Sank naturmaterialer: Mose!

Jeg kjører fokus på skogsskatter denne uken. I går ba jeg deg om å samle blåbær og tyttebærlyng, i dag handler det om moseinnsamling, og så følger jeg opp med flere naturmaterialer fremover.

Mose! Herlige tepper og tuster du kan ha i krukker ute, binde til kranser eller transformere til dekorasjoner. Takknemmelig, koselig, grønn og god. Er den grå er den ikke mose, da er det lav, og det er en helt annen greie så den skal jeg skrive om en annen dag.

Hvilken mose er best?
Når du skal bruke mosen i dekorasjoner er det verdt å tenke over hvordan den ser ut når den tørker, spesielt om du skal ha den inne. Mange moser tørker pent, og noen blir brune og kjipe. Men fordi det finnes mange tusen slag mose så anbefaler jeg at du rett og slett plukke litt ymse av det du finner, og om du ønsker å bruke mosen inne så kan du ta inn litt og la den tørke, og se hvordan den oppfører seg. Det er sånn jeg gjør det selv i alle fall, for selv om sigdmose (til venstre i bildet over) tørker ekstra pent, så gidder jeg ikke bruke evigheter på å leite den opp. Da vil jeg heller utfordre meg selv på å lage noe kjekt med det jeg finner.

Test av mose for å se hvordan den tørker
Test av mose for å se hvordan den tørker, oppfølges om en par dager.

Hvordan plukke mose?
Det er enklere å bruke mosen når det er samlet enn når alt har blitt hultetterbulter, så plukk i flak eller store tuster. Plukk kun mose som vokser alene, vokser den sammen med feks gress så blir det masse ekstra arbeide å rense. Jeg foretrekker å sanke mosen i poser, fordi det er lettvint i skogen, men du kan like gjerne legge det rett i en kasse. Dersom det følger med jord så pass på å legge grønt mot grønt, og røtter mot røtter (altså i lag annenhver vei), ellers får du masse ekstra bry med å vaske mosen ren for jord etterpå.

Nb: Du skal spørre grunneier før du forsyner deg med mose. Dersom du velger å hoppe bukk over det så sørg i alle fall for å ikke ødelegge. Det vil blant annet innebære at du ikke sanker rett ved tursti og hytter, og at du absolutt ikke går inn på plantefelt (babyskog) og holder deg unna værneområder.

Hvordan oppbevare mose?
Jeg foretrekker å oppbevare mosen ute, da holder den seg fersk og fin i mange måneder. Jeg sorterer mosen i ulike slag, og legger den i godt drenerte kasser (matbutikken har ofte blå små som du kan få gratis). Har du ikke egnede kasser så kan du legge det i poser, men pass på at det ikke blir for tett og vått, da kan mose mygle. Jeg grovsorterer vekk «bøss», men eventuell finrensing venter jeg med til mosen skal brukes. Kassene kan stå under åpen himmel, eller under tak. Står de under tak bør du passe på at den ikke tørker helt ut. Har du ikke eget uteareal så kan du ha mosen i en kjølig bod, eller i en fryser. Sett gjerne kassene på nordsiden, men det er ikke så nøye nå som det er svak vintersol.

Normale mennesker greier seg sikkert med _en_ kasse... ;) (pst, se etter blå soppkurver på matbutikken, der kan du få de gratis)
Normale mennesker greier seg sikkert med _en_ kasse… 😉

Hvordan forberede mosen for bruk:
Jeg tar mosen inn og om den er frossen eller tørr så skyller jeg den med vann/legger i lunkent vann (ikke legg mose med jord på i vann). Dersom du skal ha mosen inne og er engstlig for å få med kryp så kan du la mosen ligge helt under vann i noen minutter, da drukner insektene. (Jeg gidder ikke, og dessuten har jeg erfart at det er veldig lite kryp i mose som har ligget noen dager ute i en plastkasse, de har allerede rømt). Jeg renser mosen for nåler og annet jeg oppfatter som søppel, og så er den klar for bruk.

Hva kan man bruke mosen til?
Alt! Hehe, eller nesten da 😉
Jeg har lagt ved noen lenker til tidligere dekorasjoner under, og så kommer det flere tips utover vinteren. Så sank inn nå, så har du noe å leke med når snøen og frosten har lagt seg 😀

Litt inspirasjon fra gamle bloggposter:

mosehjerte-rustikk

Ett fylt mosehjerte! Selve hjertet er laget med hønsenetting, det hele er forklart her

mosefat2

Mosefat! La deg inspirere her. Der er det dessuten flere moseideer 🙂

Lag verdens enkleste mosehjertekrans

Ett enkelt mosehjerte. Dette er superenkelt og rimelig raskt å lage, se hvordan her!

mosebord-franciska-3

Fraciska lagde en duk av mose! les hvordan her.

Pst: Det blir masse mer dekorasjoner med naturmaterialer fremover! Følg meg gjerne på Snapchat, og Facebook, og Instagramkontoen så lover jeg å inspirere :)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Hei
    Først vil jeg kommentere at du har en utrolig koselig blogg . Blir litt roligere i sjelen av å bla igjennom …;-)
    Mitt spørsmål er hva gjør jeg for å få tilbake småfuglene på fuglebrettet? Skjærene har tatt fullstendig over og alt jeg legger ut av fuglemat tar skjærene … hva gjør jeg for å bli kvitt skjærene ???

  2. Til Inger Lise med skjærer på fuglebrettet:
    Jeg har laget et bur rundt fuglebrettet, så skjærene kommer ikke til. Jeg brukte noe grovmasket netting jeg hadde liggende, mendetfinnew mere fancy og dekorative måter å gjøre det på. Min erfaring er også at skjærene ikke liker å henge og dingle. Så meisebollene henger jeg på tynne grener eller i så lang snor at skjærene ikke får fatt i dem. Frøautomater som henger og dingler går også fri for skjærer, hvis de ikke har sitteplasser i nærheten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her