Sank naturmaterialer: Lav

Lav er ett evighetsmateriale. Nesten. De fleste lav tåler meget godt å tørke, og kan oppbevares i årevis uten å miste sin sjarme. Både i sin naturlige form, og i ferdige dekorasjoner.

Mange blander sammen mose og lav, noe som er forståelig, men bør unngås. For de to plantene er virkelig veldig ulike (både i voksemåte og i bruk i dekorasjoner), og de er ikke det minste i slekt. Faktisk er lav dannet av sopp og alger som samarbeider!

Det finnes mange slag lav. Nedenfor viser jeg noen av de vanligere lavtypene, og nedenfor det får du tips for plukking og oppbevaring av laven. Og til sist en dose inspirasjon til dekorasjoner 🙂

reinlav

Reinlav.
Det finnes en rekke ulike typer reinlav. Den mest brukte i dekorasjoner heter kvitkrull og ser litt ut som myke runde skydotter, svært vakker, og enkel å jobbe med (til venstre i bildet). Men de andre reinlavene er også verdt å plukke. For i tillegg til at det er fint med variasjon på fasong, så kan de også avvike litt på farger, så ha med deg øynene og plukk det du liker.

Vokser mye på fjellet, men også i åpne skogsområder kan du finne reinlaven.
Populært kalt reinmose, men det synes jeg vi skal slutte med, lav er som sagt ikke en mose 😉

lav-islandlav

Islandlav/ Brødlav:
Er visst vanlig over store deler av landet, men jeg kan ikke si at jeg har sett den noengang selv. Men jeg fikk for noen år siden en kasse av superkreative Kari Rudi (hun med bloggen Atelier Kari), og det er virkelig en lav som er verdt å plukke om du finner! Det beste med islandlav er at den har både flott fasong, og en annen fargenyanse, og så henger den godt sammen og kan brukes på masse varierte måter. Se feks her og her

lav-rabbeskjegg

Skjegglav
Trådaktig lav som vokser på gamle grener, og/eller på fjell. Finnes masse slag. Dessverre er noe av den utrydningstruet, og jeg synes ikke det er lett å se hvem som er hvem av de. Den flotteste skjegglaven har tynne lange tråder, og en av de er den nær truede gubbeskjegg. Om en av dere tilfeldigvis er biologer og kan gi tips om hvordan i felt se hva som er greit og ugreit av de som (i mine øyne) ligner på gubbeskjegg så vil jeg bli glad for tips, for nå tør jeg ikke plukke de og lar hele hurven henge enda så fine de er..

På bildet ser du rabbeskjegg. Den er klassifisert som livskraftig og kan plukkes med god samvittighet, (om du har spurt skogeier og ikke er i verneområde).

lav-5

Lavkledde grener
På gamle grener kan det etablere seg lav, bla skjegglav som nevnt over, men også andre. Noe av laven som vokser på grener blir så omfangsrik at den kan plukkes løs, men stort sett så lønner det seg mer å rett og slett ta med grenen også. Grenene kan så brukes hele, eller klippes opp i mindre biter.

 

OM SANKING AV LAV
Aller først: Du skal faktisk spørre skogeier før du sanker lav, og mose, og lyng og bar. Det trenger ikke være så vanskelig, sving innom en bonde og spør om du kan få sanke i skogen hans, så får du nok ja eller tips om hvor spørre. Husk også på at du når du samler bør vise omsyn til andre som går tur, så ikke lag store sår rett ved en tursti. Og til sist: Ta mye av det det er mye av, og lite av det det er lite av, da ødelegger du ikke bestanden.

I selve sankingen så er mitt beste tips at du unngår lav full av nåler… Seriøst, bruk fem minutter mer når du sanker, så sparer du deg for mye irritasjon når du bruker 😉
Ellers: Prøv å sammle i flak eller dåtter, da er den enklere å bruke etterpå.

OM OPPBEVARINGER AV LAV:
Lav kan oppbevares både ute og inne. Den tåler godt å tørke, så du kan tørke den helt og ha den inne, eller i garasjen. Er den helt tørr kan den ligge i tette poser. Eller du kan la den stå ute i godt drenerte kasser, da trenger du naturligvis ikke tørke den. Det du ikke kan gjøre er å la våt lav ligge dagevis i tette poser, da blir den slimete og kjip og råttner.

 

NOEN DEKORASJONER MED LAV:

lavkrans-2

Lavkrans. Denne er laget med reinlav, islandlav og rabbeskjegg. Jeg viser hvordan her
(og du, bildet over er tatt i dag, men kransen er tre år gammel!)

lavhjerte

Kanskje det artigste jeg lager med lav er slike hjerter. Det kan du også, med reinlav og pepperkakeform! Se hvordan her.

georg-jensen-adventsstake

Lavkledde grener som dekor til adventstake. Se flere adventsdekorer her.

DIY-kvistkrans

Kvistkrans med lavkledde grener. En helt annen teknikk enn den første kransen, se video som viser hvordan her.

Dette var fjerde post i en serie om å sanke naturmaterialer. De tre andre kan du lese her:
Sank mose
Sank tyttebærlyng og blåbærlyng
Sank kongler

Del gjerne dine favorittbruksmåter for lav i kommentarfeltet, og husk å ta innsamlingsturen før snøen legger seg! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Så flott du skriver om dette. Har lav i mange år- og det er godt nå, når «gikta herjer». Stor kjellerbod inneholder mye… Det er jo utallige måter man kan bruke dette på. Som du viser er det flott på advendtsstaker og kranser. De lavkledde grenene er alltid et fast innslag i en gammel syltekrukke til jul.- påhengt røde epler.Utrolig inspirerende fra deg- som alltid. Takk.

    • Høres veldig flott ut med røde epler mot lavkledde grener Anne Elise! Jeg ser det for meg, takk for inspirasjonen til deg også!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her