Bli kjent med kjernebiteren, (men ikke håndmat den…)

Kjernebiteren er en liten raritet i norsk fauna.
Den har så kraftig nebb og tett kroppsbygging at den mest ser ut som en papegøye, og det hender da også noen tror den har rømt.. Men neida, kjernebiter hører til i Norge 🙂

Kjernebiter er ikke den vanligste på foringsplassen, og når den først dukker opp så er den gjerne ganske sky. Du vil derfor oftere se den i trærne rundt matplassen, enn på selve fuglemateren.

Hva gjelder fuglematere så er dette en liten trinn fyr, litt større enn dompapen og like lite akrobatisk, så han er avhengig av at maten ligger på fat ikke i rør. Men fatet behøver ikke være stort, det funker med fuglematere med lite brett rundt dispenseren. Der spiser han gjerne solsikkefrø og det meste annet.

Hey, dette er minimum altså! Jeg er ingen akrobat..
Er ikke spesielt glad i fluffy snø heller, sabla slitsomt å bevege seg i!

Navn:
Kjernebiter heter Coccothraustes coccothraustes på vitenskaplig, Hawfinch på engelsk, kernebider på dansk og stenknäck på svensk. Og ja, den har et skikkelig kraftig nebb som kan åpne plommestener mm, noe som helt tydelig har inspirert de skandinaviske navnene. 50 kg kraft i nebbet, hold fingrene for deg selv under mating..


Hvor:
Fuglen er i følge Gyldendals store fugleguide primært å finne i det sydlige norge, men den dukker oftere og oftere opp lengre nord også. Fuglevennens kart basert på registeringer via Hagefugltellingen gir en fin indikasjon på hvor den er «vanlig».
De fleste bildene her er forresten tatt i Fet i hagen til min bror 🙂

Utseende:
Har du først sett nebbet på en kjærnebiter så er du ikke i tvil om hvilken fugl det er, jeg har iallefall ikke sett noen som ligner i Norge. Det er rett og slett mye kraftigere enn alle andres. Fargene går i nyanser av brunt, med hvite, grå og sorte tegninger. Det er relativt lite som skiller hanne og hunne.  Kjernebiteren er 16,5-18 cm lang, og veldig kompakt.

–  og veldig veldig flott! Takk for at du stilte opp til fotografering fine venn 😀

 

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Kjernebiteren er så fiiin. ❤️
  Vi har de innom på besøk i vår hage på Furuset. De er ikke innom hver dag, men ofte nok til at vi ikke blir overrasket når vi ser de.
  Den nyeste arten her nå i vår er Stjertmeis. Har hatt besøk daglig de siste ukene av flere. Men aldri sett de før på de 8 årene vi har bodd her. Ellers er det et yrende fugle- og dyreliv her, med ca 25 forskjellig fuglearter, rådyrfamilie, ekornfamile, av og til en grevling. Og spor etter rev og hare. Elgen har så vidt vært innom, men ulven i Østmarka holder seg i marka heldigvis. 🙂

 2. Jeg har en kjerne biter på foringsbrettet, trolig en unge som bare sitter der. Har mat i og rundt nebbet,men det ser ut som den ikke kan svelge. Er det noe jeg kan gjøre ?

  • Hei Liv, dette kan jeg ikke svare på. Strengt tatt vil jeg anta den greier seg selv, umiddelbart tenker jeg at om du tror det er en unge så har jeg sett mange fugleunger sitte midt i maten uten å skjønne hva det skal være godt for, og så etterhvert skjønne at mat skal i munn, uten å helt få det til de første gangene. akkurat som små barn trenger å lære seg å bruke armene sine, må småfuglene skjønne hvordan bruke nebbet.

   Om du er veldig bekymret så veit jeg det er noe som heter fuglehjelpen, om du googler så kommer det vel opp en kontakt-måte til de, der er det folk som er vant til å ta vurderinger på når hjelpe og når naturen har best av å hjelpe seg selv 🙂

 3. Har en stor bekymring med en kjernebiter .

  Han har sittet å banket på vinduet i en uke fra morgen til kveld ikke noe hjelper . Hva skal jeg gjøre ?

  • Hei, det var da litt pussig, men, om jeg skal gjette så vil jeg anta han ser sin egen refleksjon, du kan rett og slett prøve å gjøre vinduet møkkete ved å smøre på litt sølevann eller lignende, og se om det får den til å slutte.

   Eventuelt kan du høre med https://fuglehjelpen.no

 4. Her banker enkelte fugler (fastboende kjøttmeis) på vinduet på kalde vintermorgener når de er VELDIG sultne og det er snø over alt. Men jeg skulle gjerne hatt et alvorsord med den lømmelen som biter skuddene av nyplantede grantrær i hagen – som om de er klippet av med tang.

 5. Plutselig satt det en Kjernebiter,hann,i Bøken vår.Har aldri sett den før,helt nydelig fugl med sine sterke farger.
  I dag kom der en lignende fugl,litt mer lys brun i fargene,forsto det var en hunn,like etter kom en hann også.Fantastisk flott.De setter seg i bøken,spiser mat fra foringsautomaten,men går rundt på plenen og plukker også.
  Vi bor i Vennesla.

 6. Hei! Vi har hatt en kjernebiter som banker på vinduet hver eneste dag. Han har holdt på i en måned +. Akuratt samme sted i vindueskarmen. Han klarer seg tydeligvis siden han er her hver eneste dag. Kan jeg gjøre noe for han, eller er han bare en bråkmaker?

 7. helt usedvanlig va det en kjernebiter på matplassen til morgen. Her i nord (Nesseby, Østfinnmark) har jeg aldri sett en slik før. Den klarte å klore seg fast i en nettingrør med peanøtter og satt der å forsynte seg. Jeg så på den sikkert 1-2 minutter, men da ble den oppmerksom på meg og dro.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her