Slik sår jeg: Månedsjordbær (kultiverte markjordbær)

En neve modne bær av ‘Yellow Wonder’

Liker du markjordbær? Høres det fint ut å kunne spise noen jordbær nå og da hele sommeren? Da er månedsjordbær noe for deg!
Månedsjorbær er en jordbærtype som er dyrket frem fra markjorbær. Genial plante som er både pen i bladverket, bærer flittig helt til frosten kommer, og lager de aller beste bærene. Og så er det altså mulig å få den i hvit. Og tro meg, hvite jordbær blir en finfin snakkis med selv de minst hageinteresserte.

Jeg er så glad i disse at jeg skryter av de hvert eneste år. Jeg gav vekk alle plantene mine i fjor høst, så i år sår jeg nye og tenkte jeg skulle dele hvordan med dere. Det er ikke noe vrient å så eller stelle den så jeg anbefaler alle som er litt nysgjerrige å prøve seg!

Når så månedsjordbær:
Dette er en flerårig plante som overvintrer godt ute (er vel minst herdig til H6), så denne kan du så nårsomhelst. Sår du tidlig vinter så får du bær samme året, men du kan like gjerne så direkte ut på vår og sommer, så får du bær året etter.

Hvordan så månedsjordbær inne om vinteren:

 • Ha såjord i en potte/beger, nesten helt opp.
 • Slå pottens underside mot bordet eller trykk jorden lett sammen med handa.
 • Dryss frøene jevnt utover, obs, de er kjempesmå og de spirer godt så ikke så hele pakken!). Jeg breddsår, og prikler så senere. Les om dette i posten om hvordan så.
 • Dryss ett tynt lag jord (eller sand eller perlite) over.
 • Trykk litt forsiktig med handa slik at det pakker seg rundt frøene.
 • La potten trekke opp vann fra ett brett. Dersom jorden var veldig tørr i utgangspunktet så bør du i tillegg dusje overflaten med vann.
 • Sett potten varmt, det spiller ingen rolle hvor mye lys det er (selv om frøpakken skulle hevde noe annet). Tre plastpose over potten eller sett i minidrivhus, dette forhindrer at jordoverflaten tørker ut. Har du varmekabler i huset så kan den gjerne stå på de, men de spirer godt uten også.
 • Følg med, når frøene har begynt å spire så flytter du potten til lysere og kaldere miljø. (Planterom). Husk å sjekke opp underveis så potten ikke tørker ut. Jevn fuktighet er helt vesentlig for å få spiring, men det er like ille at det er for vått som for tørt.

Slik sår du om sommeren:
Du kan i teorien så direkte i bed, men da er det ofte vanskelig å holde oversikt over hva man har sådd og hvor, så det kan være lettere å så i potter og sette disse i skyggen, dermed tørker de ikke så lett ut, og du har god kontroll på småplantene. Når det har blitt små planer så kan du plante de der du vil ha de. Utover det så er det bare å følge tipsene over, mao, dryss utover jord, ha bittelitt jord over, trykk sammen, husk å sørge for at pottene er jevnt fuktige (men ikke søkkvåte), og så får du etterhvert søte små jordbærplanter.

Stell gjennom året:
Plantene blir størst og finest med flest bær om den får stå i full sol, men delvis skygge går også fint. Den kan godt stå i krukker, det kan være en fordel for så slipper du at bærene legger seg ned på bakken. Vil ha godt med gjødsel og vann. Gir en jevn produksjon av bær fra høysommer til frost, men bærene er ganske små så hos meg er dette bare «kosebær» å spise en neve rett i munnen når man er i hagen.

Månedsjorbær tåler endel vinterfrost og lesere har fortalt at de har overvintret på herdighetssone H6. Etter noen år bør de skiftes ut med nye, men de sår seg gjerne selv om de får lov. Jeg pleier å legge overmodne/uspiselige bær på bakken, så hos meg sår de seg selv.

