Blomster til balkongen: Rosa

Jeg koser meg for tiden med å planlegge hvilken planter jeg skal ha på den nye balkongen. Fordi jeg liker roen det bringer så blir de ulike områdene utdelt hovedfarger, og borte ved hovedsitteplassen (som jeg viste frem tidligere i uken) så blir hovedfargen en rekke nyanser av rosa, alt fra det helt lyse og over mot de mørkere burgunder og lilla.

Så, her er noen blomsterplaner for balkongen, og til de av dere som nå blir forvirret og tenker: Jammen, dette kunne jo like gjerne vært planene for et bed.. så JA, det stemmer! Vi må slutte å la oss begrense til å ha sommerblomster i krukker! Busker, trær og stauder er også egnet for krukkeliv, du må bare unngå de tørsteste plantene, sørge for at krukken er romslig, og gi de god jord. (se her for flere tips om hvordan lykkes med krukkene).

 

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineum
En flerårig klatreplante, Er ikke vinterherdig og brukes ofte som sommerblomst, eller kan overvintres inne.
Får et fantastisk dryss med blomster, som består av en mørk trompet, og en lysere klokke. Klokken er høyblader og holder seg på etter at blomsten har blomstret av, noe som gir planten meget lang og overveldende blomstring.
Kan såås, men det er litt i seneste laget nå. Selges som planter på velasorterte hagesentere.

Entusiastisk på å slynge seg og skal få vokse langs rekkverket 🙂

 

Hagepoppelrose, Lavatera trimestris ‘Silver Cup’
Lettsådd, lettstelt og trassig ettårig plante. Har ikke hatt den på noen år, men i år må den få være med igjen! Kan såås direkte ut i april-mai, blir ca 60 cm høy og får rosa blomster med stenk av sølv i. Har ikke prøvd den i krukker, men ser ingen grunn til at den ikke skal takle det helt fint, men må muligens støttes opp litt.

Les mer om hagepoppelrose her

 

Julerose, Helleborus (hybrid)
Staude som blir omlag 30 cm høy, har vintergrønne blader og blomster i ulike toner av hvit og rosa. Blomstrer meget tidlig på våren, og er høyt elsket av humler og andre pollinerende insekter. Vakker rett og slett, og tøffere enn mange tror, så denne kan dyrkes i mange hager, og i krukker (H5)

Jeg hadde svært mange juleroser i gamlehagen, noen av de har fått bli med hit til balkongen og jeg gleder meg til blomstring!

 

Silkepeon (hagepeon), Peaeonia lactiflora
Gammeldags og folkekjær staude som blomstrer i juni-juli i nyanser av hvitt og rosa og blir 70-100 cm høye. Ish. Peoner er ikke plantene som presterer lengst, men naturligvis har jeg plass til juveler som gnistrer en par uker! Det fine med krukker er jo at de kan flyttes på og dermed dyttes inn i bakgrunnen når de er kjedelige, og peonene har igrunnen fint bladverk, så klart jeg må ha med denne skjønne stauden! Her er dog støttesystem et absolutt must.

Mange tror at peoner er tandre. Det er de ikke, silkepeonene er faktisk herdige til H7. Men de liker ikke at du tafser på røttene dems så la de stå i ro i en krukke du ikke planter om. Les mer om peoner og stell av de her. 

 

 

Middagsblomst, Dorotheanthus bellidiformis
Jeg jobbet på ett lokalt handelsgartneri (hagesenter med produksjonsenhet) når jeg var barn, og en av de for meg rareste sommerblomstene vi solgte var middagsblomst. De ser ut til å ha gått helt av moten, men de er virkelig kule og verdt å dyrke og i år skal jeg prioritere å så de igjen!

Spiselige, lav og teppedannende, og visstnok tørketålende. Tipper den havner som bunndekker under ett av trærne, eller kanskje i planteveggen…  Les mer om middagsblomsten her, ikke vanlig i salg så denne må du selv så (mars-april). Impecta og T&M har frø.

 

Valmuer
Oki, her måtte jeg jukse litt, for bildet over viser en staudevalmue, mens jeg egentlig har tenkt å så meg noen ettårige valmuer. Har masse frø liggende, som aldri har blitt sådd…

Det finnes mengder av herlige valmuer, i fargenyanser fra hvit til gul til rosa, rød, orange og lilla. De har de kuleste knoppene, vidunderlige vaiende blomster, og artige frøkapsler. Humlene liker de så lenge du holder deg til de åpne (ikke fylt).

Valmuer liker ikke å bli tafset på røttene sine. Så denne bør såås direkte ut der den skal vokse, eller i single potter. Ikke planter å breddså for prikling.

 

Alunrot, Heuchera
Denne luringen er ikke på lista på grunn av sine blomster, selv om de også er ganske fine i nyanser av rosa og hvitt. I dag er alunrot en populær plante blant mange hagedesignere fordi man har kultivert frem så mye spennende bladverk. Den kommer i alt fra ulike nyanser av grønn, inkludert de lyse lime tonene, men også ulike nyanser av rødt, både mot det orange og mot det lilla. Samt at noen av bladene har tegninger i sølv.

Alunrot er en staude, og rimelig herdig (H6), men ikke den mest trofaste. Den har en uvane med at den vokser seg opp av bakken, og de mest fancy bladfargene kan være vanskelige å få til å overleve fra år til år. Så ikke ett sikkert kort, men vel verdt en sjangs.

