Hvordan få flere ekornbesøk i hagen!

Av alle de ulike hagegjestene jeg har hatt besøk av så er det ekorna som er de kjæreste. Det er noe med de små brune kroppene med den lange bustete halen som vekker både glede og forundring, og som varmer meg langt inn i hjerterota.

Dersom du er så heldig at det finnes ekorn i nabolaget ditt så har jeg noen triks du kan bruke for å konvertere de til faste hagegjester. Ja, er du riktig heldig så flytter de inn hos deg 🙂

Ekornbarn-3

Tre hovedtriks:
* Bygg (eller i det minste la være å rive) supervei
* Etabler fantastisk ekornrestaurant
* Bygg ekornhotell det går gjeteord om

ekorn-kabelstrekk

Det beste hagedesignet!
Ekorn hører ikke hjemme på bakken og om du vil ha fast besøk så bør du ha en hage de kan bevege seg til og gjennom uten å måtte ned på bakken over lengre tid. Store trær er jo best, men kabelstrekk, gjerder, hustak og busker funker også. Og dette må henge sammen sånn omtrentlig (ekorn kan hoppe en par meter mellom trær og er fantastisk flinke balansekunstnere).

Dette punktet handler mest om å la gamle trær stå… de har verdi! Og gjerne plante noen trær, en busk eller etablere en pergola eller et tykt tau et egnet sted så du får sydd sammen superveien.

ekorn-5

Den beste restauranten:
Når du først har gjort det mulig å få ekorn inn i hagen, så er det lurt å ha en god restaurant. Og pass på at restauranten henger i et tre som henger sammen med ekornveien.

Den mest populære restaurantypen for et ekorn er åpen og variert buffet. Ekorn forsyner seg både fuglemateren og fra hagens naturlige skattekammer, de fleste liker virkelig variasjon i kosten.

ekorn-6

På foringsplassen eter de alt som fuglene spiser, hvilket vil si at de setter pris på solsikkefrø, alle typer nøtter, ymse typer frø, frukt, brød og meiseboller (både kjøpeboller og hjemmelagde (oppskrift her)). Selve hagen byr på ymse frø og nøtter, samt noe frukt. Som feks hasselnøtter, furukongler og grankongler, lønnefrø, moreller, eple, mm. I tillegg til mat så er det populært med en skål vann, trenger ikke være så fancy, men sett den nær et tre slik at ekornet føler seg trygg, og lett kan komme seg i sikkerhet for morderiske katter. Du trenger ikke tenke på vann på vinteren, da spiser de snø.

ekorn-drikker

Du kan mate ekornet fra de fleste vanlige fuglematere, bare husk å henge de nær en stamme slik at ekornet kan komme til. Ikke for det, luringene får til å forsere de mest utspekulerte oppheng, men om de blir for vrient så bare gnager de hele materen ned 😉 Du kan gjerne svinge innom denne artikkelen om å mate ekorn med fuglemater her. 

 

ekorn-3

ekornbarn-fuglemater4

Den beste boligen:
Ekornboliger kalles bol. Og sånn fra naturen side så kan de lage bol av kvist og kvast (som reder men med tak), og om de finner et egnet hull så flytter de også inn i hulerom i stammer. Det er det siste du kan utnytte for å lage bolig til dine små venner, du kan lage en ekornkasse. Jeg har utarbeidet tegninger til en slik, den finner du her. Er du riktig heldig flytter det inn en liten ekornfamilie i hagen din 🙂

ekornbarn-i-kasse

Pst, å ha en hage med ekorn er kun en av mange muligheter for å skape liv i hagen året gjennom. Klikk deg gjerne over på artikkelen min om levende hager, der får du flere tips til hvordan (og hvorfor) tilrettelegge hagen for søte og nyttige hagegjester!

Bannertest1

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

 1. Hei

  Her på øvre Furuset koser vi oss med besøk av veldig mange forskjellig fuglesafari (har telt 22 ulike) og en hel ekornfamilie og rådyrfamilie.

  Vi hadde to ekorn i fjor, og i år kom det to unger. Ser godt forskjell på de da ungene har mye mørkere og tynnere hale enn de voksne. De er ikke alltid like gode venner, men allikevel ser vi to av dem samtidig på fuglebrettet stadig vekk. En gang kom enda et ekorn, men han ble kjeppjaget. Så de er ikke noe glad i å dele mat.
  Et enda koseligere syn er når en av flaggspettene henger i meisebollen under fuglebrettet og ekornet sitter oppå og spiser. Vi sier at dem har sin daglige date❤️ For de er å se sammen minst 2 ganger hver eneste dag.

 2. Jeg kjøpte meg en ekornmater fra Natur og Fritid og like før jul, og
  den er en stor suksess i hagen 🙂 Jeg putter oppi det jeg har for hånden av ting jeg har registrert at ekornene liker, og nå har vi 3 stykker på besøk hver dag.
  Jeg opplever at ekornmateren gir midre «trøkk» av ekorn på selve fugleforingsplassen, noe jeg syns er bra, da de hadde en tendens til å bli litt dominerende der 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her