Bokfink – blå, rød og sort trekkfugl

Bokfink hannfugl, vakker med blå, rød, svart, hvit og grønn fjærdrakt

Bokfink er en av årets første trekkfugler, og en stor gledesspreder med sin skjønne sang. Ofte kommer hannene først for å etablere revir, og så trekker hunnene etter.

I naturen bor bokfink, Fringilla coelebs, i åpen skog. Den trives derfor godt i et etablert hage eller parkmiljø hvor det er miks av store trær og åpne partier.

Bokfink og andre fugler elsker store trær

Bokfinkens utseende

Den er 14-16 cm lang. Bokfinkehannen og bokfinkhunnen har nokså ulike farger, men deler noen karakteristiske tegninger i hvitt på vingene
– Hannens fjærdrakt: Svært flott i blå, rød, grønn og sort i tillegg til brun og hvit, drakten har sterkest farger på sommer.
– Hunnens fjærdrakt: Mer unnselig i brun-grå.

Bokfink hunne spiser solsikkefrø
Bokfink-hunne

Hva spiser bokfinken:

Bokfinken har en variert kost. I naturen går det i små insekter, frø, knopper og frukter. På foringsplassen er den glad i alle typer frø og korn samt nøtter. Den er ingen naturlig akrobat og foretrekker heller å spise på bakken under materen enn å balansere på smale kanter.

Hannfugl av bokfink
Bokfink hanne leter etter insekter
Bokfink
Trolig bokfinkunne. Kan også være en juvenil (ung) bokfink.

Hvor hekker bokfink:

Bokfinken er en trekkfugl, det vil si at den tilbringer vintrene litt lengre sør i Europa , og så kommer nordover på våren. Den hekker over store deler av Norge, og legger da eggene sine i små åpne reder i trærne.

Bokfink hunne soler seg i hagens dam, en krukke med vann
Sett gjerne ut vann til fuglene, dette er en stor krukke, med stener i

 

Bokfinken har en klar fin sang som er et nydelig bidrag til vårkonsertene. Du kan høre den synge her.

 

Bokfink høyt i ett tre

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Herlig med vårtegn av alle slag, men et så nydelig som bokfinken, det er til å bli glad av 🙂

  Venter spent på når svalene dukker opp her. Da er det virkelig vår når de inntar gård og grunn. Koser oss med snøklokker, krokus og klosterklokker så lenge. Etter jul har vi hatt jevnlig besøk av en stor flokk (ca. 20) med dompap. Men nå er det bare noen få igjen her.

  I skrivende stund snør det her på Anderstunet (Tysnes i Sunnhordland). Det veksler mellom regn, sol og snø. Skikkelig aprilvær.

  Ønsker deg en riktig god påske, Anne!

  Hilsen Irén

 2. Hei Anne, her har du virkelig et prakteksemplar av en bokfinghann! Og du har fanget ham flott. Jeg registrerer mine fugler hos miljolare.no i et rom som heter ‘Fugler ved foringsplassen’og på ‘Vårsjekken’. Det er morsomt å sammenligne funn med andres.

  Det gikk fint å utvide bredden på bloggen, takket være din info!

 3. Og så herlig vårtegn! Vakker fugl og flotte bilder Anne 🙂

  Den har vi dessverre aldri sett her hos oss, men vi får leve i håpet 🙂

 4. Her har vi hatt bokfink i hagen hele vinteren sammen med noen bjørkfinker.
  Jeg trodde også at bokfinken var trekkfugl, men her overvintrer den.

 5. Bokfinken venter jeg også på, men den har ikke kommet hit ennå. Det er så deilig når trekkfuglene kommer tilbake – det er sikre vårtegn uansett om det ligger snö ute:-)

 6. em, ja Elsa, det stemmer. De kan overvintre i sydligere Norge. (og det er jo absolutt deg)

  Wencke, ja, har jeg den så burde du kunne få den også.

  Vigdis, joda, jeg har lurt på å gjøre det jeg også, men… hehe. vi får se hva jeg får somla meg til.

  Nora, jupp-jupp 😀 Fuglene synger i full våryrhet utenfor nå, og det er en herlig lyd jeg har savnet 😀

 7. Goood påske alle sammen ja 🙂 og Iren, svaler har jeg ikke sett her, men er vandt til de hjemmefra, var dog ikke så begeistret for de når jeg var liten, for svalene hadde flyskole rett forran soveromsvinduene mine, bråkete krek.. hehe

 8. em, ja Elsa, det stemmer. De kan overvintre i sydligere Norge. (og det er jo absolutt deg)

  Wencke, ja, har jeg den så burde du kunne få den også.

