Blodtopp, tenuifolia ’Alba’ – Helgens nest mest populære staude!

Det var veldig lærerikt å ha hagen full av hagefolk forrige helg for det var enkelte planter som tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Noen av de visste jeg ville bli populære, andre overrasket meg kan en si.

Den aller mest populære var den største overraskelsen, den skal jeg skrive om så snart det slutter å regne så jeg får tatt bilder, så da varmer jeg opp med den nest mest omspurte, som tilfeldigvis er min absolutte favoritt akkurat nå.

Min skjønne hvite blodtopp: Sanguisorba tenuifolia ’Alba’

blodtopp-Sanguisorba-3

Fru Alba begynte å blomstre midt i august, og har ikke tenkt å slutte med det første! De første ukene var det bare noen få blomster og mest knopper, men den er jo gørrfin i knopp også. Jeg mener å huske at en leser hadde erfart at den kanskje ikke er like fin når den blomstrer av, det veit jeg ikke enda, den tid den sorg – og en saks 😉

blodtopp-Sanguisorba-1

Sanguisorba tenuifolia ’Alba’ blir opp til 150 cm høy med lange tynne blomsterstilker med festlige børsteblomster på. Den har et meget pent fliket bladverk, mørkegrønt. Det nederste bladverket har allerede blitt gult, men det er en veldig fin gulfarge så det synes jeg ikke er negativt. Ganske stødige stilker. Jeg har valgt å sette litt støtte på mine nå for den blir presset ut av parykkbusken, men om de hadde stått sammen med mer likeverdige partnere så tror jeg nok at den hadde greid seg uten støtte. (Og ja, jeg skal skrive om den fantastiske parykkbusken snart også!)

blodtopp-bladverk-1

Blodtoppen trives best i sol eller lett skygge, herdig til H4. Den har ganske vanlige ønsker om næring og vann, og jeg opplever den som lite kravstor.

Insektene digger Sanguisorba tenuifolia ’Alba’! Jeg har aldri sett en humle eller bie på den, men den får av og til besøk av sommerfugler, og mengder med blomsterfluer og annet smått jeg ikke veit hva er.

blodtopp-Sanguisorba-4

Hvordan skaffe:
Du kan kjøpe frø, eller planter. Garden living har plante inne nå, selv kjøpte jeg min i fjor på Vegge gartneri ved Horten, tror de fortsatt har. Seedaholic har frø, om mine rekker å danne frø før frost så skal jeg sanke og lage en gi-vekk 🙂

.

Les mer:
– Det finnes flere ulike arter og hybrider og navnsorter av blodtopp, Jeg skrev generelt om blodtopp tidligere i måneden, det kan du lese her.

– Er du lysten på flere flotte høstblomstrende planter til hagen din så klikker du her, der lister jeg opp en mengde ulike geniale planter.

blodtopp-sommerfugl-1

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Snapchat (moseplassen) for daglige blomstrende drypp! Og del gjerne posten med venner om du synes den var inspirerende.

Har du erfaring med planten så fortell gjerne i kommentarfeltet, eller spør om det er noe rundt denne planten du lurer på!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Ja, den er virkelig flott!! Har alltid likt gullregnens loddrette klaser, og denne blir jo en slags «hvitregn»! Veldig flott effekt, og særlig mot en litt mørk bakgrunn:-) Tror jeg må forsøke å finne meg en slik en:-)

  2. Jeg fant min knall rosa blodtopp i hagen første året vi bodde i huset vårt. Det var kun 1, med 3 klaser. Når den tørket for høsten samlet jeg bare frøene ved å dra de av og spre de utover rundt samme plass, og i år var det veldig mange.

  3. Hei. Ble nysgjerring på hva du har ‘plantet’ i den lille betongkrukken som er avbildet påbilde nr 3,fra øverst? Har en lik potte, men pt står den tom da jeg er uten inspirasjon. mvh Berit

    • Hei Berit, det er vann i krukken, og så har jeg lagt blomster på vannflaten. Altså, ikke planter, kun blomsterhode

  4. Hei. Hva er den som har de burgunderrøde bladene på bilde nr. 2 som står innimellom blodtoppen? Så vakkert!

    • En parykbusk, finnes ulike navnsorter med ulike farger husker ikke nå hvilken det der var.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her