Flaggspett!

Flaggspetten er mange barns favoritt, med grunn 🙂
En freidig liten fugl som gjerne kommer på besøk på foringsplassen, med underholdende oppførsel og lett gjenkjennelig utseende.

Vi har 7 hakkespetter (spetter) i Norge, og flaggspetten er den vanligste. Den trives godt i det halvåpne landskapet en kan få i veletablerte villastrøk, men det fordrer at ikke folk går bananas med motorsag. Behold de store trærne, de er gull for et rikt fugleliv!

Flaggspetten er ca 23 cm lang, med en slank kropp, lang stjert og kraftig nebb. Fjærdrakten er karakteristisk svart og hvit, med røde tegninger. Alle har rød «rumpe», voksen hanne har i tillegg rød nakke, og ungene har rød panne.

Holder seg i hovedsak på samme område gjennom hele året, altså standfugl. Flaggspetten er viktig for andre fugler da den hvert år hakker ut nye hulrom i trær for bolig, og så kan andre fugler ta over de gamle redeplassene.

Litt skeptisk barn får servert meisebolle i skål…

I naturen spiser flaggspetten frø fra kongler samt insekter, og også litt fugleunger og annet lett tilgjengelig protein. På foringsplassen er de spesielt glade i meiseboller, men de spiser også gjerne nøtter, og er det ikke annet så går det også med solsikkefrø.

ung flaggspett og en spettesmie

Dersom du ser en samling herpede kongler på ett sted, så se opp. Kanskje kan du da se flaggspettens «spettesmie», en sprekk eller hull som den dytter konglene inn i for så å hakke løs frøene.

Flaggspettene er av de mer underholdende fuglene. De er jo av litt størrelse, og det er alltid fint å se hvor god kropskontroll de har. Blant annet bruker de halefjærne som støttepinne! Hodet kan vris rundt slik at de uten problem kan se bakover, noe som ser nokså pussig ut.

Noen ganger kan hakkespetten legge seg til uvaner hvor den hakker på metalltopper og annet som lager mye lyd, dette er for å markere revir. Noen opplever også at de hakker hull i panelet, men det er heldigvis sjeldent.

Pst. Hjemmelagde meiseboller er drømmemat for fuglene, og veldig koselig å lage. Du finner min oppskrift på meiseboller her. Og de fuglematerene over her kan du også lage selv, se mer av de her. 

.

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her