.

Oki. De to siste her vil jeg ikke nødvendigvis anbefale en nybegynner med bitteliten balkong i solsteiken, de er nemlig i følge boka litt tørste. Men. Har du litt skygge, og/eller er flittig til å vanne så ser jeg ingen grunn til å ikke ha de. Jeg har selv hatt syrinhortensia i krukke i flere år, gikk brillefint, og akeleie gror jo som ugress så hvor tørst kan den egentlig være?

 

Akeleie, Aquilegia vulgaris
Romantiske, villige, gammeldagse og vidunderlige. Akeleier tror jeg ikke er den første planten folk tenker på for balkong, litt med rette for den liker ikke å tørke ut. Men den er ellers veldig herdig (H8, dvs absolutt alle hager i Norge), bladverket er pent (klipp det ned etter blomstring så får du nytt friskt bladverk som danner bakgrunn resten av året), og den er humlemagnet, og slik får du en ekstra dimensjon til uterommet ditt.

Jeg kommer til å la den stå i en romslig krukke, gjerne ikke i mest solstekende plass, og regner med at det går fint. Heng på så får vi se!

Les mer om akeleier her. 
(og hehe, ja, det ble visst med innkjøpet av frø, fikk aldri somla meg til å så. men frøene er fortsatt gode de, og jeg fikk ikke med meg noen akeleier fra Nordstrand så nå blir i alle fall de frøene sådd!)

 

Syrinhortensia, Hydrangea paniculata
Jeg skal naturligvis ha både busker og trær på min lange takterrasse, de er viktige for å skape volum og miljø, og den mest selvskrevne av de alle er syrinhortensiaen. Jeg maser om dette hvert eneste år: Kjøp skikkelige hortensiabusker, ikke de buketter-på-rot greiene som roper så høyt og fristende. Bukett-på-rot er fint en måned eller to, mens skikkelige busker er fine år etter år etter år, og blir mange ganger så stor… (kan beskjæres om de blir for store)

Personlig sverger jeg til syrinhortensia fremfor annen hortensia fordi den er hakket lettere å lykkes med, men det finnes også andre gode hortensiaer, snakk med ditt lokale hagesenter. Obs. Generelt er hortensia en tørst plante. Gi den en stor krukke, og la den gjerne stå med litt skygge.

Bildet viser en av mine favoritter ‘Vanilla Fraise’, den er med fra gamlehagen 🙂 Les mer om syrinhortensiaen i denne artikkelen.

 

 

Det var noen av mine kjæreste rosa venner. Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Mårbacka pelargonia (eller Dronning Ingrid). Kanskje ikke så spennende, men alltid vakker. Takk for i spirasjon.

  • pelargonia er jo en meget god krukkeplante ettersom den tåler tørke så godt, så det er en smart favoritt å ha!

 2. Så flott. har selv sådd blodbeger. Kjempeverbena skulle også passe fint inn i den paletten der. De hadde jeg i krukke i fjor.

 3. Jeg har mange yndlingsplanter, Lathyrus fx og clematis montana rubens ‘Mayleen’ (i krukke). Sidstnævnte skal så i år have selskab af ‘Superba’, som er lidt mere over i det gullige, håber jeg. Desuden holder jeg også meget af Rodochiton, som her i landet har flere navne, ‘Prinsesseskørt’ bl.a. ….. men Dronningen over alt, hvad der findes i min have, er min HVIDE ROCKII TRÆPÆON med purpursort midte og en fuldstændig berusende, guddommelig duft. Desværre holder blomsten kun i ganske få dage, men hvilke dage! Jeg plejer derfor hver dag at sætte mig på en stol foran den i så lang tid, som jeg på nogen måde kan holde mig i ro, og fokucere på blomsten og dens duft lige som kejserne i det antikke Kina ; )
  Glædeligt forår
  Jytte
  http://www.danishkitdesign.com

 4. Takk for gode tips! Jeg vil også anbefale deg lofos i ampel og oppstammet dvergsyrin!! Dvergsyrinen er så flott på forsommeren og med nydelig duft. Om vinteren har jeg små lysslynger i de, og fulgene liker godt å sitte inni buskene og spise fuglefrø. Kan du lage en post om hvilke busker og trær som kan vokse i krukker og som også (forhåpentligvis) overlever vinteren i disse!

 5. Ska blodbeger nappes tilbake? Altså ska eg fjerne toppskud slik at den blir tettere eller ska den bare få vokse fritt?

  • blodbeger bør absolutt toppes! Det gir deg frodigere plante, og den blir mer medgjørlig mens den er inne (ganske raskt får nemlig blodbeger noen innpåslitne klatre-uvaner)

 6. Ser at blogginnlegget er temmelig gammelt, men kan si at malva er noe alle kan få til. Enkel og takknemlig plante som tåler å bli glemt litt.
  Jeg har hatt den i både krukker og balkongkasser da jeg bodde i leilighet.

  • hehe, tre måneder er ikke gammelt for et blogginnlegg her 😉 Ni år, da begynner vi å snakke.
   Men ja, malva er bra. Det finnes mange ulike malvaer, men jeg tipper du tenker på moskuskattost, den tåler litt tørke og er lite kravstor ja 😀 (bare la den få selvså seg litt, for den lever dessverre ikke mange år)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her