Syrinhortensia, anbefales!

Om du vil ha en hortensia som er enkel å lykkes med, og som er vakker, ja da synes jeg du skal vurdere syrinhortensia. Den (og vierhortensiaen) er mye tøffere og greiere enn hagehortensia, og absolutt en busk jeg anbefaler!

Syrinhortensia, Hydrangea paniculata, er herdig til H5, og om den skulle fryse tilbake så gjør ikke det noe for den blomstrer på årets gren. (Her kan du finne ut hvilken herdighetssone du bor i, H5 er tøft nok til at det kan passe for svært mange)

‘Pinky Winky’
‘Pinky Winky’

Syrinhortensia trives i både sol og halvskygge, og trenger ikke noe spesiell jord, altså ikke surjordsplante. Den trives ikke på tørre plasser, og bør vannes flittig det første året til den har etablert godt rotnett.

Jeg har hatt syrinhortensia i krukke i flere år nå, og det har gått veldig fint hos meg. Om du ønsker å ha den i krukke så husk at krukken bør være stor og godt drenert, og du må være villig til å vanne så den ikke går tørr. Og, husk også at når planter står i krukke så må du minst legge på en herdighetssone på det du egentlig har, så jeg vil ikke anbefale syrinhortensia i krukke i H5, men H4 bør gå.

‘Grandiflora’
‘Grandiflora’. Den blå bak er trolig Hydrangea serrata. Det er i alle fall ikke en syrinhortensia, finnes ikke blå syrinhortensiaer

«Blomstene» på syrinhortensia er hvite, lysegrønnhvite, eller lys rosa. De fleste av de hvite får en rosafarge på høsten. Jeg skriver blomstene i anførselstegn fordi det vi ser som blomster ikke egentlig er blomster, det er høyblader som er der for å gi oppmerksomhet til blomstene som er langt mer unnselige. Det fine med dette er at høybladene holder seg på planten i månedsvis, og det ser derfor ut som om hortensia har veldig lang blomstring.

ukjent, samme som under.

Syrinhortensia er en busk, og den tåler beskjæring godt og kan formes til ett tre. Om du ønsker oppstammet tre så anbefaler jeg at du kjøper det ferdig stammet opp, tror det er vrient å lykkes med dette fra noe som allerede har buskfaskong.

Om du ønsker å holde den lav så kan den beskjæres, og da bør dette skje på tidig vår. Men verdt å si at denne busken ikke er som rips ol, du må ikke beskjære, den får neppe mer blomster av det.

Blomstene er populære blant humler. Jeg ser ikke så mange humler på ‘Vanilla Fraise’ og ‘Limelight’, for der er det nesten ikke faktiske blomster, mest høyblader. Mens på ‘Pinky Winky’ og ‘Grandiflora’ så flokker de seg om. Og jeg går ut i fra at det samme gjelder på den rene arten.

Ukjent
Ukjent, men ligner på ‘Pinky Winky’.

Om du nå føler deg fristet så ta turen til ditt hagesenter og spør om de har syrinhortensia inne fortsatt. Dette er helt standard vare og bør være noe de har, men det kan hende de er utsolgt nå så du må vente til våren. Det kan også hende du har flaks og den har kommet på salg, jeg får en oppstammet Pinky Winky inn på tirsdag som en venn handlet for meg på salg, elsker sånt 😀

Flere bloggposter om hortensia:
Fantastiske ‘Vanilla Fraise’ (det er ikke det at den er bedre enn alt annet altså, det er bare det at det er den som har vært mest fotogen hos meg før)
Tidligere bloggpost om syrinhortensia, har andre bilder
Vierhortensia, også tøff og verdt å vurdere

Vanilla Fraise
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hagen her er full av både Vierhortensia og Syrinhortensia. De blomstrer på årets skudd, men grenene er flere år gamle og tåler frost. Det er jo derfor disse buskene kan bli så store.

 2. Hei,
  Jeg plantet 2 syrinhortensia for 5 år siden, den ene har blomstret fra første året, men den andre har fremdeles ikke kommet med blomster – og ikke i år heller… hvorfor ? Bør jeg beholde den eller plante en ny?
  Kirsten

 3. Hei Anne! Jeg har syrinhortensia I stor krukke. Den er kraftig og blomstrer vilt, men nederste blader har blitt brune og gule. Har god drenering i denne potten og gjødsler som det skal gjøres.
  Har du opplevd noe liknende på din syrinhortensia I krukke?
  Lena

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her