Forbered hagen på vinteren:

Vinter er en vakker tid, men også en tid det er lurt å forberede litt. Lurer du på hva du kan gjøre for å gjøre vinteren lettest mulig? Les på!

Stikkord:
* Ikke rydd for mye!
* Ta inn planter og knoller som ikke tåler frost.
* Plant løk, stauder og høstplanter.
* Ta inn utekrukker som ikke tåler frost
* Sett tremøbler under tak.
* Stell redskap.
* Vintersikre drivhuset.
* Legg til rette for fuglene.

heurhera-rimfrost

Rydde?

Mange tror at det er om å gjøre å rydde bedene rene for blader og stilker for før vinteren, men for staudene sin del så er det faktisk best om de kan få visne ned i fred. De visne bladene beskytter planten gjennom vinteren og våren. Frøstendene kan dessuten med fordel stå, så har småfuglene noe å spise på utover vinteren, men fjern frøstender til ugress da 😉

Bladene på plenen kan du la ligge om det er litt, men bør fjernes om det er mye, dersom det blir liggende tette dyner av det så vil gresset skades. Samle bladene sammen og legg i kompostbingen, eller kjør gressklipperen over, men hva med en liten bladkrig først? 😉

aronia

Dekke og binde

Busker kan være utsatt for snøbrekk, det vil si at snøen blir liggende på grenene og veie disse ned så mye at grenen knekker. Dersom du har busker du veit er utsatt for å få skader av snøen så kan du slå et tau rundt og samle grenene. Et smart triks er faktsik å klippe beina av nylonstrømpebokser og bruke som tau, de er superstretchy og godt egnet for å binde sammen uten å skade.

Noen velger å dekke planter. Jeg gjør ikke dette, her plantes kun slikt som greier seg selv. Men om du har utfordret skjebnen og ønsker å øke overlevelsesfaktoren så kan du vurdere å dekke.
Dekkingen gjøres av flere grunner. For å begrense frosten, for å beskytte mot sterk sol, og for å beskytte vintergrønne planter mot uttørking av vind.

Dekkingen bør ikke gjøres for tidlig, vent til frosten er kommet. Sekkestrie er fint å kle busker og klatreplanter med. Denne puster godt slik at det ikke blir for tett for planten. Dersom du har nyplantet vintergrønt i hagen så kan det være smart å dekke disse med strie, men da er det primært vårsola planten trenger beskyttelse mot. Granbar er godt egnet for å dekke det som er lavt. Den aller beste dekket er faktisk snø, så de av oss som bor slik til at snøen laver ned er heldige.

Pass på at rosene dine står med podestedet godt nedi bakken. Dersom du har plantet rosene for høyt så hypper du opp jord eller kukompost rundt podestedet, som er ekstra utsatt for frost.

Plante.

Jupp. Du kan faktisk plante helt frem til frosten kommer, selv om det naturligvis er best å plante i god tid før frosten. Har du flerårige planter i potter så kan du velge å plante disse i bakken, det gir de en større sjanse for å overleve. Om du finner fine friske planter på høstsalg på gartneriet så kan de settes ned nå, og løk kan plantes med spett om så er. Det er fremdeles ikke for sent å planlegge for vårens løkblomstring, å sette løk er enkelt og raskt 🙂

Ett supertips om du er sent ute med løken så bakken har fryst er å kjøpe en sekk jord, tine den, helle ut på bakken og så plante i denne jorda. Men er det er best å få plantet noen uker før bakken fryser altså.
Du finner noen tips om planting av løk her.

Eller, du kan plante løken din i krukker. Har det blitt minusgrader ute så bør krukkene stå i ett frostfritt rom noen uker så de får etablert røtter. Og etter det blir det best suksess om krukken står skjermet for vann og vær. Se video om å ha krukker i krukker her, og om mitt eksperiment for ha løk for fordriving her.

