Slik er ekornmor:

Ekorn er flinke og pliktoppfyllende mødre 💚

De er faktisk alenemødre, far gjør ikke mer enn å sette liv i gang og så stikker han sin vei. Så ordner mor med bolig, bærer barna frem i stadig voksende mage, og mater og steller og passer på de frem til de kan greie seg selv.

Ekornmor får ett til to barnekull pr år (jeg har dog opplevd at ekorn i hagen har fått tre på ett år). Hun går drektig i fire-fem uker, og føder vanligvis 3-4 barn pr kull. Ekorn fødes nakne, og etter omtrent tre uker har barna pels og åpner øynene. En uke etter det begynner de på sine første små utforskningsturer utenfor boligen. Ekornets bolig heter bol, som er lukkede «kvistreder» eller utforede innhule stammer. Du kan lage en ekornkasse og henge opp i hagen, jeg har oppskrift på det her.

ekornkasse-3

Ekornmor er omsorgsfull, og passer godt på de små. Dersom hun føler seg utrygg så tar hun barna med seg til en nødbolig hun allerede har gjort i stand. For noen år siden opplevde jeg faktisk en slik barneflytting når fuglekassen hun hadde bosatt seg i ble for liten.

ekorn-flytter-barn

Ekornbarna dier av sin mor til de er 8-12 uker gamle, men så er det slutt. Da flytter mor ut av boligen, og søskenflokken blir værende igjen.

to-ekorn

Det er ikke alltid innlysende hvilket ekorn som er en mor, men hun pleier å se litt sliten ut… hehe. Jeg tuller faktisk ikke! Nesten alle ekorn jeg ser med synlige patter, har lite hår på ørene og ofte litt variabel pels på kroppen. Dette henger natuligvis mest sammen med at de skifter fra vinter til sommerpels, men jeg tror ekornmødre bruker egen pels til å kle bolet slik at de får mindre pels enn jeg ser på gutta. Kan godt være noe jeg innbiller meg dette, og den sanneste markøren er naturligvis pattene, de er ofte synlige i perioden hvor ekornbarna dier.

ekorn-mamma-patter

Så. Hurra for ekornmor! Hun er en av de flinke i dyreverden og stiller opp for sine små 😀 

Andre bloggposter du kan like:
Ekornbarnet ville ha kos, mor ville ha fred…
Mer fakta om ekornbarn
– Hvordan få flere ekornbesøk i hagen!

ekorn-mor-barn

Bilde: Ekornbarn til venstre, ekornmor til høyre. Du kan se forskjell i pels, profil på hodet, og naturligvis størrelse.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Vi har en ekornkasse i hagen som har hengt der i to år uten at noen har vist interesse for den. Nå er det et ekorn som kommer hver dag, spiser godt av meiseringen og sitter på kassa en stund. Vi har håp om innflytting, men bør den rengjøres inni før «sesongen»?

    • Hurra! Da er det nok under vurdering som bolig ja!
      Og jeg ville ikke ha rørt den nå. Da risikrer du å skremme vekk ekornet.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her