Hvor kjøpe frø:
Månedsjordbær er ganske vanlig i handel, om du går i et hagesenter med bredt utvalg frø så finner du det der. Men vil du ha mer enn en generisk rød så må du på nett.

Du finner et utvalg nettbutikker å vurdere på denne lenken. Alle slike nettbutikker har søkfunksjoner, søk med det vitenskaplige navnet så finner den alternativ til deg.
Noen av navnsortene du kan finne er: Hvite/gule: ‘Yellow Wonder’, ‘White Soul’, ‘Golden Alexandria’. Røde: ‘Regina’, ‘Rügen’.  ‘Alexandria’ og ‘Sheila’
Eller gå rett til Impectas side for jordbær: smultron.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

45 KOMMENTARER

 1. Jeg pleier å luke vekk alle markjordbærene i hagen, fordi de sprer seg sånn…er markjordbær det samme som månedsjordbær? I år skal jeg la alle stå og lage markjordbærlikør 🙂

 2. Månedsjordbær er IKKE markjordbær, men det er en nær slektning. Det vil si at den ikke er like invaderende som markjordbæra kan være, og så bærer den nesten hele sommeren gjennom, ikke bare en par korte uker.

  Kjetil, de er supre i krukker så lykke til!

  Hilde, flott 🙂

 3. Flott innlegg! Og Månedsjordbær anbefales.
  Her i hagen sådde jeg månedsjordbær første året, og de klarer seg godt – til tross for at de nå får litt hardhendt behandling av minsten, han skjønner ikke at vi kan plukke dem uten å tråkke oppå planten…

  Vi har jordbær til frosten kommer!

 4. Må bare istemme, dette er supre saker! Jeg sådde de for første gang i fjor, både de hvite og røde. For det første spirte de som rakkern så jeg fikk så mange planter at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av dem, og i tillegg ga de relativt mye bær – helt til frosten kom 🙂 Og her snakker vi veldig, veldig gode bær!

  Nå håper jeg bare at de har klart vinteren slik at de gir meg mange herlige bær i 2012 også 🙂

  Et lite tips til en superenkel og kjempegod dessert med bærene; legg litt vaniljekesam i en dessertskål, legg jordbær oppå og pynt med sjokolade på toppen (revet, chips, biter e.l.)

 5. Jeg kan bare tiltre alle lovprisninger. Det blir ikke mer vellykket enn månedsjordbær. Jeg har en 2 år gammel «hekk» foran rosene, og gleder meg til forsommerens første, hvite bær. De siste plukket jeg i november. Med like fin markjordbærsmak!

  Du kan ta noen med tilbake til din have, Anne, så slipper du å vente helt til årets planter gir bær.

 6. Uffda Moster 😉 stabbende småbarn har ikke store føtter da heldigvis..

  så spennende dessertforslag Wenche! Takk 🙂

  Strandhusaet (hihi), takk som byr, vi får se, her er jo kaos til våren, tenker jeg kan vente på mine egne jeg ettersom vi ikke har noen plass å putte noesomhelst..

 7. Uffda Moster 😉 stabbende småbarn har ikke store føtter da heldigvis..

  så spennende dessertforslag Wenche! Takk 🙂

  Strandhusaet (hihi), takk som byr, vi får se, her er jo kaos til våren, tenker jeg kan vente på mine egne jeg ettersom vi ikke har noen plass å putte noesomhelst..

 8. Jeg sådde månedsjordbær tidlig i vår, og nå er de blitt flotte planter. Må man vente til frostfaren er forbi, eller kan man sette dem ut allerede nå? Det skal bli minus to neste uke :-s

 9. Først: hva er nettadresse? Jeg har dyrket månedsjordbær i mange år og vil føye til noen kommentarer. En av forskjellene på markjordbær og månedsjordbær er at markjordbær sprer seg med utløpere, mend månedsjordbær sprer seg med frø. Jeg pleier å ta noen godt modne månedsjordbær, hvite eller røde, og gni dem utover et håndklepapir og la alt tørke helt. Tidlig neste vår legger jeg papiret oppå en potte med jord og drysser bitte lite jord oppå. Og så spirer de fra papiret som etter hvert blir til jord. Ganske enkelt.

