Busker og trær på balkongen

Dette er en oversikt over hvilken busker og trær jeg har. Delvis for min egen del, delvis som inspirasjon til dere.

Alle disse plantene skal (naturligvis) overvintre ute. De står (skal stå) i romslige og godt drenerte krukker, og noen kommer muligens til å få litt regnskydd og vinterisolering.

Oppdatert: Klikk her for alle mine beste råd om å dyrke i krukker! Og da med spesiell vekt hvordan lykkes med busker, trær og stauder som overvintrer ute.  

Og apropos krukker. Jeg får mange spørsmål om hvilken busker og trær som er egnet i krukker. Tommelfingerregelen er enkel: Det bør være saktevoksende trær (ellers sprenger de fort både krukke og plass), og de bør være herdige nok. Det er også smart å unngå planter som ikke liker å tørke og ikke liker vind. Og du må være villig til å vanne samt beskjære når det trengs.

Norge er delt inn i herdighetssoner. Les om det her, og finn ut hvilken sone du tilhører, og dermed hvilken planter som kan overvintre hosdeg. Om du skal ha planten i krukke så er det tøffere for planten,  så da bør du legge på en herdighetssone. Det er H3 her på Majorstua, så strengt tatt burde jeg ikke ha planter med lavere herdighet enn H4, men som du kan se av listen nedenfor så har jeg tatt en sjangse på noen av disse, for herdighetssoner er bare guider, planter kan jo ikke lese 😉

Cercis canadensis ‘Ruby Falls’

Balkongens trær:

 • Hengeblodbøk, Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’. H5. Oppstammet tre med mørke røde blader. Hageland Nordstrand
 • Bøk. Fagus sylvatica  trolig ‘Tricolor’. Bøk med mørkerøde blader med rosa tegninger. I følge internett H2, men det tror jeg er feil, min har levd minst fem år på Nordstrand (H3) i beste velgående. Ramme hagemarked/ Tommy
  Oppdatert: Døde plutselig sommeren 2017, hadde nok fått veldig dårlig stell i flyttingen. Ble erstattet med ny sommeren 2018. Som så døde… Ikke helt heldig med denne jeg.
 • Kanelbjørk, Nothofagus antarctica. Ikke la navnene forvirre deg, det er ikke hverken bjørk eller bøk, men en sørbøk som er egen familie. Dufter av kanel på våren. Hageland Nordstrand. H4
 • Cercis canadensis, ‘Ruby Falls’. Oppstammet tre med mørkerøde myke blader og små rosa blomster tidlig vår. Vegge gård. Tipper H3, men fryser noe tilbake. Oppdatert: Døde i den harde 2017/18 vinteren.
 • Kornstorn, Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’. Ramme hagemarked/ Tommy. Kule gulgrønne blader, vokser ittno, men har hatt elendig stell så kan ikke være sur på den for det.
 • Storrobina, Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’. Lite oppstammet tre. Hageland Nordstrand. H4.
 • Hengelerk, Larix kaemp ‘Stiff Weeping’. Oppstammet, EK-Plantesalg.
 • Acer japonicum ‘Green Cascade’. «Stor» oppstammet japansk lønn med flikete grønne blader og en pen grønn stamme. Ønsker sur jord. Vegge gård. Usikker på herdighet, antar H3.
Kornstorn, Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’

Balkongens busker:

 • Syrinhortensia. Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’. Vegge gård. H5
 • Syrinhortensia. Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ (stor). Hageland Nordstrand. H5
 • Syrinhortensia. Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ (liten). H5. Vegge gård.
 • Stjernemagnolia. Magnolia stellata ‘Royal Star’. Hageland Nordstrand. H3. (Anbefaler ikke for krukke da den ikke liker tørke eller vind, men jeg skal nå prøve så får vi se..).
 • Perlebusk. Exochorda × macrantha ‘The Bride‘. H4
 • Vingebeinved. Euonymus alatus ‘Compactus’. Hageland Nordstrand. H5 Gitt vekk.
 • Koreakornell, Cornus kousa ‘Satomi’. Garden living. H3
 • Rød stikkelsbær, Ribes uva-crispa ‘Hinnonmaki Rød’. H6. Hageland Skajem. Oppstammet
 • Bringebær, Rubus idaeus ‘Aroma Queen’. Randesund hagesenter
 • Viftelønn. ukjent. Ramme hagemarked/ Tommy (Trolig Acer palmatum dissectum ‘Viridis’)
 • Sommerfuglbusk, Buddleja davidii, ‘White Profusion’. H3. Astoria/ Hageland Nøtterøy
 • Sakalinbeinved, Euonymus planipes. H5. Oppstammet busk med fantastiske frukter (ser ut som blomster). Vegge gård. H5 (død, rotet seg aldri skikkelig)
 • Japansk slynghortensia, Schizophragma hydrangeoides, ‘Moonlight’. Hvite blomster, og sølvstenk på blader. Ikke i slekt med hortensia, men blomstene ligner mye på dennes. Klatreplante. Vegge gård. H4
 • Duftkrossved/ keiserkrossved, Viburnum x Bodnantense, ‘Charles Lamont’. Vegge gård. H4 (H5). Les om de tidligblomstrende krossvedene her.
 • Svartsurbær, Aronia melanocarpa, ‘Moskva’. Oppstammet utgave av svartsurbær! Ser ut som et spinkelt tre, skal bli morro å se hvordan utvikler seg. EK plantesalg. H6-H7
 • Snøklokkebusk, Halesia carolina. Har glemt navnsort.. Min er dessverre toppet og vil derfor holde seg som en busk, men urørt kan snøklokkebusk bli snøklokketre. H3.
Hengeblodbøk, Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’

