Om hagen!

I forbindelse med at jeg har åpen hage i dag så tenkte jeg det kunne passe med en liten virtuell  oppsumering av noen av tankene bak hagen. Så håper jeg det er litt nyttig både for dere som kommer innom her i dag (hagen er åpen fra 14-1730 lørdag 12. september) og alle dere andre som sitter rundt om i landet og besøker meg via internett 🙂

Hagen ligger på Nordstrand i Oslo. Tomten er på 660 m2, inkludert huset. Den ligger i sterkt fallende terreng og har høye murer i fremkant, og fjell og mur i bakkant. 2/3 av hagen er kultivert, resten er naturtomt vi ikke har gjort noe med. Huset ble bygget i 58 og når vi flyttet inn i 2008 så bar hagen preg av å ikke ha blitt gjort noe med siden 60-tallet. Vi gjorde totalforandring på syd-vest-nordsiden av huset, med utgangspunkt i murer som allerede sto.

Hagen er bygget opp som en opplevelsessentral for mannen og meg og tilpasset våre interesser og behov. Den har staudebed, terrasse, kjøkkenhage og naturtomt, og vi deler hagen med en rekke ulike dyr i alle størrelser. Les om tillpassninger som er gjort for å inkludere dyrelivet i gårsdagens bloggpost.

hagevandring-moseplassen-sep-12

Adkomst til hagen er opp laaang trapp, og det første du kommer til er bedene Morn og Hei-Hallo. De ligger langs trappen og skal egentlig ha varme høylytte og velkommende farger, det er ikke helt sånn nå, menmen 😉

hagevandring-moseplassen-sep-11

hagevandring-moseplassen-sep-10

Så kommer du til kjøkkenhagen.  Kjøkkenhagen ligger på sydsiden av huset og rommer pallekarmer vi dyrker ett og flerårige vekster i, ett urtebed og en eplehekk. Her har vi valgt å bruke pallekarmene for å gi området struktur og fordi det er genuint praktisk, du kan lese mer om tankene bak designet av kjøkkenhagen her. Dessverre så ble kjøkkenhagen nedprioritert i år så den har nå nesten bare de flerårige vekstene, menmen, tiden strakk bare ikke til, det kommer ny sesong til neste år.

hagevandring-moseplassen-sep-8

Men du kan jo ikke bare stå der i kjøkkenhagen og se på tomme bed, så nå må du enten gå gjennom kjøkkenhagen og til inngangsdøra vår (som jeg har pimpa bare rundt døra og ellers er et gørrkjedelig arbeidsområde), eller du kan ta til venstre og komme ut på terrassen.

hagevandring-moseplassen-sep-9

 

hagevandring-moseplassen-sep-7

Vi har diiiger terrasse som knytter sammen vest og nordsiden av huset og gjør at denne delen av hagen oppleves som en forlengelse av stuen som altså ligger like innenfor de store glassfeltene. Her er det utsyn mot vest, og fordi vil ligger så høyt opp så oppleves det svært luftig og usjenert. Jeg ser at jeg må få skrevet nytt oppdatert innlegg om designet av vest og nordsiden for her ligger det igrunnen ganske mye tanke bak utformingen. Men enn så lenge kan du klikke deg over på denne gamle posten. Kort oppsumert så var utgangspunktet to langsmale hagetarmer som jeg har forsøkt å få til å virke bredest mulig, og samtidig skape spennende rom å være i, og fine rom å se ut på og gjennom. Hovedvirkemiddelet for å oppnå dette er de buede overgangene mellom terrasse og bed, samt møblering av terrassen med krukker og hagemøbler.

hagevandring-moseplassen-sep-6

hagevandring-moseplassen-sep-1

Terrassen er i tre, vanlig trykkimpregnert virke i uvanlig bred og tykk dimensjon. Jeg har skrevet om terrassebyggingen over flere innlegg, start å lese her. Den hvite muren er bygget i Lecablokker, muren kan du lese om her.  Gjerdet rundt terrasseområdet er i tre, og du finner tanker for designet samt målene her.

hagevandring-moseplassen-sep-5

Bedet på vestsiden heter Utsikten, det store på nordsiden heter Ytter- og innersvingen, og det vesle heter Øya. Bedene er store og dype, og burde hatt hageganger i seg. Det har de ikke, dvs Utsikten har men det har grodd igjen. Utstikten skulle dessuten hatt en dam, det har vi ikke fått realisert enda.

hagevandring-moseplassen-sep-3

Fordi jeg tilbringer svært mye tid i sofaen er hagen optimalisert til å se interessant ut derifra. Jeg har rett og slett laget hageteater, med krukker i fremgrunnen, en organisk formet treflate, dypt bed som har noe å se på sesongen gjennom, og fuglematere. Og jeg kan se fliker av hagemøbler som kan friste meg ut (vanligvis da, nå er noe av det ryddet vekk).

Resten av hagen er rimelig uinteressant for oss store, men fuglene, ekorna og insektene stortrives der. Den nordlige delen av naturtomta heter Moseskogen, biten fremfor inngangspartiet/kjøkkenet heter Kjøkkenlia.

hagevandring-moseplassen-sep-4

Så. Det var en liten vandring gjennom hagen. Er det bestemte blomster du ser jeg har som du lurer på hva heter så spør, så skal jeg prøve å oppgi navn. Og er det noe annet du lurer på ved hagen så spør du om det også. Og så skal jeg også se om jeg i løpet av kort tid kan få laget en videogjennomgang av hagen, men enn så lenge kan dere se små hagevandringssnutter på Snapchat om dere er der (jeg har brukernavn Moseplassen).

Følg meg gjerne også på Facebook og Instagram, og synes du bloggposten var interessant så er det veldig hyggelig om du deler den med venner!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

  1. Takk for en flott rundtur. Hagen din er så flott og spennende. Skulle gjerne vært der i dag, men kan dessverre ikke. Heldige de som får komme. Du har en veldig fin trapp i stein (den som går opp til fuglehuset, siste bildet). Jeg har også en veldig bratt tomt, og på den delen jeg driver og «kultiverer» nå, har jeg lyst til å lage noen trinn, rett og slett fordi det er vanskelig å gå der. Hvis du en gang har mulighet til å lage en bloggpost om forskjellige alternativ til trapp/trinn i hagen, og gjerne noe om framgangsmåten, event linker til dette, hadde jeg blitt kjempeglad.
    Lykke til med hagevisningen i dag!

  2. Veldig spennende design! Liker spesielt de bølgende formene og tankene om «hageteater»! Og koblingen til natur som jeg og er opptatt av. Nøyer meg med en virtuell rundtur i dag 😉

  3. Skulle gjerne vært der i dag. Håper det blir flere anledninger. Jeg lurer på den kombinasjonen med den mørke prydbusken, den hvite blodtoppen og hjortetrøsten. Hva heter den mørke prydbusken? Jeg elsker kontrastene mellom det mørke, grønne, lilla og hvit. Har mye lilla selv og vil ha flere mørke busker.

  4. Spennende for meg, som integrerer feng shui-prinsipper i Hagen, å høre om din organisering av Hagen i forhold til himmelretningene. Disse er til stor inspirasjon for utforming og plassering av blomster, farger og elementer hos oss. Vår knallblå inngangsdør er påvirket av sydøst og naturens prinsipper. (http://www.getzoolosophy.com)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her