 10. Hei Liv. Nettadresse er adressen til en nettside. De som har en blogg eller en hjemmeside kan legge inn adresse dit så kan andre som leser kommentarfeltet finne deg. Nettadressen hit til Moseplassen er feks http://moseplassen.com/

  Smart å lage eget såpapir når det er så mikroskopiske frø! Jeg har hatt hell med at mine har frødd seg selv før, og de ble faktisk frøekte (tilsynelatende). Tror jammen jeg skal lage meg noen frøpapir og lodde ut til våren, takk for tips 😀

 11. Hei Liv. Nettadresse er adressen til en nettside. De som har en blogg eller en hjemmeside kan legge inn adresse dit så kan andre som leser kommentarfeltet finne deg. Nettadressen hit til Moseplassen er feks http://moseplassen.no/

  Smart å lage eget såpapir når det er så mikroskopiske frø! Jeg har hatt hell med at mine har frødd seg selv før, og de ble faktisk frøekte (tilsynelatende). Tror jammen jeg skal lage meg noen frøpapir og lodde ut til våren, takk for tips 😀

 12. Hei,
  I løpet av våren og sommeren har jeg klart å få frem fire gode planter med månedsjordbær. Men, enda er bærene bare grønne og umodne. Det kan vel ha noe med at jeg kanskje kom litt sent i gang med spiringa.

  Men – hvordan sørger jeg for at disse plantene overlever vinteren på min balkong? Planen foreløpig er å isolere rundt krukka de står i, legge noe granbar eller lignende over planten, og la de stå under tak. Bør jeg gjøre noe med selve planten…?

 13. Hei Ethmar 🙂
  Det har aldri blitt skikkelig varmt i oslo i år, det og påvirker nok modningen av bærene, det og det at du har årsferske planter.

  Min erfaring er at månedsjordbær overvintrer godt, også i krukker. Jeg ville ha satt krukkene/kassene ned på gulvet av balkongen en plass hvor de er beskyttet mot regn og ute av vind, og om du har et valg gjerne også i skygge. Det er vintervinden som skaper mest problemer (den tørker ut), det og veldig våt jord som tiner og smelter og tiner i sola. Litt granbar kan du godt legge over om du bor veldig vindutsatt til. Som et generelt tips vil jeg gjerne også si at store krukker gir større jordvolum, og da overvintrer planter bedre.

  Husk å vanne på våren med en gang jorda tiner!

 14. Hei,
  I løpet av våren og sommeren har jeg klart å få frem fire gode planter med månedsjordbær. Men, enda er bærene bare grønne og umodne. Det kan vel ha noe med at jeg kanskje kom litt sent i gang med spiringa.

  Men – hvordan sørger jeg for at disse plantene overlever vinteren på min balkong? Planen foreløpig er å isolere rundt krukka de står i, legge noe granbar eller lignende over planten, og la de stå under tak. Bør jeg gjøre noe med selve planten…?

 15. Hei Ethmar 🙂
  Det har aldri blitt skikkelig varmt i oslo i år, det og påvirker nok modningen av bærene, det og det at du har årsferske planter.

  Min erfaring er at månedsjordbær overvintrer godt, også i krukker. Jeg ville ha satt krukkene/kassene ned på gulvet av balkongen en plass hvor de er beskyttet mot regn og ute av vind, og om du har et valg gjerne også i skygge. Det er vintervinden som skaper mest problemer (den tørker ut), det og veldig våt jord som tiner og smelter og tiner i sola. Litt granbar kan du godt legge over om du bor veldig vindutsatt til. Som et generelt tips vil jeg gjerne også si at store krukker gir større jordvolum, og da overvintrer planter bedre.

  Husk å vanne på våren med en gang jorda tiner!

 16. Ethmar la planten stå som den er frem til første nattefrost, så setter du den på vinterstedet sitt Får vi litt varme fremover så kan du fremdeles få gode bær. Du trenger ikke knipe av de umodne bærene før vinteren, til våren tar du bare hele bladmassen og klipper av litt over bakken.

