Grønnsaker og bær på balkongen:

Naturligvis skal jeg ha matplanter på takterrassen! At jeg skal dyrke i krukker og kasser er ingen hindring. Her gjelder de samme grunnregler som for dyrkning i en hage:

Avlingene blir best om planten får stabilt med vann og næring, så store krukker er en viktig, det samme er en vilje til å vanne daglig i varme perioder. Mengde sol er også relevant. Mye sol gir kraftigere vekst og raskere modning (men skygge har den fordelen at det ikke tørker ut like fort). Den siste faktoren er vind. Blåser det mye så vil det føre til saktere vekst og saktere modning.

Noen planter trenger mye varme og sol, og må prioriteres til «beste» plassen skal det bli noe skikk på de. For min del vil det si at tomater, druer, basilikum og squash får stå lunt og solrikt. Resten av plantene får greie seg med hva jeg vil tro blir halvskygge. Hvordan de trives med det får vi se utover sommeren, jeg tipper det går finfint 🙂

salat-2

Salat.
All salat blir sådd direkte ut i krukkene, flere ganger gjennom sommeren for å sikre fersk tilgang.
– Plukksalat. Jeg har i mange år nå brukt en miks-salat fra Impecta som jeg er godt fornøyd med. Den har fire slag salater, i ulike utseende og farger. Lettvint!
– Rucola. Litt usikker på om jeg går for ettårig eller flerårig. Trolig ettårig, den har mer punch.
– Brønnkarse. Fantastisk digg. Litt mer styr å dyrke for den trenger ekstra vanning, spesielt første måneden.

hvit-jordbær

Månedsjordbær
Månedsjordbær er en kultivert utgave av markjordbær, hvor de har beholdt størrelsen og smaken på bærne, men fått planten til å lage bær absolutt hele sommeren gjennom. En genial plante, som skapt for selv den minste balkong! Jeg har hatt hvite månedsbær i hagen i årevis, og akter å fortsette med det i mange år til. De er flerårige. Kan såås nårsomhelst, men vil du ha bær samme året må du så nå og drive frem plantene inne. Les mer om å så månedsjordbær her.

lilla-gulrot2

Gulrot
Jeg har variert erfaring med å dyrke gulrøtter. Jeg veit de liksom er «enkle», men det er ingen garanti for å lykkes… Det blir nok litt utfordrende for gulrøttene at jeg ikke er villig til å gi de maks sol, så om noen har forslag til navnsorter som modnes selv om de ikke står i full sol, så kom gjerne med tips i kommentarfeltet!

kjokkenhagen-juli-6

Sukkererter
Klatreplanter er perfekt på balkong! Sukkerertene skal få en romslig krukke med jevn vanning, (ellers får de fort meldugg), og så skal de få boltre seg i rekkverket. Pene blomster + digge munnfuller + plasseffektiv? Jatakk!

Jeg har pleid å så ‘Sugar Snap’, mulig jeg også sår en av sukkerertene med mørk belg, gøy med noe litt uvanlig 🙂

Tomater
Ja! Naturligvis skal jeg ha tomater 🙂 De er de eneste jeg så langt har gitt plassering, og jeg er i gang med å tenke ut den perfekte plantekasse-designet for de, med integrert oppbinding. Jeg kommer til å kjøpe tre-fire slag tomater på Hagemessen, trolig fra Corine som pleier å ha et absolutt fantastisk utvalg. Små tomater fordi de modner raskt, og i ulike farger og smaker fordi jeg synes det er gøy med variasjon.

Tomater er enkle å så selv, men jeg skipper det fordi jeg veit jeg får like bra med Corine, og å ha planter inne fra mars er for styrete for meg i år. Vil du så tomater så finner du tips til det her.

 

villbringebaer

Bringebær:
Som nevnt i må-ha posten så skal jeg dyrke bringebær, trolig i egenbygget romslig plantekasse. Det blir et sommerprosjekt å bestemme meg for hvilken navnsort, gleder meg til å finne ut hvilken sort som har den beste smaken.
Ambisjonen er å dyrke bær jeg koser meg med rett av busken. Det vil aldri bli så store mengder at jeg lager sylte av det, slikt har man selvplukk-gårder for 😉

 

druer-hand

Druer
Det har vært så gøy å ha druer på husveggen her på Nordstrand at jeg naturligvis vil fortsette med det på Majorstua. Velger en sort som er litt tøff i tryne og som modnes tidlig, så går det fint å ha druer utenfor drivhus. Jeg har skrevet om å ha druer i hagen her. 

 

basilikum

Krydderurter:
Kryddeurter er en selvfølge for meg. Både for smak, men også fordi de byr på duft.
Jeg kommer til å kjøpe ferdige planter av basilikum, timian, rosmarin.
Jeg har med meg fra hagen her, eller får fra venner: kruspersille, oregano, gressløk, luftløk, mynte og sitronmelisse.
Jeg kommer til å så dill og kanskje noen fancy basilikumer, det finnes så mye gøy!

 

sommersquash-2

Squash:
Squash er litt plasskrevende og de er dessuten ganske tørste, og således ikke den automatiske kandidaten for krukkeliv på balkong. Men jeg synes hjemmedyrket squash er så mye bedre enn de vassne greiene butikken selger, så for meg er det et must. Jeg går for squash som har «buskvekst» da blir de ikke så store, og setter de i stor krukke på solrik plass. Forsår inne ca 1. mai. Kanskje to slag, men bare en av hver plante, det er nok for mitt konsum.

squash-1

 

Les mer:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Det kribler i hagefingrene! Må snart begynne å så litt her! Anbefaler også miniagurker til balkong. Snadder å knaske på, og veldig villige. Litt dyre frø synes jeg…

    • Bra tips! Jeg vurderte på agurk. Kanskje blir det, men litt usikker på om jeg kan lage det lunt og varmt nok. Jeg får se når jeg ser igjen takterrassen 🙂

    • Hei Anne!

      Kunne du skrevet litt etterhvert om hvordan du tenker å gjøre det med jord når du går over til kontainerhaging? Det hadde vært interessant å lese om hvordan du tilpasser praksisen din der til den nye hagen. 🙂 Lykke til med flytting!

  2. Hei Marit
    Det blir en liten utforskingsreise dette med jord, men planen er å starte ut med god kompostjord som jeg beriker. (Jorden jeg kjøper blir trolig jordsekkene fra Randsund, så blander jeg nok inn litt hagejord + div gamle blader osv, og næringssekkene fra Randsund (som jeg skrev om før tror jeg, skal jeg finne lenke?)).

    Utover sesongen kommer jeg til å prøve å håndtere det meste av hageavfallet lokalt på terrassen. Altså ha kompost. Muligens tar jeg med meg kompostkulen (kulerund «binge»), men trolig kjører jeg nok heller på med å bruke de døde planterestene i/på jorden fortløpende + lage en variant av «plantehaugen» i store krukker (hvor man planter på toppen av en kompost).

    • Supert! Jeg har lest det du har skrevet om næringssekkene så trenger ikke lenke, men tusen takk! Håper jeg kan få tak i de selv en dag.

      Da blir det spennende å følge med, det høres veldig praktisk ut! 🙂

  3. hei, – har du mere tips å komme med ang bringebær? Vil så gjerne dyrke det i en krukke på terassen hos meg – hvor stor bør krukken være? Og har du bestemt deg for bringebær sort?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her