Hagedesigntips: Hvordan rammer gjør hagen vakker

stor steinblokk lagt opp som benk i hage

Mitt hovedtriks for godt hagedesign er rammer.
Finne en måte å gi arealet en struktur, noe som virker samlende. Da kan man nemlig la plantene gå bananas innen rammene sine, men fortsatt oppleve at hagen er gjennomtenkt og vakker.

Forrige uke besøkte jeg hagen til Bodil og Thomas i forbindelse med serien jeg lager for Tilboligen. Les bloggposten om drivhuset deres her (betalt innhold). Det var et lekkert drivhus, men det var ikke bare drivhuset som var imponerende. Hagen var minst like interessant og ga meg en finfin mulighet til å vise dere noen hagedesigntriks 🙂

Hagesti fører til drivhus. Grus, sten og bed

Rammer kan jo være så mangt og må ikke forstås for bokstavelig. Arkitekten i meg har lyst til å kalle det strukturerende element, men jeg tror rammer er mer forståelig. Noen eksempel på rammer er bedkanter, stier, murer, gjerder, byggninger og annet som skaper linjer i hagen. Planter kan også danne rammer om de står mange like i ett system. Feks om du har en hekk eller en rekke med trær.

På de to første bildene gjør grusstien med sine steinlagte kanter jobben som ramme.

Stien i midten er definitivt ikke en ramme, men den er en linje som bidrar til å definere bevegelsen gjennom hagen. Godt eksempel på at begrepet ramme ikke skal tas for bokstavelig 😉

Kastanjegjerde rammer inn kjøkkenhage

Bodil har brukt kastanjegjerder for å gi hagen både visuell og praktisk ramme. Her har hun rammet inn kjøkkenhagen, noe som er pent, men enda viktigere er det at det holder hundene unna bedene.

Grønnsaksbedene er også rammet inn, pallekarmer er helt magiske slik, automatisk orden!

Pst: Nysgjerrig på kastanjegjerder? Les grundig bloggpost om de her!
Pst2: Nysgjerrig på pallekarmer? Les grundig bloggpost om det her 🙂

Port til kastanjegjerde, med Juliana Oase drivhus i bakgrunnen
Thomas har snekret porten selv! Dette er ikke alverdens komplisert, du trenger bare to kraftige hengsler og materialer for Z som du så fester kastanjegjerdetrevirket til 🙂

Hosta og prydløk og steinsatt bed

Hagen ligger i to nivåer, den nederste her er steinlagt, med en riktig pen steinkant rundt som er noe høyere enn gulvet slik at bedet blir lett opphøyet.

Og her ser du tydelig magien i å kombinere harde materialer med myke linjer! Se så flott det blir når steinen snirkler seg over flaten på denne måten 🙂 Nå er jo hagen ganske nyetablert og ordnet, men etterhvert som den vokser til vil plantene kunne velte seg utover uten at det føles rotete.

Legg forresten også merke til steinen. De har valgt en belegningsstein som kom i en rekke farger, og det anbefaler jeg virkelig, gir et mye mer levende og naturlig og hyggelig utseende!

Og så må jeg strekke litt på dette rammebegrepet igjen. For ja, store gulvflater kan også være rammer, ish. Kanskje mest fordi gulv alltid har en kant mot omgivelsene. Men ja, poenget er altså at gulvet kan bidra til å bryte opp og stramme inn. Skape orden 🙂

Gulvet over er stensatt med en høyere kant mot bed, gulvet under er trebelagt og ligger over bedet nedenfor.

Tregulv. Trappen fra nedre til øvre nivå er med rette linjer, mens selve terrassegulvet er buet mot bedet. Legg også merke til at det går sømløst inn i drivhuset slik at drivhuset oppleves som en del av terrassen.

Håper du fant inspirasjon i bildene og mine tanker om hvordan og hvorfor skape strukturer i hagen 🙂

Vil du se mer av hagen så kan du det i drivhusposten (betalt innhold)
Tusen takk til Bodil for at jeg fikk lov å komme på besøk og dele av hennes magi med dere!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her