 17. Takk for gode tips:) Det er et par bær på gang som begynner å bli røde, så kanskje-kanskje blir det en smaksprøve i år!

 18. Hei,
  jeg har hatt stor nytte av bloggpostene dine om månedsjordbær, og i dag var det to røde bær å høste fra mine første avling 🙂 Mitt spørsmål er om det er lurere å plassere den lille verandakassen med månedsjordbær i boden, fremfor på verandaen i vinter? Oppvarmet kjellerbod i borettslag. Jeg tenker at det gir større sjans for å redde plantene på vinteren, men er rimelig fersk i planteverdenen, så godt mulig jeg tar feil. Det samme spørsmålet gjelder forsåvidt også syrin, bergeføy og edelweiss-rose plantet i store potter – bør alt stå ute på vinteren? I fjor pakket jeg stoffduker rundt bergeføy-potter, og det så ut som de overlevde vinteren, men på våren så det ikke lengre slik ut…
  Takk for fin og hjelpsom blogg for ferskinger som meg!
  Nina

  • Hei Nina 🙂
   Du kommer med et godt spørsmål, som jeg ikke så lett kan svare kategorisk på for det vil avhenge av hvilken planter det er, hvor kaldt det blir ute, og hvor varm kjelleren er (og om det er lys i kjelleren), men som en hovedregel så er det slik at planter har det bedre ute enn inne, om de tåler kulde.

   Månedsjordbæra er meget hardfør, og vil uten tvil ha det best ute. Sett plantekassene ned på gulvet inntill husveggen, helst opp på noen små klosser (vedbiter) slik at den ikke fryser fast i gulvet. Alle planter du overvintrer ute i krukker bør alltid (om de kan flyttes da) flyttes inntill husveggen, gjerne slik at de både er beskyttet mot vind, og mot regn. Har man valg på det så er det aller beste at de ikke står i sydveggen, ettersom det på våren i solkroken kan bli mye jordtining og jordfrysning om hverandre som er slitsomt for røttene.

   Jeg ville latt resten av plantene stå ute også, å overvintre i oppvarmet kjeller er vanskligere enn en skulle tro, så jeg tror nok de har bedre sjangse ute. Syrin er en hardfør plante så den greier seg nok, ‘edelweiss’ kjenner jeg ikke til hardførhet på, men om den ikke overlever så kjøper du ny rose til neste år som er mer egnet for krukkeovervintring i din sone. (be om hjelp til å finne den rette på hagesenteret!) Eføy er ikke videre herdig, litt avhengig av sortene så overlever de ikke så mye mer enn H3, det betyr at jeg har problemer med å få de til å leve her hos meg på Nordstrand, Oslo. Bor du kaldere enn meg så kan du vurdere å ta inn, men da ville jeg heller ha prøvd å hatt den i et vindu i leiligheten.

   Gratulerer med bær! Og hyggelig å høre at du har glede av moseplassen 🙂

 19. Hei! Jeg har en del månedsjordbær rundt i potter og krukker i hagen. Bør jeg la de snø ned ute eller sette de i garasjen i vinter? Når skal de evt settes inn?

  • Det kommer litt ann på hvor du bor og hvor store krukker du har. Er krukkene små og du bor i nord-norge så ville jeg ha spadd de ned i ett bed, men har du en «vanlig» krukke og bor i sør-norge så overlever den helt fint i krukker. Månedsjordbær er tøff, men nøyaktig hvor grensen går aner jeg ikke.

 20. Takk for svar!
  Hvilke områder tenker du med østlandet? Holder til i Hedmark, så må regne med noen minusgrader.

  Jeg har noen i krukker og noen i vanlige blomsterpotter.

  • Hedmarken kan jo være rimelig mye ulikt, dere har stort klimasprang. Jeg kan dessverre ikke være presis, jeg veit hva som går i Oslo, hos meg ville de fint overlevd i krukker, men jeg er veldig usikker på hva som går der du bor. Men om jeg skal synse: Bor du høyt til fjells så bør alt i bakken, bor du derimot ved mjøsa så tror jeg at de i krukker kan greie seg, mens de i små potter absolutt har det best i bakken.

