer hos meg nå fortsatt og er også veldig fin, blir høy, og med blomster danser hit og dit, og opp mellom andre stauder og busker..!

  Ellers, må bare nevne at jeg har oppdaget en helt utrolig(!) humlemagnet ute i bedet mitt nå! En Eryngium(Stikle), husker ikke akkurat hvilken type, kjøpte på Gardenliving. Men du har kanske nevnt dem før? Har aldri sett så mange humler på samme blomst(den har jo plass til en del også, men den store opphøyede midten, som et lite klatrefjell:-) Sitter 10-12 stykker til sammen på de 3-4 blomstene absolutt hele tiden – morsomt!

  Hilsen Annette

 2. Jeg oppdaget denne i Kew Gardens, London for noen år siden. Råstilig! Husker ikke hvor jeg fikk tak i den, men plantet den foran (!) i et bed. Den ble selvfølgelig altfor svær, så jeg flyttet den bakerst i et annet bed, hvor den svever flott nær tre meter over bakken. Da hadde den allerede greid å selvså seg, men heldigvis bakerst i det første bedet. Lettsådd, og produserer mye frø. Perfekt hagebesøksgave 🙂

 3. Å, så fin! Og morsom…. og stor…. og ja, rett og slett fantastisk. Den falt jeg for, altså. Det er så morsomt å følge deg for jeg lærer stadig noe nytt, og det er så inspirerende. Tusen takk.

 4. Hei, gullknapp sår seg i hagen, men har lange røtter, så ta de opp og flytt før de blir for store! Kjempeflotte, og fine å gi bort siden de ikke fås overalt. Hva med å gi bort frø?

 5. 2017: Den er å få kjøpt på Gjennestad hagesenter I Stokke I Vestfold.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her