Slik tryller jeg elendig bilde til brukbart!

Det er ikke alle fotomodeller som er like samarbeidsvillige kan en si… Jeg føler meg ofte som en paparazzi når jeg sniker rundt i hagen med teleobjektivet og momler intenst om at fuglen ikke må fly sin veg…

Av og til har jeg flaks og fugl og bakgrunn og lys er i perfekt samarbeid, andre ganger går det som det gikk når nøttekråken besøkte meg i går. Aller første gang jeg har besøk av denne fuglen, og selv om vi var midt i å forberede nitimen-intervjuet om Fuglefryd (hør det her) så føyk jeg rett inn og hentet kamera. Jeg rakk heldigvis å knipse noen bilder før nøttekråka fløy, men videre imponerende kan man ikke si at bildene var…. Vanligvis ville jeg ha slettet så dårlige bilder som dette, men ettersom det er første besøk så ønsket jeg å vise dere den flotte fuglen, så jeg begynte å tukle litt med bildet for å se om jeg kunne trekke fuglen frem fra mørket.

Jeg er ikke spesielt flink på dette, og sluttresultatet er ikke så bra at det er noe å bli imponert over, men det går da ann å se fuglen i det minste, hehe.

fotofikle-nottekroke-

Jeg bruker et bildeorganiseringsverktøy som heter Lightroom. Det koster litt, men du kan få til dette med rimeligere program også, og fungsjonene bør være nokså like det jeg gjør her både i hva de kan gjøre og hva det heter. Har du tips til gratis/billige redigeringsprogram/apper så del gjerne tips med leserene i kommentarfeltet.

Det aller første jeg gjør er å «komme meg nærmere». Fuglen var nokså langt unna så selv mitt teleobjektiv kom ikke nærmere enn bildet over, men absolutt alle bilderedigeringsprogram har en beskjæringsfunksjon (crop), bruk den!

fotofikle-nottekroke--2

Fordi fuglen satt forran mye himmel så ble lysmålingen feil og fuglen helt mørk. Dette kan du fikse ved å bruke en fungsjon som lysner de mørkeste delene av bildet, i lightroom heter det «shadows». Og vips, frem trer nøttekråka som tidligere var ugjenkjennelig.

fotofikle-nottekroke--3

Hele bildet er for mørkt, så jeg har lysnet ved å dra opp «exposure». Dette lysner altså alt, både lyse og mørke parti, mens Shadows lysner primært det mørkeste. Jeg liker å starte med shadows, så dra litt på exposure, og så gå litt frem og tilbake mellom de til jeg har funnet en god balanse hvor jeg får frem detaljer uten at bildet blir flatt, men for å vise dere her så har jeg delt det i to separate skritt.

fotofikle-nottekroke--5

Så til slutt ser jeg på nytt på utsnittet på bildet. Kanskje jeg skulle zoome enda mer inn, eller ha mer miljø. Eller kanskje bildet skulle få et annet format. Her synes jeg nøttekråkas kroppspråk kom bedre frem når bildet er stående, så da endrer jeg til det.

Og vips, et helt brukbart bilde. Ikke noe blinkskudd, men livet er ikke bare festdager heller 😉

nottekrake

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Det var en trylling! Jeg bruker et gratisprogram som kan fås både til windows, mac og linux som heter Gimp. Kan gjøre masse med det programmet, så mye at jeg ikke på langt nær har vært bort i alt – eller skjønner alt :-). En kan justere farger, lys, kontrast, størrelse, klippe. En kan legge på lag med tekst eller andre bilder.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her