 21. Hei Anne!

  For en nyttig blogpost – dette skal jeg prøve i år. Har funnet Fragaria Moschata og Alexandria hos Chiltern Seeds og gleder meg til å så frøene. Jeg planlegger å kante solrike blomsterbed med dem. For tiden driver jeg inkubator under sofaen i stuen (varmt og mørkt) og tar stadig frem nye stiklinger i lyset. Man blir så glad av slikt!

  Hilsen Anne 🙂

 22. Hei Anne! Fikk anbefalt månedsjordbær som bunndekke under rosene Louise bugnet. Har plantet en alle med disse foran huset. De er akkurat plantet. Kan jeg kjøpe frø nå og så direkte? Hilsen Anne-Sofie

 23. Det at dem spirer godt har du rett i!. Jeg sådde flere pakker, og nå står dem så tett at det er for tett. Aner ikke helt hvilken avstand dem skal ha, men det ser ut som om 20 cm kunne passe. Da skal jeg flytte på dem når dem har avblomstret, og se om dem overlever til neste år. Det har kommet en god del bær selv om dem har stått for tett. Anbefales.

 24. Hei, ser dette er en gammel post, men prøver meg på spørsmål likevel:
  Vokser månedsjordbær vanligvis treigt? Mine ble sådd i slutten av februar, er bare 1-2 cm høye enda, og har så vidt fått tre varige blad. Kan ikke se for meg at de rekker å vokse seg store og gi bær i løpet av sommeren. Savner informasjon om dyrking av månedsjordbær, lite informasjon på nettet. Dette er en fin så – post, men ønsker virkelig en detaljert beskrivelse også om tiden fra spire til ferdig plante. Redd for at jeg gjør mye feil med dem. Ksnskje jeg priklet de for tidlig, og derfor veksten er treg.. Mvh Emilie.

  • Hei, jeg husker ikke hvor raskt de vokste så om det er tregt å ha de på 1-2 cm nå etter en mnd veit jeg ikke sikkert, men det høres ikke egentlig så rart ut. Dette er en flerårig plante, da bruker de mer tid på å vokse seg til enn ettårige. I år vil de ikke bli store, men de vil kunne ha noe bær mot slutten av sesongen. Til neste år vil de ha vokst seg kraftige, og ha mye mer bær, og komme med bærene mye tidligere.

   Tenk på det som en investering! I år lager du planten og noen smakebiter, til neste år har du ett ferdig produkt.

   Jeg kan ikke være mer detaljert, lenge siden sist jeg sådde månedsjordbær nå. Men jeg vil på det sterkeste anbefale at du senker skuldrene litt, så lenge den vokser så går det bra! Jeg skjønner GODT at du blir nysgjerrig og vil gjøre ting rett, og det er viktig å lære av det man gjør, men ikke tenk at du skal få alt superperfekt, da blir du bare sprø når det kommer til hage 🙂

 25. Tusen takk for svar, Anne!
  Nå er ihvertfall skuldrene senket, de brukte tid i starten, men nå får de flere blader for hver dag, og er vel på ca 10 cm høyde 🙂 Trengte visst ikke være så bekymret som du sier, men vil gjerne legge til rette for best mulig forhold så jeg slipper å bli skuffet Men da vet jeg ihvertfall nå at jeg ikke kan forvente veldig stor plante allerede i år.
  Selv om du forteller at det er lenge siden du har sådd månedsjordbær: på bildet med den grønne krukka -husker du om dette kun er én plante fra ett frø, eller om det er flere sammen?

 26. Hei!
  Har du et bilde av hvor store plantene er når du planter dem over i en krukke? Jeg har breddesådd frø, som har spiret og fortsatt vokser inne. Jeg er også usikker på hvor tett man skal plante plantene!
  Håper på svar

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her