Ti av mine må-ha plantevalg for takterrassen:

Jeg flytter snart til ny takterrasse og lar dere følge meg i planleggingen av den nye oasen, naturligvis. Tidligere i uken skrev jeg om tre designgrep for å få en frodig hage og balkong, i dag fokuserer jeg på ti av mine «må ha» planter for den nye takterrassen.

Pst: Alle disse skal jeg ha i krukker, de trives naturligvis akkurat like godt i bed 🙂

Kjempeverbena:
En flerårig sommerblomst som er absolutt genial i krukker fordi den tåler mer tørke enn de fleste andre blomster. Danner en sky av blomster på høye stive stilker, finest med mange planter sammen, ellers blir den for beskjeden. Høyt elsket av pollinatorer, jeg har den gjerne ved sitteplassen og har stor glede av at den på dagtid tiltrekker sommerfugler og humler, og på sene kvelder får besøk av nattsvermere 🙂 Trives best i sol.

Så nye hver vinter, eller oppevar inne over vinteren. Les mer om planten her.

kjempeverbena-2

 

Syrinhortensia:
For meg er syrinhortensiaen et must fordi den byr på farge, volum, og sen blomstring. Og så er den jo rett og slett vakker. Syrinhortensia er den tøffe broren til den mer vanlige hagehortensia, og et bedre valg en denne om du vil ha en plante som kommer igjen år etter år. Finnes ulike navnsorter med blomster i hvit, grønn og rosatoner. Den på bildet er en ‘Vanilla Fraise’.

Flerårig busk, herdig til H5, les mer om syrinhortensia her. Obs. Syrinhortensia liker ikke å tørke, så skal du ha den i krukke så bør krukken være romslig.

syrinhortensia-krukkeBilde: Syrinhortensia i store krukken, med grønnmynte i sinkbaljen forran.

Grønnmynte:
Det finnes mange ulike mynter, med litt ulike blader, blomster og smak/duft. Jeg bruker sjelden mynte i maten, men synes den er vakker i hagen, og setter pris på duften den lager når jeg kommer borti. Og, den er dessuten en av de mange humlefavorittene 🙂
Flerårig urt, usikker på herdighet men minst H4, les mer om å dyrke mynte i krukke her.

 

mr-morse

Forglemmegeisøster:
Vakkert bladverk og de skjønneste små forglemmegei-aktige blomster, jeg blir mo i knærne! Jeg er spesielt svak for navnsorten ‘Mr Morse’ som har hvite blomster, ikke blå som er mer vanlig. Herdig helt til H8. Jeg opplever den som villig, men har også mistet planter en vinter så ikke den mest robuste, på tross av høy herdighet. Har ikke prøvd den i krukker før, blir spennende!

Flerårig (staude), H8. Les mer om Forglemmegeisøster her.

 

duppsoleie

Duppsoleie/ hvite dupper
Skjønn staude som er litt uvanlig på Østlandet, og relativt vanlig i gamle hager i nord. Fantastisk søte små hvite blomster, helt perfekte knapper. Blomstrer på forsommer, blir sånn knehøy-ish.
Staude, herdig til H8, Les mer om planten her.

 

helleborus-1

Helleborus (julerose)
Ahhh, min absolutte vårfavoritt! Jeg har en stor samling, og tar med meg noen av disse videre for å gi den ultimate våropplevelsen. Kommer i hvit, grønn, rosa og lillatoner, mørkt vintergrønt bladverk. Ganske grei å ha med å gjøre i hagen, liker ikke å stå våt, men ellers lite kravstor.

Staude, herdig til H5 (godt drenert), Les mer om helleborus her.

 

pyntekorg-1

Pyntekorg/ Cosmos
Jeg skal naturligvis ha endel sommerblomster, planter som blomstrer til krampa tar de hele sommeren. Pyntekorg/ cosmos er en av de, og her tror jeg nok at jeg går for den ordinære hvite, som jeg kjøper ferdig, ikke sår selv. Den er nemlig meget vanlig i salg, og koster ikke så mye, så da bruker jeg heller dyrkeplassen til mer sjeldne skatter 🙂 Vakker, nett, ivrig, lettstelt, og høyt elsket av humler og sommerfugler.

 

sedum

Høstblomstrende sedum
Blomstrer lengst av alt, tåler litt tørke, har skjønne lilla-rosa toner i blomstene, og finnes sågar navnsorter med mørkt bladverk. Og, både som halvmeter høye planter, eller hengeplanter som vist i bildet over. I tillegg: Høyt elsket av humler og sommerfugler. Et must! Glemte faktisk å spa opp noen av de jeg har, men ettersom sedum er ekstremt enkelt å stiklingsformere så er jeg ikke så bekymra for det, lett å skaffe seg nye planter 🙂

Staude, herdighet varierer mye på art men opp til H6! Les mer om høstblomstrende sedum her.

 

bringebaer-hand

Bringebær!
Min favorittbær, og så har jeg aldri dyrket den selv! Det bare ble sånn, men nå skal det plantes bringebær, i en stor krukke, for naturligvis går det ann. Jeg kommer til å velge navnsort med omtanke slik at jeg får den bæra med aller best smak, det er nemlig kjempeforskjell på smak på bær. Har slekt som er bringebærbønder, så tenker jeg starter med å be de om råd på navnsortvalg.

Bringebærbusker er stikkete og ikke av de mest plasseffektive så jeg vil vel ikke anbefale bringebær for de med minst balkong, men har du litt plass, og elsker bringebær, så hvorfor ikke! Obs, vær oppmerksom på at den lett sprer seg via rotsystemet, så har du den i bakken så må den må stå et sted den kan tuktes, absolutt ikke stå i blomsterbedet.

