Mitt hovedtriks for godt hagedesign er rammer.
Finne en måte å gi arealet en struktur, noe som virker samlende. Da kan man nemlig la plantene gå bananas innen rammene sine, men fortsatt oppleve at hagen er gjennomtenkt og vakker.
Forrige uke besøkte jeg hagen til Bodil og Thomas i forbindelse med serien jeg lager for Tilboligen. Les bloggposten om drivhuset deres her (betalt innhold). Det var et lekkert drivhus, men det var ikke bare drivhuset som var imponerende. Hagen var minst like interessant og ga meg en finfin mulighet til å vise dere noen hagedesigntriks 🙂
Rammer kan jo være så mangt og må ikke forstås for bokstavelig. Arkitekten i meg har lyst til å kalle det strukturerende element, men jeg tror rammer er mer forståelig. Noen eksempel på rammer er bedkanter, stier, murer, gjerder, byggninger og annet som skaper linjer i hagen. Planter kan også danne rammer om de står mange like i ett system. Feks om du har en hekk eller en rekke med trær.
På de to første bildene gjør grusstien med sine steinlagte kanter jobben som ramme.
Stien i midten er definitivt ikke en ramme, men den er en linje som bidrar til å definere bevegelsen gjennom hagen. Godt eksempel på at begrepet ramme ikke skal tas for bokstavelig 😉
Bodil har brukt kastanjegjerder for å gi hagen både visuell og praktisk ramme. Her har hun rammet inn kjøkkenhagen, noe som er pent, men enda viktigere er det at det holder hundene unna bedene.
Grønnsaksbedene er også rammet inn, pallekarmer er helt magiske slik, automatisk orden!
Pst: Nysgjerrig på kastanjegjerder? Les grundig bloggpost om de her!
Pst2: Nysgjerrig på pallekarmer? Les grundig bloggpost om det her 🙂
Hagen ligger i to nivåer, den nederste her er steinlagt, med en riktig pen steinkant rundt som er noe høyere enn gulvet slik at bedet blir lett opphøyet.
Og her ser du tydelig magien i å kombinere harde materialer med myke linjer! Se så flott det blir når steinen snirkler seg over flaten på denne måten 🙂 Nå er jo hagen ganske nyetablert og ordnet, men etterhvert som den vokser til vil plantene kunne velte seg utover uten at det føles rotete.
Og så må jeg strekke litt på dette rammebegrepet igjen. For ja, store gulvflater kan også være rammer, ish. Kanskje mest fordi gulv alltid har en kant mot omgivelsene. Men ja, poenget er altså at gulvet kan bidra til å bryte opp og stramme inn. Skape orden 🙂
Gulvet over er stensatt med en høyere kant mot bed, gulvet under er trebelagt og ligger over bedet nedenfor.
Håper du fant inspirasjon i bildene og mine tanker om hvordan og hvorfor skape strukturer i hagen 🙂
Vil du se mer av hagen så kan du det i drivhusposten (betalt innhold)
Tusen takk til Bodil for at jeg fikk lov å komme på besøk og dele av hennes magi med dere!