Truede fugle-arter, slik kan DU hjelpe

I dag kom den nye rødlisten for fugler ut, og det var noen gode nyheter, men mest dårlige.

For oss hagefolk så er det hyggelig nyhet at tårnseiler nå er tatt av listen, det betyr at fagpersoner mener bestanden er bærekraftig. Ni andre fugler er også tatt av inkludert konglebit og tornirisk. Men, 15 nye har kommet til, så totalt har listen øket fra 77 til 82 individ. Ikke bra.

Jeg har tittet på listen, og plukket ut de fuglene jeg tror er mest aktuelle hagegjester, og gir tips om hvordan du kan hjelpe bestanden til å vokse.

stær

Stær:
Stær, Sturnus vulgaris, står på rødlisten og det har den gjort i mange år. Stær er en av fuglene som trives godt med å hekke i hagene. Vi kan hjelpe de ved å tilby egnede boliger, gjerne mange sammen for de liker å bo i kolonier. Stæren ønsker seg fuglekasser ala meisenes, men større. Jeg har en oppskrift på en stærkasse i boken min Fuglefryd, og OAR har en enkel kasse her).

I tillegg til bolig så blir stæren svært glad for mat, og for stærens del betyr det at det er på våren og forsommeren når den har ungekull at den trenger vår hjelp (ettersom de fleste stær overvintrer utenfor landet). Stær er omtrent altetende og spiser både solsikkefrø, korn, andre frø, brød, frukt og meiseboller, men ikke så veldig glad i å vingle på vriene matere og vil helst ha maten på brett.

 

shutterstock-gulspurv

Gulspurven
Gulspurv, Emberiza citrinella, trives også godt i hager. Jeg har aldri sett gulspurv i hagen her, men veit det er endel av den i bydelen så jeg håper den en dag kommer på besøk. Gulspurven er en stand og streiffugl, så den kan du hjelpe med mat hele året gjennom. Den er glad i korn og brød, og spesielt glad i havre. Bolig (rede) lager den selv, på eller nær bakken. Tipper den er glad for noen tette busker i hagen, og ikke så glad i katter.

 

rosenfink-3
Rosenfink
Rosenfink, Carpodacus erythrinus, hadde jeg besøk av for noen år siden. En vakker liten fugl. Jeg veit dessverre ikke hvilken mat den foretrekker, men den som var her gasset seg i solsikkefrøene og jeg tipper den er glad i insekter. Ja, det var dette med å ikke bruke gift i hagen da folkens 😉

 

Spurvehauk, men de er ganske like..
Spurvehauk, men de er ganske like..

Hønsehauk
Hønsehauk, Accipiter gentilis, er den litt større broren til den vanligere spurvehauken, og kan godt ta en sveip gjennom villahageland. Nå anbefaler jeg ikke egentlig å tilrettelegge hagen for rovfuglangrep, 😉 men det er jo greit å huske på at de skal ha mat av og til de også! En liten funfact om hønsehauk er at den kan fungere som en beskytter for småfuglene! Hønsehauken er nemlig ikke så interessert i de små fuglene, men holder de andre skadedyrene i sjakk, (se artikkel hos forskning.no)

 

Andre aktuelle fugler:
Sanglerke, gjøk, taksvale, sandsvale, blåstrupe, kornkråke, bergirisk og sivspurv. Har du disse så bør du passe på at de får hekke i fred, (svalene kan du kjøpe egnede boliger til hos Natur og Fritid.) Og så er det fint at du ikke bruker gift i hagen slik at det er masse gode insekter å spise (les mer om giftfri hage her). Og generelt tilbyr en rik buffet med bær på busker og mat på mater, og høye trær og tette busker så de har steder å holde utsikt fra og gjemme seg i. Du finner gode tips for å lage en fuglevennlig hage på denne oversikten, og i boken min Fuglefryd.

Les mer:
Les mer om fuglenes rødliste hos Norsk ornitologisk forening, eller gå rett til listen

Takk til Kari for kjapp konferering over utvalg på Facebook i dag. Liker du fugl så vil du kose deg på hennes blogg Lavt og sakte!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her