Bums i bakken, og til våren spretter de opp

Ta inn de frostsensitive

Pelargoniaer, fuchia, engletrompeter, begonia og georginer tåler ikke frost, så nå begynner det å bli på tide å ta de inn. Samme gjelder naturligvis oliventrær og sitrontrær og andre som har vært ute på sommerferie.
Begonia og georginer kan overvintres som knoll, pelargonia, fuchia og engletrompetene som planter. Les her om vinteroppbevaring av georginer. Pelargoniaen kan du overvintre i stuevinduet eller i en kjeller. Tommelfingerregelen er at jo varmere det er jo mer lys og vann må planten ha. Engletrompet og fuchia trives ikke på stua, de må i kjøligere rom.

Enkelte av sommerblomstene våre er egentlig flerårige, men greier ikke å overvintre ute. Du kan ta inn hele planten, eller du kan ta stiklinger av de. Da tenker jeg på blodbeger, petunia, million bells, assarina, og oxalis mf.

Utekrukker

Dersom du har utekrukker som ikke tåler frost så må disse tømmes og settes inn. Har du ikke har plass til de i garasje eller kjeller så kan de fleste greie seg ute om de står tørt, så sett de opp på en pall og dekk med pressening.

Husk på at selv om materialet i seg selv tåler frost, så kan fasongen på krukken være slik at krukken vil sprenges om den står ute med jordklump i seg. Når jorda fryser så blir den større (pga vannet), derfor må krukken være slik formet at jordklompen presses opp, altså V-fasong. Pass også på at krukken ikke står rett på bakken, men at den er hevet litt opp på noen klosser slik at den ikke fryser fast, det kan nemlig også skape problem.

Du får tips til utekrukker på vinteren her. Både form og materiale, samt tips for hvordan overvintre i krukker på best mulig måte.

vinterkrukke

Hagemøbler
Hagemøbler og hageredskap i tre må ryddes inn under tak, og den i rotting bør nok ryddes vekk den også, det vil gi økt levetid. Men la det stå igjen en par stoler og et bord, for høsthagen kan også nytes 🙂

Redskap
Vask og olj all redskap før vinteren, og sett de tørt. Tøm tanken på gressklipperen for drivstoff.

Vintersikre drivhus
Rydd og vask før vinteren, ut med lus og sykdom.
Dersom du har automatiske lufteåpnere så sjekk opp om de tåler frost. Om de ikke gjør så er det en bit på de som skal av og inn. (behøver visst ikke demontere hele).
Pakk inn innvendig med bobleplast om du skal bruke det til overvintring.
Vurder å gjøre noe for å sikre det mot vinterstorm. Les om dette på hagegal.

eva-solo-spettmeis

Ta vare på fuglene

Fugler i hagen er en av de største og enkleste vinterhagegledene. Jeg har skrevet mye om fuglemating, her er noen nøkkelposter jeg anbefaler deg å lese om du er nysgjerrig på fugl i hagen:
* Om fuglematere og hvor disse bør henges
* Dette kan du fore fuglene med
* Hjemmelaget meisebolle
* Oversikt over mine hagefugler

PST: Jeg har skrevet bok, Fuglefryd, om fugler og ekorn i hagen! Les om boken her!

ekorn-hei

Heisann. Lest helt hit!
Det betyr vel at du synes denne lange artikkelen var bra?
Isåfall – del den gjerne med venner 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Kjempebra med slike påminnelser om hva vi kan gjøre nå på denne tiden! Bloggen din er en kunnskaps- og inspirasjonskilde til det store:-) Hurra for det!

  Apropos løkplanting så har jeg et spørsmål jeg har fundert litt på. Hvordan er erfaringen med å plante tulipaner i gressplen? Funger dette først og fremst for krokus, scilla, snøkløkker, men er litt for tøft for tulipanene sånn i lengden? Kan tenke meg at det skal litt krefter til for å sprenge seg gjennom ei slik matte…

  Jeg har noen gode, gamle darwin tulipanløker som jeg tenker å plante nå så det er grunnen til disse funderingene:-)

 2. For et koselig innlegg. Jeg satt akkurat å var litt irritert på meg selv fordi jeg ikke har klippet ned alle satudene og fjærnet alt rusket. Jeg gjør det nesten alltid om våren, men da er det jo noe herk.