  Vigdis, joda, jeg har lurt på å gjøre det jeg også, men… hehe. vi får se hva jeg får somla meg til.

  Nora, jupp-jupp 😀 Fuglene synger i full våryrhet utenfor nå, og det er en herlig lyd jeg har savnet 😀

 9. Bokfinken har landet i Drammen også, og jeg så en Bjørkefink i dag også, den er et par uker tidligere ute i år enn den pleier. Alle tegn på vår er velkommene 🙂 Og så mye fulgesang det har blitt nå, deilige lyder.

 10. Så nyyyydelige bilder du har tatt! Du er kjempeflink til å gripe disse unike øyeblikkene og dele med oss andre:o) Klarer aldri å komme så nær innpå fuglene – må skaffe meg en større linse da:o)
  Ønsker deg en flott påske, min venn.
  Klem fra Solveig

 11. HEI!
  Fine bilder!
  Mener det var en Bokfink-hunne som rask var innom matplassen her for noen dager siden!
  Ønsker deg en gledelig påske og god påskestemning!

 12. Det er så koselig å høre fuglene kvitre når man står opp om morgenen og så se et yrende liv rundt fuglemateren. En perfekt start på dagene 🙂

  PS! Knoller er kjøpt inn og venter på mildere vær før de skal plantes ut. Igjen takk for alle tips og råd. Klem 🙂

 13. Hei Anne, som du skriver så er det så koselig å høre fuglesangen igjen, men så var det å finne ut hvem som synger hvordan da……

  Vet du om en nettside etc der man kan høre og se/lese om fuglen samtidig? Hadde vært artig å lært seg litt om dette. Jobber med å lage en fugleliste over fugler på hytta så da hadde det vært fint å visst hvordan noen av dem høres ut også.

  Ønsker deg en god påske og kos deg med alle vårtegna!

  Hilsen Gry K

 14. så flotte bilder:) Artig å lese alt du kan om fugler. Har mange fugler på brettet fortsatt, noen er nye, og i morgen skal jeg titte ekstra etter, kanskje det er en bokfink der?:)
  Fått noen svar ang georgineforsendelsene?
  Ha en god påske og kanskje enda flere vårtegn dukker opp. Klem

 15. Linda, nei, jeg tror jeg glemte å spørre… Jaja, får se om jeg får av gårde en epost… Det stoppet opp på at jeg skulle finne ut hva sunnhetssertifikat het på engelsk tror jeg.

  Gry, jeg veit ikke om noen side som har alt på en gang, men fuglar.no som jeg lenker til i teksten har den beste fuglesangoversikten jeg kjenner til på nett. Så har miljølære en grei bilde oversikt med enkelt tekst til.

  Christin, da gleder vi oss begge to 😀 Jeg har satt noen av mine knoller i potte for å lage stiklinger, og de har allerede skutt, litt tyvstart her altså 😉

  Jeg storkoser meg med besøket mitt for tiden, herlige skjønne små og litt større fugler som synger og vemer rundt. I går så jeg grønnfinken parre seg, det er ikke ofte jeg får se fuglene faktisk parre seg så det var artig 🙂

 16. I går fikk vi ny rekord med 7 svarttroster på en gang, tidligere har de vært her bare en og en, så det var litt gøy, samt at rødstrupen og gulirisken har landet, det går rette veien nå 🙂

  God påske til deg også Anne.

 17. hm, jeg var jo så sikker i min sak… Takk for innspillet, det kan godt være jeg har tulla.

  Grønnsisik tror jeg ikke det er, men jeg har nå lagt inn et spørsmål på fugleforumet, skal holde dere underrettet om hva svaret blir.
  http://www.fugleforum.no//inde

 18. Hei igjen,

  Sikkert riktig da. Selv pleier jeg å spørre på fuglevennen.no (spør en ornitolog).
  Jeg sitter forresten akkurat nå og jobber med sidensvansbilder, det var en hel flokk her, pluss tranebilder fra Hornborgasjøen der jeg var i påsken. Kan jeg legge inn et sidensvansbilde på siden din – og hvordan?

 19. Hei igjen,

  Sikkert riktig da. Selv pleier jeg å spørre på fuglevennen.no (spør en ornitolog).
  Jeg sitter forresten akkurat nå og jobber med sidensvansbilder, det var en hel flokk her, pluss tranebilder fra Hornborgasjøen der jeg var i påsken. Kan jeg legge inn et sidensvansbilde på siden din – og hvordan?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her