De skjønneste staudene akkurat nå

Jeg er stadig på min misjon for å vise at september og oktober kan være fantastiske hagemåneder! Så, i dag tok jeg en tur ut i det fantastiske været og tok bilder av de plantene som ropte høyest på oppmerksomhet slik at jeg kan vise dere litt av alt gullet som finnes. Jeg håper du også vil bidra til å spre høsthageglede, les mer i bunnen av posten!

Alle disse er stauder, det vil si flerårige blomster. Det står oppgitt herdighet ved hver enkelt, om du ikke kjenner til din lokale herdighetssone så anbefaler jeg at du leser deg opp på det her. Det gjør det mye enklere for deg å lykkes med flerårige planter om du kjenner herdighetssonen din!

hoststauder-8

Høstormedrue, Cimicifuga ramosa
Plutselig sprang ormdruen ut, og fylte bedet med skjønne hvite spir og deilig duft. Konstant omkranset av sommerfugler og andre insekter, og virkelig vakker både på avstand og tett på. Les mer om ormdrue her
Jeg er ikke sikker på hvilken navnsort jeg har, muligens ‘Atropurpurea’, men er sånn passelig sikker på at det er høstormedrue. Finnes forøvrig mange ulike ormdruer med litt ulike høyder og herdigheter. Fra H3 til H7, og varierer på høyde fra 100 til 200cm.
Men akkurat høstormdruen er:
– Herdig H6
– 150-200 cm høy
– Hvite blomster, mørkt bladverk

hoststauder-4
Blodtopp, sanguisorba tenuifolia ’Alba’
De av dere som er faste lesere har jo utvilsomt fått med dere denne i år. For en plante! Nå er den på hell og ikke like vakker nær på som før, men fortsatt vakker nok 🙂 Les om den her.
– Herdig til H4
– Opp til 150 cm høy
– Nikkende blomsterhoder på lange slanke stilker, denne navnsort hvit, finnes også rosa.

legeblodtopp

Legeblodtopp, sanguisorba officinalis
Den litt mer beskjedne broren til Tenuifolia ‘Alba’, men flott når du bare oppdager den. Jeg har en plante, og gleder meg til den vokser seg større for denne ser jeg gjør seg best som en stor tue. Høy og lett, mørk og vakker.
Jeg har skrevevet om legeblodtopp og de andre blodtoppene her.
– Herdig H6-H7
– 50-100 cm høy
– Masse små blomster»hoder» på tynne grener.

hoststauder-6

Høstfloks, Phlox paniculata
Bestemorsplante som blomstrer fra junli og utover mot frost. Noen av mine har gitt seg, andre holder fortsatt på. Denne står midt i utsikten min fra sofaen og jeg ser på hele dagen. Vakker! Les mer om høstfloks her.
 Herdig H6-H7
– 40-120 cm høy
– Blomster i hvit, rosatoner og lillatoner, og nesten rødt. Både enkle og doble blomster.
– Noen har duft

hoststauder-5

Høstanemone (Kinasymre), Anemone hupehensis
Høstanemonene ser tandre ut, men det er kun en illusjon. Trass blekrosa farge og nikkende blomster, her er en dame som vil og kan om den får det slik den vil. Og det den vil ha er god og næringsrik hagejord.
– Herdighet H3-H4
– 50-100 cm høy
– Hvite og rosa blomster.

hoststauder-2

Purpursolhatt, Echinacea
Jeg eeeelsker purpursolhatt! Dessverre har noen av mine gått ut i vinter, det ble foreslått at de har stått for tett i bedet. Men jeg har kjøpt nye jeg, så ædabæda 😉 Les om purpursolhatt her.
 Herdighet H5 (kan være dårligere for noen av navnsortene)
– 60-100 cm høy
– Blomster i hvitt, rosa, lilla, gul, orange, rødt og grønn.

hoststauder-3

Bergknapp, Sedum
Det finnes mange ulike arter av sedum, endel av de blomstrer på høsten med ulike rosa-toner på blomstene fra lys via gammelrosa til mer lilla og rød-burgunder. Blomstene er veldig populære med insektene, og står lenge. Fordi den tåler litt tørke så er den ekstra godt egnet for krukker, du kan se to ulike sedumer i mine krukker her.
De ulike artene har svært ulike høyder og herdighet. Herdigheten går fra H4-H8, mens høyder varierer fra 10-40 cm. Veldig lett å dyrke, og enda lettere å formere opp da det nesten bare er å stikke en gren ned i bakken så slår den røtter. (mange opplever jo at disse setter røtter når de står i en blomsterbukett).

hoststauder-7

Hvilken stauder blomstrer på sitt vakreste hos deg nå?

Veldig gøy om du vil vise frem dine høstskatter! Bruk facebooksiden, eller legg den på Instagram og tagg med #moseplassen (helst nytt innlegg ellers er de så vriene å finne igjen). Du kan også snappe meg bildet (bruker: Moseplassen), eller veldig gjerne lage en bloggpost og legge lenken her i kommentarfeltet.
– Jeg samler sammen og lager en bloggpost med deres favoritter, så bli med og spre inspirasjon om hvor vakker høsthagen kan være!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Vakreste vakkerskatt akkurat nå..må bli Ligularia denticulata eller breibladnøkketunge. Sommerfuglene er også begeistret for denne og de kler hverandre så godt! Ellers så blomstrer, høstanemonene, som har stått veldig lenge i år, kryptorskemunn, hvit fredløs, solhatt og oktoberbergknapp. Kattehalen henger fremdeles med, det samme gjør rosene, men de er vel ikke stauder og teller kanskje ikke her?..President og Ville de Lyon er oxo i farta sammen med syrinhortensia, heller ikke stauder, men gleder for det! Høstormedruene står og vitner om en lys fremtid med sine perlerekker i hvitt og purpur, gleder meg for de dufter så godt..bare ikke frosten tar dem før de kommer så langt!

  2. Kanskje du skulle minne dine lesere på at det først og fremst er røttene man dyrker, resten kommer jo stort sett av seg selv hvis lysforholdene er passende. Tror ikke alle er klar over dette.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her