  Men nå fikk jeg god samvittighet igjen. For mye av det andre på listen din har jeg gjort allerde. Nå skal jeg lage noe deilig til småfuglene i stedet for å klippe de staudene.

  Det er veldig kjekt med disse informative innleggene dine Anne.

  Klem fra Lisemoren

 3. Bente, jeg har aldri prøv å sette tulipan i plenen, men har ikke helt trua.
  Tulipanene blomstrer jo vanligvis så sent at det vil bli konflikt med gressklipping. Husk, løken skal jo visne ned naturlig. Tulipanene er dessuten mer sultne enn scilla og krokus, og trenger næring, noe det er værre i gi i plenen, uten at plenen blir superplen.

  Lisemoren, hehe, så flott å høre at jeg kan påvirke til kos fremfor (feilaktig) hagepliktarbeide 😉

  Sigrid, veldig hyggelig å høre 🙂

 4. Kjempebra med slike påminnelser om hva vi kan gjøre nå på denne tiden! Bloggen din er en kunnskaps- og inspirasjonskilde til det store:-) Hurra for det!

  Apropos løkplanting så har jeg et spørsmål jeg har fundert litt på. Hvordan er erfaringen med å plante tulipaner i gressplen? Funger dette først og fremst for krokus, scilla, snøkløkker, men er litt for tøft for tulipanene sånn i lengden? Kan tenke meg at det skal litt krefter til for å sprenge seg gjennom ei slik matte…

  Jeg har noen gode, gamle darwin tulipanløker som jeg tenker å plante nå så det er grunnen til disse funderingene:-)

 5. Takk for mange tips! Dessverre trodde nabokatten i fjor at det var kattedo like ved rosene mine… Det hadde nok en del av skylden for at den ene rosen nesten frøs i hjel, og ble ganske så redusert. Katten klarte nemlig å grave seg ned til podestedet – og da jeg så det, var det for sent!

 6. Veldig nyttig lesning, som vanlig! Jeg har høstferie denne uken, så jeg må nok ta meg en runde ute og sjekke opp ting jeg kan gjøre! Høste plommer skal jeg ihvertfall gjøre =)
  Ha en fin uke!

 7. Mange gode råd her.
  Jeg er begynt med forberedelsene.
  På fredag klippet jeg plenen(e), og jeg håper at det var for siste gang dette året.
  I går plantet jeg lyng, Alpefioler osv. her ute.
  Litt høstpynt må man ha.
  Meiseboller er hengt opp, og solsikkefrø er lagt ut.
  Har også kjøpt inn løker,
  som snart skal settes.
  Og snart kan vi «hagegale» slappe litt mer av…

  Fuglemateren din er elegant og veldig flott, forresten. Rosebildet er vidunderlig vakkert! 🙂

 8. Mange gode råd her.
  Jeg er begynt med forberedelsene.
  På fredag klippet jeg plenen(e), og jeg håper at det var for siste gang dette året.
  I går plantet jeg lyng, Alpefioler osv. her ute.
  Litt høstpynt må man ha.
  Meiseboller er hengt opp, og solsikkefrø er lagt ut.
  Har også kjøpt inn løker,
  som snart skal settes.
  Og snart kan vi «hagegale» slappe litt mer av…

  Fuglemateren din er elegant og veldig flott, forresten. Rosebildet er vidunderlig vakkert! 🙂

 9. Enda mer inspirerende lesing fra deg. Takk for masse flotte tips. Tenkte bare jeg skulle minne om at man også kan plante tulipanløk i potter som graves ned i jorda. De er fine å sette i krukker på trapp eller terrasse til våren.
  Jeg har dessuten et håp om at rådyrene ikke vil finne disse når de står på trappa mi.
  Tulipaner i potte kommer ofte litt tidligere også, fordi jorda blir varmere når den blir satt over i krukken. Jeg setter pottene i kjøkkenhagen som nå er tom.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her