Humlas favoritter akkurat nå, + info om humlegata på Tøyen!

Humlene er våre viktigeste pollinatorer, uten de og biene så blir det kaos rett og slett. Mye av maten vi spiser må pollineres av de, og enda mer av maten dyrene spiser (både ville og tamme) er avhengig av pollinatorene.

Dessverre så takler ikke humla så godt vårt moderne samfunn, blant annet fordi hun ikke finner nok å spise. Men, der kan du hjelpe! Når du i sommer skal kjøpe deg frø, knoller eller planter så kan du velge noen som er humlevennlige. Hagen blir vakrere, humlene blir flere og du får gleden av å ha en levende hage full av summende humler og dansende sommerfugler.

Her finner du noen av mine humleplantelister:
Ni humleblomster du kan så rett ut i bedet, (og du finner enda flere i stativ merket Bie elsker blomst)
Humleplanter for krukker
Ekstra herdige stauder som er goe matfat
Busker med humletekke

 

Humlegata på Tøyen
Bor du i eller nær Oslo? Da vil jeg gjerne få tipse om Humlegata på Tøyen! Det er et arrangmenet i regi av La humla suse, og i dag, 28 mai og 4 juni har de plantedager! Hjelp de å plante de plantene de har, eller ta med noen fra hagen din egen om du har litt overskudd.  Den 21 juni er det formell åpning, og da kan du blant annet få være med på humleplantevandring med meg. Men mer om humleplantevandring senere 🙂

 

Humlenes favoritt i min hage i dag: 
perleblomst-lungeurt

Til venstre finner du noen snart avblomstrede perleblomster som har vært veldig populære. Til høyre ser du humlas definitive favoritt akkurat nå: lungeurt. Ingen over, ingen ved siden, det er her humlene stort sett er å finne 🙂 Trassig staude, den rene arten er veldig villig, de mer fancy navnsortene vokser ikke like kraftig.

bergblom-silene

Til venstre: Bergenia/bergblom. Godt kjent for å være trassig. Tåler både sol og skygge og kalde vintere. Til høyre er rød jonsokblom. Egentlig en markblomst men i England (og hos meg) dyrkes den også som hageblomst. Er i likhet med bergblom trassig og vakker og litt undervurdert. Og så er hun ekstra populær hos humler med lange tunger.

svibel-forglemmegei

Til venstre ett stk svibelslabbedask. I teorien vakker, i praksis ikke ettersom (iallefall denne) har så veik stilk at den bare ligger utover som et slakt. Humlene bryr seg ikke så mye om det da, men det irriterer hageeieren 😉 Til høyre finner du forglemmegei. I følge humleboka mi er denne meget populær hos både humler og bier. Jeg er noe skeptisk for jeg ser de aldri spise av den her, men det kan være fordi jeg har så mye annet de foretrekker. Ser du jevnlig insekt på dine så blir jeg glad for tips!

alpeklematis-vortemelk

Alpeklematis til venstre, blomstrer så vakkert foran gjerdet, noe sammenhuket for å beskytte seg mot vinden… (oppdatert: Jeg ble gjort oppmerksom av en leser om at den står under alvorligeste svartlistegrad hos Artsdatabanken, følgelig ikke en plante jeg anbefaler noen å kjøpe!) Og til høyre ser du vortemelk. Helt sjokkert over at jeg har glemt å blogge om den og brødrene dens, det må jeg se å få gjort, det var en av fjorårets store oppdagelser 😀 Akkurat denne på bildet har sågar et navn, som jeg har glemt. haha. kommer sterkere tilbake med det 😉

Håper du ble inspirert av bildene her eller listene i toppen til å så eller plante litt for humla! Vil du lese mer om hvordan hjelpe humla så finner du tips her. Og husk, en av de mest hjelpsomme tingene du kan gjøre er å bidra til å spre informasjon, så del gjerne denne eller andre humleartikler. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her