Ruteliljer inne. Stell & dekorasjonstips

Ruteliljer har vært en stor suksess blant dere lesere i en par år nå. Og en kjempesuksess for meg. Like vakker enten den står inne nå på vinteren, eller ute i bedet på våren.

Rutelilje, Fritillaria meleagris, kalles også vipeegg. Løkblomst som blir opp til 30 cm høy med tynt bladverk og relativt store klokker i lilla eller hvitt. Det er en ganske så vimsete og uformell blomst, litt romantisk, veldig vårlig.

rutelilje-inne-5

Selv om ruteliljen ser riktig tander ut, så er den en tøffing som vokser vilt på enger i England og Sverige og er herdig helt til H7, så denne kan vokse i hager i praktisk talt hele landet. Les mer om å dyrke ruteliljen i hage her. Pst, plantene du kjøper og har inne i vinter kan du plante ut i hagen til våren så kommer de igjen i mange år fremover!

rutelilje

Rutelilje blomstrer litt etter krokus, ca samtidig med/mot slutten av perleblomstene, hvilket vil si april-mai (juni) avhengig av hvor du bor og hvor sen våren er. Relativt lang blomstring til løkblomst å være, men hvor lenge ruteliljen blomstrer er helt avhengig av hvor varmt det er ute. Min rekord er fire uker, men det var en kald vår.

rutelilje-inne

Hvordan stelle ruteliljer inne:
– Som alle løkblomster så vil ruteliljene vare lengst og bli finest om de får mye lys og lite varme…  Det er ikke så gjennomførbart på stuer, men unngå iallefall panelovn og peis, og vurder om du skal løfte planten ut i et kjøligere rom på natten.
– Vann beskjedent, litt av og til
– Når den har blomstret av så sett den lys og fortsett å vanne forsiktig til den har visnet ned. Oppbevar løkene tørt og mørkt frem til våren og plant de slik at det blir ca fire cm jord over øverste del av løken.

Om dekorasjonen.
– Jeg har kjøpt tre små potter med ruteliljer. De kom i grimme grønne plastpotter, disse har jeg byttet ut med små keramikkpotter jeg hadde stående. De kom med masse sand på toppen, denne helte jeg av før jeg pottet om, og helte så tilbake etter ompotting fordi jeg synes det var pent.
– Pottene ble satt på et betongfat fra OiSoiOi (Bolina).
– Og så danderte jeg noen ekstra krukker og litt jord rundt.
Ganske vårlig og fresht, eller hva? 

Bordet er forøvrig norskdesignede Nora.

rutelilje-inne-4

Om andre vårblomster til å ha på stuen:
Hvordan stelle primula
Hvordan stelle perleblomster

En liten oppdatering på hvordan blomstene ble seende ut ettersom de sprang ut:

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Jeg oppdaget ruteliljer litt for sent til å få kjøpt de i fjor vår. De var utsolgt da jeg kom til gartneriet. Det samme skjedde på høsten da jeg tenkte å kjøpe løk. I år skal jeg være tidligere ute. Og så får jeg håpe de har tatt inn nok i år.
  Synes den ser veldig fin, dekorativ og morsom ut.

 2. Ruterliljer er en favoritt hos meg også! De er så yndige, og samtidige noen hardhauser. Mine står på trappa ute nå i noen plussgrader, men de tåler vel noen minus etter litt herding også. Hurra for litt juksevår!

  Vil samtidig takke deg for en utrolig inspirerende blogg. pleier ikke kommentere på blogger, men nå har jeg vært her så mye at jeg følte at det var på tide. Kommer stadig tilbake hit når jeg vil ha nye ideer, råd og tips jeg vet jeg kan stole på og bare litt hyggelig lesing. Takk for alt arbeidet du legger ned og at du deler av deg selv og din kunnskap!

  • Jupp, de tåler faktisk endel når de er herdet. Jeg har vurdert å sette ut litt løkblomster her nå faktisk, vinteren forsvant jo, men jeg tror jeg går for krokus, de tåler enda litt mer.
   Og tusen hjertlig takk for hyggelig kommentar, så koselig å høre at du trives med det jeg deler!

 3. Veldig søte klokkeblomster. Har ikke sett disse tidligere så nå må jeg prøve å få tak i noen før våren kommer. Takk for tipset.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her