Lem i terrassen = usynlig lagring!

Byggematerialene er sponset.

Ser du rekkverket og trappen i bildet over? Ikke det nei, det er fordi det i stedet for et forstyrrende rekkverk rundt, er en lem over trappen. Trappen ned til kjeller ligger helt på hjørnet av huset. Den er så lite brukt at det var det perfekte valget for oss å dekke med lem. Men lemmer er ikke bare egnet for å legge over trapper, for din hage så kan kanskje en lem i terrassegulvet gi deg ekstra oppbevaring?

Har du terrasse på stylter så kan du lett lage et puttested for både små og store ting. Lem er praktisk! Og i denne bloggposten viser jeg hvordan vi bygget vår 🙂

Håper det vil inspirere både dere som allerede har en terrasse (det går ann å lage lemmen i etterkant), og dere som skal bygge ny.
terrassegulv-lem-trapp

terrassegulv-lem-3

Jeg viser her hvordan lemmen er bygget opp. Vi brukte snekkere, men akkurat dette kan alle få til om du holder tunga rett i munnen 🙂 Når jeg begynte å planlegge lemmen så tenkte jeg at jeg måtte ha alt mulig rart styr av hengsler og bokser og veitikkehva, men så forenklet og forenklet jeg til jeg tilslutt rett og slett hadde vanlig gulv hele veien og en usynlig bæring under. Og selve lemmen består av tre deler, dermed blir den lett nok til at svake meg kan flytte hver enkelt lem.

Obs: Du må dimensjonere etter hvor tykke materialer og hvor store spenn du har. Spør der du kjøper trelast om hjelp til å planlegge bæring slik at det blir rett for dine forhold.

terrassegulv-lemBYGG

terrassegulv-byggeskisse

Her er alt snekret sammen på en gang, og så er lemmen skåret løs etterpå. Det er raskere å gjøre, og gir perfekt resultat, men krever litt planlegging. Over har jeg fargekodet bjelkene. De røde brukes til å skru fast terrasseguvlet, de rosa til å skru fast lemmen. De grønne skrus ikke i, de er der kun for at lemmen skal ligge på de.

spikerslag-terrassegulv

Du skrur ned hele gulvet, og så tar du frem sagen og sager opp mellom den grønne og den røde bjelken. Snekkerene hadde en skikkelig fancy sag som gikk på skinne, du kan sikkert bruke enklere utstyr.

terrassen-lem-sage

Sørg for at lemmen er litt mindre enn hullet slik at den lar seg løfte. Vi saget langs husveggen etter at gulvet ble lagt, da fikk vi en rett fin kant, og den nødvendige avstanden for å få lemmen opp og ned. Det blir ofte penest å sage slike ytterkanter etterpå, enn å prøve å få det rett når du legger.

Husk å lage en åpning eller håndtak  slik at du får tak for å løfte opp første lemmen.

terrassen-husvegg

Til sist sagde snekkerene opp lemmen i tre biter, så langt jeg husker brukte de rett og slett en stikksag.

 

lem-terrassegulv-2 lem-terrassegulv

Og over ser du det ferdige resultatet. Tre lemmer som ligger løst på bæringen. De er ikke tyngre enn at jeg kan vippe hver lem opp og skyve over på terrassegulvet.

Har du lyst til å se hvordan vi la resten av terrassen så kan følge hele prosessen her: Grunnarbeide, og konstruksjon/bæring, og legging av terrassebord. Vi er superfornøyd 🙂

Og lurer du på den hvite muren der så er den bygget i Leca! Les om det her

 

 

Kommersielle forhold: Terrassen er lagt med materialer jeg har fått sponset av den norske trelastprodusenten Bergene Holm. De har forresten årlig en uteromspris, bygger du noe i tre så delta, fjonge premier!

terrassegulv-lem-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her