 

blodtopp

Blodtopp Tenuifolia ‘Alba’
Til sist en liten sjeldenhet, min kjære hvite blodtopp. Jeg hadde flere eksemplar av denne skjønnheten i hagen, og bare måtte ha med meg ett av de. Kommer garantert til å kjøpe meg en eller to navnsorter til i løpet av sommeren, i rosa, for de nikkende børstehodene er perfekte for min balkongstil.
Staude, herdig til H4, les mer om denne blodtoppen her

Busken den står sammen med  på bildet under er en rødbladet parykkbusk. Også en favoritt, men den tåler ikke vind så godt, så den tror jeg ikke jeg skal prøve på takterrassen. Jeg får se… 😉

frodig-uterom-2

 

Dette er noen av mine favoritter.
Hvilken planter havner på din må-ha-liste?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Gleder meg virkelig til å se denne nye hagen ta form, Anne! Et spennende prosjekt. Utifra det du deler her kommer det til å bli VAKKERT!

 2. Takk for gode tips 🙂 Gleder meg til å se hva du kan trylle frem på den nye takterassen . Ønsker deg lykke til 🙂

 3. Dette blir spennende å følge med på !
  – Er nysgjerrig på det med de beste bringebærene, de er mine favoritter også, men som deg har jeg (merkelig nok) aldri dyrket dem.

  • Jupp. Jeg har tenkt på det i flere år, men nå er det året for å gjennomføre! Forhåpentligvis kommer jeg meg ut på en liten bringebærsmakeekspedisjon, hadde vært gøy å testet mange ulike bær og funnet ut hvem jeg synes er best som spisebær (som jo slettes ikke er det samme som at bæra er best produksjonsbær, det er jo mer enn smak å ta hensyn for for de som driver biznis)

 4. Syns du har en veldig smart liste over måha-planter 🙂 Duppesoleien kunne ikke jeg heller klart meg uten, absolutt ikke! Regner med at du skal ha georginer også, eller glemte du dem?
  Ellers er det jo viktig å sørge for noe som blomstrer fra vår til høst. Løkplanter i krukker er jo lekkert! Aurikler ville jeg desidert ordnet plass for, samt noen flotte bladplanter.
  Gleder meg til fortsettelsen, og snart er det jo februar 🙂
  Lykke til!

  • nja. Mulig jeg har georiginer, men noen må-ha-liste havner de ikke på. Jeg har ikke best erfaring med å ha de i krukker, og er litt lei… 😉 (og dessuten har jeg fri tilgang på snitt i hagen til mor…)

   Men løkplanter blir det masse av, og mye annet, blir flere må-ha-lister 😉

 5. Peoner. Buck Eye Bell og Do Tell sammen! Botanisk krokus. Lys blå klematis Bleketny Aniol, helst sammen med rødt bladverk, som sola fortrinnsvis kan skinne igjennom. Blå hagehortensiane og rododendron. Flere av dine favoritter også, men det er vel ikke no vits i å ramse opp det samme som deg?

  • Ja jeg satt og lurte litt på peoner, de skal nok få være med tenker jeg. Så blir det jo noen klematis, akkurat hvilken veit jeg ikke, men iallefall en småblomstret en, skal google den du nevner 😀

   Rododendron får ikke komme inn, hehe. De er sånn ca nederst på listen over planter jeg vil ha selv, er ikke så glad i planter som ser så like ut over tid. men jeg synes de er praktfulle når jeg er på besøk hos andre 🙂

 6. Har ikke tenkt på Verbena bonsarensis i krukke. Det må prøves! Spennende valg du har gjort! Både Hosta og Heuchera trives godt i krukke, forresten. Jeg anbefaler faktisk en lettsådd, søt liten luring som heter Persicaria afghan. Små rosa kuler som henger utover kanten og passer mellom andre planter. Obs! Den selvsår. Dichondra argenta og Pennisetum setaceum rubrum eller et annet prydgress med mørke blad og aks er blant mine krukkefavoritter. Prydris ‘Black madras’ også, forresten. Lett å så!

  • Har du ikke? Den er jo helt perfekt i krukker! Men veldig vanskelig å fotografere, den er jo så gjennomsiktig så det blir bare rotete på bilder om ikke bakgrunnen er helt nøytral. Men superb i virkeligheten.

   takk for tips på persicaria afghan, ny for meg. Impecta sier den skal forkultiveres, det gidder jeg ikke, men om den selvsår seg så går det vel at den sås rett ut vil jeg tro. Lettsådd prydgress takker man ikke nei takk til tips på, ‘Black madras’ så riktig interessant ut!

   Og ja, det blir både hosta og heuchera, dette er kun første må-ha-listen 😉

 7. Herlige planter❤️. Selv må jeg også ha lilla og blå høstfloks, løytnantshjerter og liljer blant andre.

  • koselig liste 🙂
   Jeg kunne jo faktisk prøve meg på liljer der oppe, satse på at liljebillene ikke finner frem med det første…

 8. Roser, jeg bare må ha roser! Verbena bonariensis sådde jeg for første gang i fjor vår – og ble forelsket! Cosmos er et must, georginer naturligvis og solsikker. Istedet for syrinhortensia, må jeg har syriner – de er herdige her hos meg og så må jeg ha peoner.
  Jeg følger utviklingen av din nye hage med spenning. 🙂

  • Så flott at du ble forelsket i kjempeverbenaen! Og fine favoritter du nevner, kan godt hende jeg skaffer meg en syrin, i tillegg til syrinhortensiaen, men trolig overlater jeg til nabolaget å by på den, det er en vanlig forhageplante på Frogner 🙂

 9. Er det mulig å dyrke skjærsmin i potter eller må de ha dypere jord enn det for å trives og blomstre? Noen som har forsøkt?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her