Balkongens flerårige klatrere:

 • Klematis Baby Star / ‘Zobast’. Garden living
 • Klematis ‘Princess Kate’. Garden living
Kanelbjørk, Nothofagus antarctica

OBS:
Vennligst ikke ta listene som anbefalinger. At jeg har noe betyr ikke at planten er best i klassen, det betyr bare at jeg på ett tidspunkt ble fascinert 😉
Jeg har oppgitt hvor jeg har fanget planten, men jeg aner ikke hvem som fører de ulike busker og trær nå. Spør på ditt lokale hagesenter om de har eller vil ta inn, eller kan anbefale et godt alternativ. Og ja, husk å spørre, ikke bare let på egenhånd, det er ikke lett å finne igjen busker innimellom andre busker!

Bøk. Fagus sylvatica trolig ‘Tricolor’. Fantastisk fin, får mer fargespill etterhvert
Uidentifisert lønn
Koreakornell, Cornus kousa ‘Satomi’. Har i følge beskrivelse slett ikke slik flott bladfarge, tipper den er sånn nå fordi den blir torturert i for liten potte…
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. En imponerende samling du har på balkongen din. Ekstra lykke til med Gleditsiaen! Jeg hadde en noen år, men så begynte den å skrante etter en hard vinter, det var en fryd så lenge det varte… Jeg er rosegal og har dermed Austinroser i krukker på altanen og buksbom i krukker i hagen sammen med Austinrosene i jorden.

  • Jeg har hatt denne planten i ca fem år tror jeg, det har ikke akkurat stortrivdes kan man si,så jeg er skeptisk til at den vil gjøre noe ut av seg her på balkongen, men den som ikke prøver får jo heller ikke lære… 😀

   herlig å høre at du har Austin i krukker!

  • Jeg gikk lei sommerfuglbusken, den gjorde ikke nok av seg til å fortjene å bo hos meg Angående pottestørrelse så er mitt generelle råd for busker at man har en krukke på 50cm diameter eller mer.

 2. Mener det er Kanelbjørk i Arktisk botanisk hage her i Tromsø, så den burde jo kunne bo i krukke her. Oppdaget den ved hjelp av nesen i Abh i fjor, – nydelig duft:-)

 3. Hei.
  Har du et forslag til et lite tre eller busk i potte. Skal dekke en lecamur som er ca 1m høy og 50 cm bred.
  Må ikke bli for høy. Gjerne med farger eller blomster (som blomstrer hele sommeren)
  Flott side du har.
  Mvh.Elin

 4. Hei, takk for inspirerende lesing Jeg har to parafin tønner som jeg vill plante i. Hvordan klarer de seg gjennom vinteren. Jeg bor på Lillehammer H4. Du nevnte noe om innv isolasjon, hva bruker du da?

 5. Hei. Du skrev en gang at du skulle teste ut magnolia i krukke. Hvordan gikk det? Jeg har en magnolia nå og er litt i tvil om hva heg skal gjøre.

  • Det gikk ikke så bra. Jeg har landet på at magnolia er av de få plantene jeg ikke vil anbefale for krukker. Jeg har hørt fra lesere som har fått det fint til, men det krever at man passer de godt for vanning, OG, magnolia har ikke så lang blomstring heller, så for krukker er det andre jeg foretrekker. I bed derimot ville jeg ha kjørt på med mange 😀

 6. Hei! Elsker all inspirasjon du gir og gleder med! Takk! Jeg har et spørsmål om oppstammede trær. Jeg har en parykkbusk som står lunt, delvis skygge, i bakken. I tillegg har jeg en oppstammet syrin – beauty og moscow i potte på terrassen – vestvendt. Sone H3-H2. Begge ble kjøpt i fjor høst. … men det har ennå ikke kommet skudd på dem. Eller, det ser ut til at syrinen hadde skudd tidlig i vår, som mulig har tørket inn. Den er likevel ikke helt død fordi den får rotskudd. Parykkbusken får et og annet skudd nede på stammen, men ikke øverst der den skal. Spørsmålet er, kan det skje at hele krona er død, eller kan jeg være heldig å se at det går seg til og at den kommer seg til neste år? Har du noen erfaringer?

 7. Hei.
  Har blitt skikkelig inspirert. Har plantet både bærbusker (4stk), blåbær (3 stk), jordbær, roser og kaprifol.
  Men så ble jeg bekymret. Bor i 3.etg, med betong veranda (ca 9 kvadratmeter). Og våt jord blir jo ganske tungt?
  Hvordan er det hos deg? Ingen problem med tyngden på det du planter?
  Ser helt fantastisk ut. Har lest mye og fått mye inspirasjon fra deg. Takk ❤

  • Hei Helen, hyggelig du har glede av det jeg deler!
   Mitt uterom er en takterrasse, de tåler mer vekt enn balkonger.
   Men ja også hos meg tenker jeg på dette med vekt, det må man. Våt jord veier, krukkene kan veie, hagemøbler kan veie, og så er det jo også sånn at antall personer man har utpå balkongen vil gi vekt. Og snø. Et år snødde det så mye at jeg ble stressa, da fjernet jeg endel av snøen (jeg tok den inn og smeltet den).

   Jeg kan ikke gi noen form for oppskrift på hvor mye vekt man kan tillate seg på hvilken areal, dessverre.

 8. Jeg har 2stk oppstammet kuleformet ertesydpress i krukker. De er blitt litt brun på skuddene. Hva er grunnen.
  Hilsen Mona.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her