Gjenbruk løkblomstene som gleder deg nå, i hagen!

Jeg synes det er veldig koselig å ha løkblomster på stuebordet gjennom vinteren og våren. De er yndige og vårlige og i forandring, og det gjør godt med hagedose midt mellom all snøen.

Løkblomster utvikler seg raskt og står ofte ikke i blomst mer enn en uke eller to på en varm stue, men det betyr ikke at de har et kort liv. For, om du til våren planter løkene ut så kan de aller fleste av de komme igjen fra år til år, og bringe permanent hageglede!

krokus-hagen

Bilde: Krokus strutter i hagen, ble opprinnelig kjøpt i en potte

 

Noen løker som du kan nyte nå og plante i hagen:

 • Krokus
 • Perleblomst
 • Rutelilje
 • Svibel
 • Russeblåstjerne/ skilla
 • Påskeliljer
 • Snøklokker
 • Klosterklokker
 • Vinterblom/ erantis

ruteliljer-inne
Bilde: Ruteliljer

 

Slik får du løkene til å komme igjen:

 1. La løkene få lys, litt vann og gjerne litt næring frem til bladene har visnet helt ned
 2. Nå kan du la jorden tørke ut, med unntak av for snøklokker, klosterklokker og erantis. De bør nok ha bittelittegranne vann av og til frem til utplantning
 3. Når bakken er tint så planter du løkene i hagen. En løk skal ha to høyder av jord over seg. Så er selve løken 2 cm høy, så skal den ha fire cm jord over toppen av løken. Del gjerne opp potteklompen slik at du planter en og en løk, men sett de i grupper, det er alltid finest.
 4. Gjødsle litt om du gidder, og til neste vår får du blomstring!

perleblomst-delesperleblomst-deles-2 perleblomst-deles-3
Bilder: Jeg deler opp en potte med perleblomster

 

Hvor plante løken:

Vårblomstrende løk bør plantes steder du faktisk ser de, for eksempel ved inngangspartiet eller ett sted du kan se innenfra. Ikke plant den tidlige løken der du lagrer snøen om vinteren, for til våren vil du gjerne se krokusen så tidlig som over hode mulig. Velg ut ett par områder og konsentrer deg om det, mange løk på ett sted er mye mer imponerende enn en løk her og der. Løkene kan stå i bed med stauder, under busker, og krokus og skilla trives dessuten godt i plenen om du er forsiktig med klippingen på våren.

perleblomst-krukke

Bilde: Perleblomster i krukke ute. Når det er litt varmere ute kan du kjøpe potter med løkblomster og plante i krukkene ute, disse kan du naturligvis også få til å overvintre fra år til år, men du lykkes best om de blir plantet over i bedet når de har blomstret av/er stygge. 

Har du ikke egen hage? Plant i bakgården davell! Eller geriljaplant en skråning du ofte går forbi 🙂

-Har du noen erfaringer å dele? Bruk kommentarfeltet! Alltid flott å høre om dere også driver med de samme tingene som meg, og om dere har en liten vri å tilføre 🙂 

 

Lyst til å lese mer om noen av plantene du kan ha inne nå og ute til våren?
Perleblomster
– Ruteliljer
Primula (ikke en løkblomst så den må ha vann helt frem til den settes ut)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hei og takk for nok et flott innlegg. Jeg har lyst til å komme med en oppsummering nå, etter gjenbruk av løk for ente gang. Jeg graver ned alt jeg kjøper av løkplanter, og har nok mer enn 100 løk i hagen.
  I gressplenen min planter jeg krokus, i mengder. Jeg tar alle pottene jeg kjøper for å feire våren på forskudd, samt at jeg raider plante sentrene i oktober, rett før frosten kommer. Da selger de restene for 10,- kr pakken/ 50 ,- ta så mange du vil eller lignende. Sørger for å se at det er liv i løken, dvs at de ikke har tørket helt ut. Blir flott om våren!
  Rød «Appeldoorn» er en tulipanløk jeg har god erfaring med. Den kommer trofast tilbake år etter år uten særlig pleie og stell. Toppen må av, ellers må den få stå og tørke slik at næringen går ned i løken igjen, gjelder alle tulipaner, før de klippes ned. Det er laget en liste over hardføre tulipaner som kommer år etter år, den finner du her: http://www.viivilla.no/hage/blomster-og-planter/tulipaner-i-arevis/

  Hos meg er det mye fjell rett under overflate jord. Alle løk må ha litt jords mon, også eks Krokus og Perleblomst som plantes få cm under bakken. I starten bommet jeg på dette. Nå bruker jeg et redskap og stikker ned der jeg har tenkt å plante. Er det under 15 cm velger jeg et annet sted. Dette antar jeg at skyldes at om de ikke får fuktighet nok utover sommeren og dør i de varmeste og tørreste periodene.
  Dette har jeg holdt på med siden jeg flyttet hit for ca 5 år siden. Mitt motto er blitt «grav det ned». Det er vakkert å se hva som kommer opp, og ikke minst en fantastisk blomsterprakt tidlig om våren. <3

 2. Hjelp! Jeg er en oversetter fra norsk til engelsk, og holder på med et dikt av Mona Høvring, «Nymfene dro sin vei». Ordet ‘planteløk’ finner jeg ikke i noe leksikon, og etter å ha lest denne bloggen har jeg sett bilder, men er fremdeles ikke sikker på akkurat hva ordet betyr, hvordan jeg skal oversette det til engelsk.
  på forhånd takk, May Brit

  • Tja, det er ikke godt å si hva forfatteren har ment, planteløk er vel ikke et skikkelig ord, men brukes nok om løk en planter. Både med og uten blomster. På engelsk snakker man gjerne om «Flower bulbs», men all løk man setter er ikke blomster, så det er en spesifisering av forfatterens ordbruk. Eller du kan gå andre veien og velge å bruke bare bulb, altså løk.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her