Hjelp fuglene og ekorna med møbleringen! (tilby redemateriale)

Det er ikke barebare å være fugl eller ekorn når hageeiere rydder hagen til perfeksjon. Hva skal vel fuglene og ekorna da innrede boligen med? De bruker nemlig strå og andre tørre planterester, mose, jord, hår, fjær og det de kommer over som er mykt for å fore redene sine med.

Det kan derfor være en veldig god ide å gjøre redemateriale tilgjengelig for hagegjestene dine. Nok en måte å hjelpe de på, og nok en fin opplevelse for deg når de kommer for å sanke inn.

Hva er egnet å legge ut som redemateriale:
– Hår fra hund og hest, og trolig også alle andre pelsdyr. Meget populært!
– Tørre strå/gress. Det er det jeg ser at de sanker mest av fra hagen, gamle tynne tørre blader og stilker. Her handler det mest om å ikke rydde så voldsomt.. hehe. Definer et område av hagen din som møbelbutikk (rotehjørne), så tar fuglene ryddejobben.
– Det meste som er mykt og luftig. Det ser ikke ut til at fuglene er opptatt av at det er naturtekstiler, de napper for eksempel gjerne i underlagsduker for å få redemateriale. Men av hensyn til forsøpling så bør du holde deg til organiske (altså naturlige) materialer.

Hvordan gjøre redemateriale tilgjengelig:
* Meisebolleholdere kan med stort hell fylles med materialer, spesielt de som er i en litt grov netting
* Du kan lage en beholder med hønsenetting.
* Du kan binde tuster av materialer fast til grener med en hyssing. Klipp hyssingen helt kort, ellers blir det bare til at hyssingen tvinnes inn i det de samler, og så blir det tautrekking med ett tre…

Materialet bør henges opp i trær, gjerne nær der du allerede mater.

 

Hva du MÅ unngå:
Unngå å legge ut fiskesener, sytråd og annet som er tynt og tvinnbart og som fuglene kan sette foten fast i. Fiskesener skal absolutt aldri kastes andre steder enn i søpla, selv en liten flik kan ta livet av en fugl, så vis aktsomhet. Jeg har selv sett en liten kjøttmeisbaby som ble sittende fast i redet med dødelig utfall, og da var det en helt ordinær sene som var grunnen.

Her på Majorstua har Bymiljøetaten ryddet så grundig at mine skjønne gråtrostnaboer så seg nødt til å raide nykjøpte og småfancy staudepotter… De plukket hensynsfylt forsiktig i ytterkant, mens de så stygt på meg. Så jeg lot de holde på og tar det som et hint om at jeg bør tilby noe bedre ;)

Gråtrostene er forresten et par jeg kommer til å se mye av fremover! Relativt uredde, fan av balkongen, og har blant annet redefinert min vanningskasse til å være deres bar, så nå må jeg prioritere å få opp et litt mer ordentlig fuglebad til de!

 

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her